Menu

None

Nieuw Wij: de mens is ongeneeslijk religieus

Op het online platform Nieuw Wij verscheen vorige maand een recensie over het boek Ongeneeslijk religieus van auteur Gerko Tempelman. De recensent, Bert Altena, geeft aan dat het een mooi boekje is, waarin de persoonlijke zoektocht van Gerko op een uitdagende en prikkelende manier wordt beschreven. Een manier waardoor je nieuwsgierig wordt om de paden die Gerko Tempelman wijst verder te verkennen.
 

Eén versie van de waarheid?

De biografie van Tempelman komt ruimschoots aan de orde in het boek. Gerko is opgegroeid in een stevig vrijgemaakt gereformeerd milieu waarin de waarheid slechts verkrijgbaar is in één versie. Maar dan gaat hij, tegen de waarschuwingen van zijn omgeving in, studeren in Amsterdam. Daar ontdekt hij al snel dat er buiten het reservaat waarin zijn gelovige jeugd zich heeft afgespeeld, ook andere waarheden te vinden zijn. Gerko begint te twijfelen en al zijn zekerheden worden aangetast.
 

Verfrissende, prikkelende inzichten

In het artikel wordt verder vermeld dat Ongeneeslijk religieus zowel het verslag van de coming-out van een twijfelende gelovige is, maar dat het boek tegelijk ook een verkenning is van wat er door enkele hedendaagse theologen en filosofen over God en geloof wordt gezegd. De auteur heeft de geforceerde slimmigheid inmiddels achter zich gelaten en heeft een aantal nieuwe, verfrissende en prikkelende inzichten toegelaten. Die inzichten vindt hij bij filosofen als Jacques Derrida en Slavoj Žižek en bij theologie als John Caputo en Peter Rollins. Op de achtergrond zijn ook inzichten van Friedrich Nietzsche te vinden.
 

Lees de volledige recensie hier

 


 

Ongeneeslijk religieus – Gerko Tempelman

 
Ongeneeslijk religieus - Gerko Tempelman

HOE GOD VERDWEEN UIT ONZE WERELD/MIJN LEVEN EN WAAROM STEEDS MEER FILOSOFEN ZEGGEN DAT’IE TERUG IS
Filosoof en theoloog Gerko Tempelman neemt zichzelf onder de loep, want zijn persoonlijke verhaal is precies het verhaal van God en de moderne tijd. Het is een verhaal over het verdwijnen van God, maar ook een verhaal waarin het nog verbijsterend vaak over God blijft gaan. Sterker nog: het is een verhaal over een verwarrende comeback van God in de hedendaagse filosofie. Een wederopstanding, zo je wilt, maar dan verzonnen door atheïstische filosofen. Gerko Tempelman wil er het fijne van weten. Om te zien of je er iets mee kunt, als je ongeneeslijk religieus bent.
Een toegankelijk geschreven boek over een actueel onderwerp, vol met persoonlijke ervaringen en verfrissende gedachtenkronkels.

 

Bestel het boek hier

 


N.a.v. Ongeneeslijk religieus | Gerko Tempelman | Uitgeverij KokBoekencentrum | Als paperback | Als e-book

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken

Lid worden