Het belang van dorpskerken
Tijdens de eerste Dorpskerkendag in september 2018, werd het boek Sporen van God in het dorp gepresenteerd. Het boek is de publieksversie van het onderzoek van Jacobine Gelderloos. Zij heeft aan de PThU onderzocht hoe de kerk kan bijdragen aan de leefbaarheid van het dorp. Eén van haar conclusies is dat de dorpskerk de blik meer naar buiten moet richten om te ontdekken welke gemeenschappelijke belangen en verlangens, maar ook zorgen dorp en kerk hebben.
Dorpskerkenbeweging
Gelderloos is tevens projectleider van de dorpskerkenbeweging. Een beweging waarvan de Protestantse Kerk initiatiefnemer van is. Deze beweging wil een platform bieden waar kerken ervaringen kunnen delen, elkaar kunnen helpen en elkaar kunnen inspireren. Het kan tegenwoordig namelijk nog aardig lastig zijn voor een dorpskerk om de ledenaantallen op peil te houden. Kerk in, van en voor het dorp zijn, is niet altijd vanzelfsprekend meer.
Veel dorpskerkgemeenschappen zijn klein, maar vitaal en maken deel uit van de dorpscultuur. Ze vervullen, onder meer door hun diaconale activiteiten, soms meer maatschappelijke functies dan ze denken.
Meer informatie over de dorpskerkenbeweging kunt u hier vinden.
Allerzielen
Onderstaand kunt u een voorbeeld van een dorpskerk vinden die deel uit maakt van de dorpscultuur.
Met Allerzielen is de Dorpskerk van Eelde een aantal uren in de middag en avond opengesteld voor zowel kerkleden als dorpelingen, om een kaarsje aan te steken en op die manier overledenen te gedenken. Bekijk hieronder het prachtige fotoverhaal, gemaakt door fotografe Ietje van Dijken.
Sporen van God in het dorp – Jacobine Gelderloos
Nieuwe perspectieven voor kerken op het platteland
Bestel het boek hier
N.a.v. Sporen van God in het dorp | Jacobine Gelderloos | Uitgeverij KokBoekencentrum | Als paperback | Als e-book