Menu

Podcast

De theologie podcast dompelt je iedere drie weken drie kwartier onder in een theologisch onderwerp of debat. Aan de podcast werken toonaangevende Nederlandse theologen van dit moment mee. De focus van De theologie podcast ligt op actuele theologische publicaties in de breedste zin van het woord.

Aflevering 50: In gesprek over AI theologie

Met Jack Esselink

Jack Esselink zelfbenoemde titel van ‘AI-Theoloog des Vaderlands’ en publiceert frequent artikelen over dit thema. Daarnaast is hij regelmatig te gast in christelijke media binnen Nederland. Tom Mikkers gaat in gesprek met hem over AI theologie.

Aflevering 49: De betekenis van Tim Keller  

Met William den Boer

Tim Keller: wie is deze wereldwijd invloedrijke en succesvolle Amerikaanse kerkplanter, predikant en auteur van diverse bestsellers die dit jaar overleed? In oktober vindt een tweedaagse conferentie plaats naar aanleiding van de Nederlandse vertaling van de biografie van Tim Keller. Eén van de initiatiefnemers en sprekers tijdens deze conferentie is William den Boer We spreken met hem over de betekenis van Tim Keller.

Aflevering 48: Verlangen naar een multiculturele kerk

Met Alexander Emoghene en Patrick van der Plaat

Het Jaarthema van de Protestantse Kerk in Nederland is dit keer Ga mee! Samen getuigen van geloof, hoop en liefde. Het thema van deze aflevering is Verlangen naar een multiculturele kerk. Scriba René de Reuver: “De kerk van Christus is kleurrijker dan we denken. Die diversiteit maakt dat het evangelie in alle talen en alle culturen doorklinkt. Door elkaar als volgelingen van Jezus te zoeken en de hand te reiken, zijn we gezamenlijk krachtige getuigen van Gods goedheid in de wereld. Ik wil gemeenten daarom uitdagen om contact te leggen met andere christenen in de eigen omgeving en te verkennen hoe je samen Gods liefde kunt leven.” Elsbeth Gruteke gaat in deze aflevering in gesprek met Alexander Emoghene, hoofdpastor van Claypot Church International en met Patrick van der Plaat die werkzaam is voor ICP, een organisatie die zich inzet voor het kleurrijke Koninkrijk van God in multicultureel Nederland. Deze aflevering kwam tot stand in samenwerking met SKIN, een koepelorganisatie voor en door internationale en migrantenkerken in Nederland.

Aflevering 47: In gesprek over spiritualiteit in de christelijke klimaatbeweging

Met Lieke Weima

Lieke Weima (30) woont en werkt als predikant in Scharnegoutum, een klein dorp in Friesland. Daarnaast is ze actief bij Christian Climate Action en ING Fossielvrij. Zij schreef een artikel voor tijdschrift Herademing over moedige spiritualiteit in de christelijke klimaatbeweging, de aanleiding voor Elsbeth om met haar in gesprek te gaan in deze aflevering van De theologie podcast.

Aflevering 46: In gesprek over de betekenis en ideeën van Jacques

Met Frank Mulder

Als leiders het stuur kwijt zijn, media ons bezighouden met bijzaken, en techniek en geld de aarde onderwerpen – wat is dan nog de taak van christenen? Wat betekent het revolutionaire geloof in Christus als donkere wolken zich samenpakken boven de kerk en ons land, maar ook boven de hele aarde? Jacques Ellul was filosoof, socioloog, theoloog en hoogleraar in het recht. Zijn essay ‘Staan in de wereld van nu’ leert christenen hoe ze moeten staan in deze wereld. Tom en Tabitha gingen in gesprek met Frank Mulder over de betekenis en ideeën van Ellul.

Aflevering 45: In gesprek over het slavernijverleden van Nederland en de rol van de kerken daarin

Met Martijn Stoutjesdijk

Lange tijd werd er in de Nederlandse kerkgeschiedenis nauwelijks aandacht besteed aan slavernij en kolonialisme. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Bente de Leede en Martijn Stoutjesdijk deden onderzoek naar de rol van kerk en theologie in het slavernijverleden van Nederland. Tom en Tabitha gaan in deze aflevering van De theologie podcast in gesprek met hen over dit actuele thema.

Aflevering 44: In gesprek over de theologie van de ambten en over het werk in de kerk

Met Maarten Wisse

De discussie over en de ontwikkeling van het ambt is al zo oud als de kerk zelf. Wat zijn de lastige kwesties in de protestantse opvattingen over het ambt? In hoeverre zijn de theorie en de praktijk rond de ambten uit elkaar gegroeid? Hanteren wij misschien een te lage ambtsvisie? En waarom mag alleen de predikant het woord en de sacramenten bedienen? Elsbeth gaat in deze aflevering in gesprek over de theologie van het ambt met Maarten Wisse, rector van de Protestantse Theologische Universiteit en één van de auteurs van het boek Geroepen door Christus.

Aflevering 42: Op zoek naar levenslessen in de Ignatiaanse traditie

Met Nikolaas Sintobin

De bekende Vlaamse Amsterdammer Nikolaas Sintobin is Jezuïet en werkt als internetpastor. Hij is gespecialiseerd in Ignatiaanse spiritualiteit. Deze eeuwenoude levenswijsheid leert hoe je in je eigen ervaring de weg naar een vervullend leven kan ontdekken. Tom Mikkers gaat in deze aflevering met Nikolaas op zoek naar de levenslessen die de Ignatiaanse traditie ons aanreikt.

Aflevering 43: Wat betekent het voor de kerk als je de leefwereld van twintigers serieus neemt?

Met Tabitha van Krimpen

Voormalig Jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen voert een pleidooi om meer aandacht te geven aan twintigers in de kerk. Wat betekent het voor de kerk als je de leefwereld van twintigers serieus neemt? Aan de hand van haar concept ‘bottom-up theologie’ bekijkt Tabitha van Krimpen hoe een kerk voor twintigers eruit kan zien. Elsbeth gaat in deze aflevering in gesprek met Tabitha, op zoek naar manieren om de kerk relevant te houden en te maken voor jonge mensen.

Aflevering 41: In gesprek over 75 jaar Israël

Met Piet van Midden

Dit jaar bestaat Israël 75 jaar. Dit staatkundige Israël althans, de medinat jisrael Israël is niet zomaar uit de hemel gevallen. Het heeft een voorgeschiedenis van duizenden jaren, van ups en downs. Tom Mikkers gaat in deze aflevering in gesprek met Piet van Midden, Israël-kenner, oprichter van reisbureau Drietour en is voorzitter van de Vereniging Hebreeuws en van het OJEC, het Overlegorgaan van Joden en Christenen.

De theologie podcast wordt gepresenteerd door Elsbeth Gruteke, Tom Mikkers en Tabitha van Krimpen. Elsbeth Gruteke, radiopresentator, historicus, theoloog en predikant. Als presentator werkt zij voor de Evangelische Omroep. Tom Mikkers is theoloog, predikant en werkzaam voor de EO als bedenker van nieuwe programma’s. Voor NPO Radio 1 maakt hij deel uit van het Nieuwsforum van Langs de Lijn EO en hij is te horen als side-kick in het programma Dit is de Zondag. Tabitha van Krimpen is de Jonge Theoloog des Vaderlands 2021/2022 waarin zij de verbinding zoekt tussen theologie, bedrijfskunde en maatschappelijke thema’s. Benieuwd wat je verwachten kunt? Beluister de trailer, of de nieuwste aflevering. Luister je liever via Apple Podcasts of Google Podcasts? Dat kan!

Nieuwe boeken

Lid worden