Menu

None

Terug in de tijd: theoloog Karl Barth

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de Zwitserse en invloedrijke theoloog Karl Barth overleed. Karl Barth was een belangrijk geestelijk vader van de oecumenische beweging waarin kerken samenwerking zochten. Zondag 2 september zendt de EO een documentaire over Karl Barth uit en wij hebben een aantal boeken uitgebracht over het leven van Karl Barth.

Karl Barth en zijn theologische weg door de tijd – Karel Blei

Karl Barth en zijn theologische weg door de tijd van Karel Blei laat zien hoe de Duitse en Europese geschiedenis van die eeuw – de Eerste Wereldoorlog, de opkomst van Hitler, de Duitse kerkstrijd – doorklinkt in het theologisch werk van Barth. Barth verzette zich tegen het nationaalsocialisme en bekritiseerde na de Tweede Wereldoorlog de vanzelfsprekendheid  waarmee het Westen zich liet meeslepen in de Koude Oorlogretoriek. Een mooi, toegankelijk overzichtswerk voor iedereen die Barth nader wil leren kennen.

N.a.v. Karl Barth en zijn theologische weg door de tijd | Karel Blei | Boekencentrum | Paperback | E-book


De verkiezing van de gemeente – Karl Barth

De verkiezing van de gemeente - Karl Barth

Karl Barths klassieke en omstreden tekst over kerk en Israël, ‘De verkiezing van de gemeente’, herinnert ons eraan dat over Israël alleen in solidariteit en kritiek kan worden gesproken. In 1942, tijdens de nazi-heerschappij in het verdeeld Europa, verscheen Karl Barths paragraaf ‘De verkiezing van de gemeente’. Het is Barths klassieke tekst geworden over Israël en de kerk. Dit boek biedt een vertaling van deze nog nooit eerder vertaalde paragraaf en een toelichting aan de hand van rijke annotaties. Maar het schuwt ook de vragen niet die Barths negatieve spreken over Israël en de Joden 70 jaar na Auschwitz oproept. Paragraaf 34 uit Barths ‘Kirchliche Dogmatik’ plaatst de lezer opnieuw voor de vraag naar Gods blijvende uitverkiezing van Israël.

N.a.v. De verkiezing van de gemeente | Karl Barth | Boekencentrum | Hardcover


Documentaire Karl Barth

De EO zendt op zondag 2 september om 11.30 uur de documentaire ‘Karl Barth, Gods vrolijke verzetsstrijder‘ uit op NPO 2. 

De documentaire van Emmywinnaar Peter Reichenbach schetst het leven van de protestantse theoloog Karl Barth (1886-1968). Voor de één is deze Zwitser de kerkvader van de 20e eeuw, die grote invloed had op de samenwerking tussen kerken. Voor de ander is Karl Barth een rebel die de machtigen van de wereld voortdurend provoceerde. Peter Reichenbach zoekt in deze film naar de stem van Karl Barth zelf.  De stem van de theoloog die geen discussie uit de weg ging en voor tijdgenoten een moreel kompas was. De film geeft niet alleen een beeld van het leven van Karl Barth, maar geeft ook een overzicht van belangrijke thema’s van de protestantse kerken in de twintigste eeuw.


U weet wie wij zijn – Karl Barth

50 gebeden
‘U weet wie wij zijn’ is een gebedenboek waarin 50 inspirerende gebeden van Karl Barth verzameld zijn. In Barth’s gebeden blijkt zijn gave om het evangelie te vertalen naar een praktisch en spiritueel niveau. De gebeden nodigen uit tot vernieuwing van het eigen gebed. Naast een briljant theoloog was Karl Barth een bewogen pastor die zijn gemeente met preken en gebeden wist te onderwijzen en bemoedigen.

N.a.v. U weet wie wij zijn | Karl Barth | Uitgeverij Kok | Paperback | E-book


De vierde vrouw – Frans Willem Verbaas

Een roman over Karl Barth
De dood lijkt hem vergeten te zijn. Nog dagelijks bezoekt de stokoude Karl Barth, ooit een wereldberoemde theoloog, zijn favoriete restaurant in Bazel om daar zijn vrienden te ontmoeten. Kort na zijn honderdnegentiende verjaardag wordt hij ontvoerd, om redenen die lang onduidelijk blijven. Maar de ontvoering doet hem goed. De hoogbejaarde leeft nog eenmaal op. De vierde vrouw vertelt het verhaal van een groot theoloog en zijn onmogelijke liefdesleven.

N.a.v. De vierde vrouw| Frans Willem Verbaas | Uitgeverij Mozaïek | PaperbackE-book

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken