Menu

None

Het mooiste zomerboek van… Leendert Torn

foto leendert torn redacteur kokboekencentrum klein

Deze zomer delen de uitgevers van KokBoekencentrum hun favoriete zomerboeken. Vandaag Leendert Torn, redacteur voor non-fictie. En zelf ook auteur: van de gedichtenbundel Zigzag zwaluw.


het christus mysterie richard rohr

Het Christus mysterie, Richard Rohr

Mijn favoriete boek van deze zomer is Het Christus mysterie van de Amerikaanse franciscaan Richard Rohr. Het is het boek waarin je al lezend tot het besef komt dat dit boek het boek is waar je al tien, twintig jaar op hebt gewacht. En dat maar niet kwam! Wat ik altijd heb gemist in christelijke theologische lectuur is de aandacht voor de elementen, voor de natuur, stenen, maan en sterren. In het boeddhisme is hier wel aandacht voor. Rohr gaat uit van een inclusieve religie (iedereen mag aan boord) en weet alles onder de noemer van Christus te brengen met Oerknal, kosmos en je eigen plaats hierin.

Als gereformeerde jongen heb ik een tik meegekregen van het dualistische denken in de (laten we het breed houden) de christelijke traditie (minus mystieke schrijvers als Franciscus van Assisi ). De manier waarop Rohr de ‘erfzonde’ en de ‘verzoening door voldoening’ (om een paar grote theologische thema’s te noemen) afwijst (met argumenten!) en toch recht doet aan het leven van Jezus en de betekenis van Christus houdt je aandacht stevig vast. Rohr’s boek staat vol zinnen die je vet onderstreept. Een van de passages die me heeft geraakt:

Een religie die gebouwd is op noodzakelijke en vereiste offers – offers die, als puntje bij paaltje komt, steevast gebracht moeten worden door de mensen aan de onderkant – kan niet de schoonheid en hoop brengen die toekomt aan de ontzagwekkende schepping waar wij onderdeel van zijn. Tegen degenen die zich vasthouden aan Anselmus’ interpretatie zeg ik met de woorden die J.B. Philips vele jaren geleden schreef: “Je God is te klein.”

Leendert Torn


Het boek HET CHRISTUS MYSTERIE verschijnt 3 september.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken