Menu

None

Nominaties Publieksprijs Christelijk Boek 2011 bekend

PERSBERICHT
Harderwijk, 31 januari 2011
Nominaties Publieksprijs Christelijk Boek 2011 bekend
De nominaties voor de Publieksprijs Christelijk Boek 2011 zijn bekend. Op basis van de verkoopcijfers over 2010 in de christelijke boekwinkels maken vier boeken, twee fictietitels en twee non-fictietitels, kans op de prijs. Op zaterdag 16 april a.s. ontvangt de winnaar op de Nederland Zingt-dag in de Jaarbeurs te Utrecht een cheque van duizend euro en een fotokunstwerk. De Publieksprijs Christelijk Boek wordt georganiseerd door het Nederlands Dagblad, EO Visie en de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak (BCB).
Vanwege het geringe aanbod dit jaar vier genomineerde boeken, in plaats van zes. Opnieuw is een boek van Joke Verweerd genomineerd, Stuifzand, uitgegeven bij Mozaïek. Daar verscheen ook de tweede genomineerde fictietitel, Het meisje dat verdween, van Els Florijn. Van uitgeverij Kok is het eerste genomineerde non-fictie boek: De vrucht van de Geest – Gods verborgen werk in ons, van Noor van Haaften. De tweede genomineerde non-fictietitel is: Is God terug? van A. van de Beek, uitgegeven bij Boekencentrum.
Tot en met 15 april kan gestemd worden met stemformulieren bij de christelijke boekhandel en op internet, via www.leesenluister.nl, www.nd.nl en www.eo.nl/visie. De Publieksprijs Christelijk Boek bestaat sinds 2005 en werd sindsdien vier maal gewonnen door een auteur van fictie (Joke Verweerd, Janne IJmker, Guurtje Leguijt en Lisette van de Heg) en twee maal door een auteur van non-fictie (Reinier Sonneveld en Mattheüs van der Steen).

Over de genomineerde boeken:

Joke Verweerd
Nadat Paula Sterrenbos op haar zeventiende bevalt van een dochter, vertrekt ze naar Toronto. Haar dochter Julia laat ze achter bij haar moeder Christa en haar stiefvader Jan.
Het weinige contact dat Paula met hen heeft, blijft oppervlakkig: alles draait om het bedrijf. Wanneer Jan na twaalf jaar op mysterieuze wijze verongelukt, neemt zijn zoon Jelle tijdelijk de leiding over het bloembollenbedrijf.
Christa moet kort daarna een operatie ondergaan, en Paula komt naar Nederland om het gezin draaiend te houden. Na twaalf jaar van afstand is toch het verlangen ontstaan om haar dochter te leren kennen.
Intussen wordt het testament van Jan geopend, en dat blijkt, naast zakelijke onthullingen, ook schokkende privé gegevens te bevatten. Jelle voelt zwaar de verantwoordelijkheid op zijn schouders drukken: hij wil niet nog meer kapotmaken in het toch al zo kwetsbare gezin. Kiest hij voor de woede, of is het toch de liefde die uiteindelijk troost zal bieden?

Els FlorijnDitte Stein wordt geboren op de dag dat Nederland capituleert. Als het gezin Stein in 1943 bericht krijgt dat ze zich in kamp Vught moeten melden, besluiten ze onder te duiken – zonder Ditte.

Ditte wordt meegenomen door de huishoudster, in de hoop dat de SD het kleine meisje met rust zal laten. Hun aangenomen dochter Lotte gaat wel mee. Jaren later komt Lotte terug in het dorp waar ze opgroeide. Lotte beleeft het verleden opnieuw: de gelukkige jaren voor de oorlog, het onderduiken, maar bovenal het drama: Ditte die werd meegenomen.
Een klein meisje van drie jaar, alleen naar de Schouwburg in Den Haag gebracht, met het eerstvolgende transport meegegaan naar Auschwitz en daar bij aankomst vergast. Een gebeurtenis die diepe, niet uit te wissen sporen heeft nagelaten in hun leven, niet alleen van verdriet, maar ook van schuld, onbegrip, haat en verwijdering.

De vrucht van de Geest (Paulus in Galaten 5) gaat niet over wat wij doen voor God. Het gaat om wat en wie wij zijn. Dit boek is een mix van prachtig fotowerk en tot nadenken stemmende teksten die verwijzen naar de Bijbel.
Een boek vol inspiratie en bemoediging.
A. van de Beek
De bekende theoloog A. van de Beek reageert op een aantal zaken die hem in het kerkelijk leven en de theologische wereld regelmatig dwarszitten. In dit pamflet richt hij zich op de mensen in de kerk. Er moet orde op zaken worden gesteld. En dan gaat het niet om allerlei details, maar om de hoofdzaken van het geloof. De kerk is te veel een plek geworden waar mensen religieus of sociaal worden beziggehouden in plaats van geconfronteerd met de heilige God. Tal van projecten zijn gestart om mensen bij de kerk te houden, maar een kerk die geen kerk is, is de moeite niet waard om je schoenen voor aan te trekken. Waar gaat het nu echt om in de kerk?

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken