Nieuwe boeken (mei-juni 2017)
![Geloofsopbouw [2;1, edit]](https://www.theologie.nl/wp-content/uploads/2021/10/Geloofsopbouw-21-edit-1140x570.png)
Iedere maand verschijnen er weer nieuwe boeken op het gebied van theologie, homiletiek, kerk, spiritualiteit of geloof.
Op het blog van PreekWijzer vind je regelmatig een overzicht van lezenswaardige titels die sinds kort of binnenkort in de boekhandels liggen.
Tomas Halík
Ik wil dat jij bent
Over de God van liefde
Halík mediteert over Augustinus’ uitspraak ‘Liefde is: ik wil dat je bent’.
Laurens ten Kate en Marcel Poorthuis
25 eeuwen theologie
Teksten/toelichtingen
Een galerij van de belangrijkste theologen en denkers over religie uit de westerse geschiedenis. Met de ideeën die ze formuleerden en de discussies die ze in gang zetten, hebben zij de veelzijdige geschiedenis van jodendom, christendom en islam kritisch begeleid. Aan de hand van oorspronkelijke theologische teksten, vertaald in het Nederlands, en korte introducties maakt de lezer op grondige wijze kennis met meer dan honderd denkers en de stromingen waarvoor ze staan. Alle belangrijke theologen komen aan bod, onder wie Paul Tillich, Reinhold Niebuhr en Edward Schillebeeckx, maar ook denkers op het snijvlak met de filosofie zoals Thomas van Aquino, Plato, Aristoteles en Hegel.
Jonathan Sacks
Een gebroken wereld heel maken
Verantwoordelijk leven in tijden van crisis
Met tal van voorbeelden legt Sacks uit dat je als mens geroepen bent om de hand aan de ploeg te slaan, om je weerbaar op te stellen, om keuzes te maken.
Kortom: om je verantwoordelijkheid te nemen, als partner van de Eeuwige.
Niet uit eigenbelang, maar vanuit verlangen naar het goede voor mens en wereld.
De vrijheid om hiervoor te kiezen, behoort tot de kern van onze menselijke waardigheid.
Erik Borgman
Leven van wat komt
Een katholiek uitzicht op de samenleving
Op basis van omvattend onderzoek en talrijke gesprekken met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, en nauw aansluitend op gedachten van paus Franciscus, presenteert dit boek een bevrijdende omgang met de brandende maatschappelijke kwesties van deze tijd.
De laatste vijftig jaar wil de kerk zich vooral aanpassen aan de eigentijdse samenleving en cultuur. Een moderne kerk in een moderne wereld gold en geldt als de weg naar de toekomst. Maar de moderne wereld verkeert in diepe crisis en weet zelf de weg naar de toekomst niet goed meer te vinden. Hoog tijd om een plan dat er direct na het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) al was, alsnog uit te voeren: vanuit gelovig perspectief de eigentijdse ontwikkelingen analyseren. Zo kan zichtbaar worden wat in onze situatie ‘de tekenen zijn van de aanwezigheid van God en van zijn plannen’.
Frits de Lange
Heilige onrust
Een pelgrimage naar het hart van religie
De Lange identificeert zich met de moderne pelgrim, voor wie niet Santiago of het hiernamaals de bestemming is, maar de spirituele en fysieke ervaring van de pelgrimage zelf. Zo probeert hij de kern van de joods-christelijke traditie te doorgronden.