Menu

None

We begrijpen niet hoe liefde werkt

Sue Johnson is een wereldberoemde klinische psycholoog en een vooraanstaand deskundige in de relatiewetenschap. Ze gelooft zelf niet in God, maar heeft wel één van haar bekendste boeken ‘Houd me vast’ herschreven voor het christelijke publiek. In ‘Met jou en God verbonden’ gebruikt ze emotiegerichte therapie voor betere relaties. CIP.nl sprak met haar. Hier op Theoblogie.nl kunt u alvast de eerste paar alinea’s lezen.


Het fascineert me dat het christendom is verbonden aan kwetsbaarheid. We hebben een ander nodig om op te leunen. Of dat nu God is of je naaste partner. Dat geborgen gevoel is al ingebouwd in het christendom.

De Canadese Johnson (70) ontwikkelde de EFT-therapie. Dat staat voor ‘Emotionally Focused Couple Therapy’, waarbij de focus ligt op hechtingstherapie van de Britse psychiater John Bowlby. Bowlby stelde dat een veilige hechting tussen moeder en kind cruciaal is voor een gezonde emotionele ontwikkeling van kinderen. EFT is gericht op het volgende experiment.

Het experiment

Een onderzoeker ontvangt een moeder met haar kind in een ruimte die ze niet kennen. Na een paar minuten laat de moeder het kind alleen met de onderzoeker, die het zo nodig probeert te troosten. Drie minuten later komt de moeder weer terug. De scheiding en hereniging worden vervolgens herhaald. De meeste kinderen raken van streek als hun moeder de kamer verlaat.


“Als je je bedreigt voelt, verander je onmiddellijk je perspectief van de ander naar het reguleren van je eigen emoties.”

Ze gaan zitten schommelen, ze huilen of smijten met hun speelgoed. Maar sommige kinderen blijken emotioneel veerkrachtiger te zijn. Ze worden al snel weer rustig en maken gemakkelijk verbinding met hun moeder als die weer terugkomt. De kinderen gaan weer verder met spelen terwijl ze er tegelijkertijd op letten dat hun moeder in de buurt blijft. Ze lijken erop te vertrouwen dat hun moeder er zal zijn als ze haar nodig hebben. Dat is kennelijk een diepe behoefte van ieder mens: dat iemand er echt is voor je.

De minder veerkrachtige kinderen daarentegen zijn bang en agressief of juist onverschillig en afstandelijk als hun moeder weer terugkomt. Ookal zijn ze met hun moeder herenigd.

Kinderen die zichzelf kunnen kalmeren hebben meestal een warmere en ontvankelijkere moeder, terwijl de moeders van de boze kinderen onvoorspelbaar gedrag vertonen. De moeders van de onverschillige kinderen zijn ook koeler en afwijzender. Dit legt bloot wat de impact van de ene persoon is op het gedrag van de andere persoon. 

In dit eenvoudige onderzoek naar het verbreken en herstellen van verbindingen zag Bowlby hoe liefde in de praktijk werkt. De patronen die hij ontdekte, legde hij schriftelijk vast.

(…)

   

     Met jou en God verbonden – dr. Sue Johnson

Met jou en God verbonden - Dr. Sue Johnson

   

   

Zeven gesprekken voor een leven lang liefde

Dit boek helpt je om je moeizame relatie nieuw leven in te blazen. In deze voor christelijke stellen gereviseerde editie van Johnsons bestseller Houd me vast, gebruikt Johnson emotiegerichte therapie (Emotionally Focused Couple Therapy) in combinatie met behulpzame Bijbelverwijzingen, op de Bijbel geïnspireerde voorbeelden en specifiek christelijke adviezen. Dit boek brengt je dichter bij God en bij elkaar!

   N.a.v. Met jou en God verbonden | dr. Sue Johnson en Kenneth Sanderfer | Kosmos uitgevers | Als paperback

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken