Menu

Podcast

Aflevering 88: De katholieke kerk kan heilzaam zijn voor onze cultuur

Met Jan-Jaap van Peperstraten

Wat is katholiek? Pastoor Jan-Jaap van Peperstraten geeft een inkijk in de katholieke wereld van dit moment en laat zien wat wij hiervan kunnen leren. En dat is nodig, want de huidige cultuur schuurt met de katholieke leer en lijkt er soms haaks op te staan. Van Peperstraten presenteert de belangrijkste overtuigingen van het katholieke geloof en laat zien dat de katholieke kerk heilzaam kan zijn voor onze cultuur. Elsbeth gaat in gesprek met hem n.a.v. zijn boek Katholiek.

Aflevering 87: Een pastorale kijk op genderdenken

Met Jan Minderhoud

Theoloog Jan Minderhoud gaat op zoek naar een begaanbare weg in het thema gender. Het onderscheid tussen man en vrouw is de laatste decennia niet meer vanzelfsprekend. Bigender, trigender, agender, non-binair en natuurlijk transgender. Minderhoud probeert in zijn boek Geloof en gender in dit complexe veld helderheid te scheppen. Wat is genderdenken en hoe is het ontstaan? Waarom is het biologische geslacht toch belangrijk, ook vanuit medisch perspectief? En wat kun je zeggen over gender en sekse vanuit de Bijbel? Elsbeth gaat in deze aflevering in gesprek met hem.

Aflevering 86: Extase en seksualiteit

Met Marc De Kesel

Dat mystiek iets met seks te maken heeft: tot een goed stuk in de vorige eeuw was het ronduit blasfemisch zoiets te beweren. Vandaag de dag is het een gemeenplaats. Is seks dan de waarheid van de mystiek? Marc De Kesel werpt in zijn bijdrage in tijdschrift Herademing de vraag op: ‘En wat als mystiek de waarheid van de seks is?’ In deze aflevering van De theologie podcast gaat Tom in gesprek met Marc over extase en seksualiteit.

Aflevering 85: ‘Mensen zoeken elkaar spontaan op en staan elkaar op verschillende manieren bij’

Met Erica Hoebe

Het is mooi om te merken dat er veel gebeurt in het omzien naar elkaar. In situaties van ziekte of verdriet is er vaak veel meeleven vanuit de gemeente. Mensen zoeken elkaar spontaan op en staan elkaar op verschillende manieren bij. Soms helpt de een de ander, op een ander moment zijn de rollen omgekeerd. Tom Mikkers spreekt in deze aflevering met Erica Hoebe over het voeren van pastorale gesprekken. Aanleiding is de verschijning van Geestelijke vorming, een nieuwe tool om bij de kern te komen in pastorale gesprekken.

Aflevering 84: Het einde van de hel: waarom niemand wordt afgeschreven

Met Reinier Sonneveld

Reinier Sonneveld voert in deze aflevering een pleidooi voor een radicale stelling: alle mensen zullen eeuwig met elkaar voortleven. Daders zullen verantwoording moeten afleggen tegenover hun slachtoffers, en uiteindelijk zullen we ons allemaal met elkaar verzoenen en genezen. Reinier Sonneveld gebruikt daarbij algemene argumenten die hij noemt in zijn boek Het einde van de hel, zoals het wetenschappelijke onderzoek naar bijna-doodervaringen. Daarnaast doet hij grondig onderzoek naar de christelijke bronnen: Wat zegt de Bijbel over de toekomst? Wat kunnen we van een ware God verwachten? Elsbeth gaat in gesprek met hem.

Aflevering 83: In gesprek met Franca Treur en Inge Bosscha over religieuze trauma’s en kerkpijn

Met Franca Treur en Inge Bosscha

‘Wat erg hè, van Inge. En vroeger was het zo’n lief kind!’ zei iemand tegen haar ouders. Dat was nadat Inge Bosscha in 2015 haar website over kerkverlating en kerkpijn was begonnen. In deze aflevering gaat Elsbeth in gesprek met haar naar aanleiding van haar boek Mantel van angst dat onlangs verscheen. Het gesprek gaat over de schadelijke kanten die religie kan hebben. De andere gast in deze aflevering is auteur Franca Treur die evenals Inge ervaringsdeskundige is.

Aflevering 82: Hoe het heilige ons kan helpen houvast en betekenis te vinden in tijden van ontheemding en machteloosheid?

Met Jan Martijn Abrahamse

In deze aflevering gaat Tom Mikkers in gesprek met Jan Martijn Abrahamse over de noodzaak van het heilige. In deze tijd hebben we het heilige nodig, schrijft hij in zijn boek Verlangen naar het heilige. Na decennia waarin ons leven gedirigeerd werd door maakbaarheid, efficiëntie en groei-denken, klinken er in toenemende mate geluiden van machteloosheid, gemis aan houvast en een gevoel van ontheemding. Het heilige laat ons anders kijken naar deze wereld, de schepping en elkaar. Het heilige maakt ons als mens beter.

Aflevering 81: Hoe het geloof in Jezus zich ontwikkelde in het Vroege Christendom

Met Henk Bakker

In tijden van schijnzekerheden, en van modieuze theologische antwoorden, hebben kerken zich kritisch te heroriënteren op zingevingsvragen, en op de antwoorden die zij geven, schrijft Henk Bakker in zijn nieuwe boek Christus. Geloofsvragen krijgen daarbij meer en meer een existentieel karakter. Ze gaan over toekomstverwachting, bestaanszekerheid, menselijkheid, betrouwbaarheid, en blijvende betekenisgeving. Ik denk dat studie van Christus naar de kern van kerkelijke betekenisgeving gaat, en dat het geloofsgesprek daar moet beginnen. Tom Mikkers gaat met hem in gesprek.

Aflevering 80: ‘Waar raakt mijn verlangen, jouw verlangen?’

Met Claartje Kruijff

Veel mensen zijn losgeraakt van religie, maar herkennen zich in wat Julian Barnes zo mooi zei: ‘ik geloof niet in God, maar ik mis hem wel’. Of ze zeggen dat ze niet gelovig zijn, maar wel spiritueel. En dat ze wel willen geloven, maar het gewoonweg niet kunnen. Voor Claartje Kruijff is dit verlangen het beginpunt voor een nieuw gesprek over God. In haar boek Een God die in mij gelooft deelt ze herkenbare en intieme verhalen van haarzelf en de mensen die ze ontmoet. Vanuit deze verhalen verkent ze thema’s die in al onze levens voorbij komen — overgave, kwetsbaarheid, gemeenschap, vreugde en verlies — en verbindt ze aan hoe en wat we op die momenten kunnen en mogen geloven. Elsbeth gaat in deze aflevering van De theologie podcast met haar in gesprek.

Aflevering 79: Geloven is net als lezen of een instrument bespelen: er is altijd nog zoveel te doen, zoveel dat ongezien en ongekend bleef

Met Stephan Sanders

Elsbeth Gruteke gaat in deze aflevering met Stephan Sanders in gesprek. Stephan vertelt hoe het is om in God te geloven, hoe het geloof zijn leven heeft gekleurd en verbreed. Hij laat zien dat het geloof juist in zijn soberheid en eenvoud heel krachtig kan zijn. Aanleiding is zijn nieuwe boek Wonder, wonderlijk. Waar zijn boek Godschaamte vooral zijn zoektocht naar God beschreef, vertelt dit boek meer over zijn nieuw gevonden geloofsleven.

De theologie podcast dompelt je onder in een theologisch onderwerp of debat. Aan de podcast werken toonaangevende Nederlandse theologen van dit moment mee. De focus van De theologie podcast ligt op actuele theologische publicaties in de breedste zin van het woord.

De theologie podcast wordt gepresenteerd door Elsbeth Gruteke en Tom Mikkers. Elsbeth Gruteke, radiopresentator, historicus, theoloog en predikant. Tom Mikkers is theoloog, predikant en werkzaam voor de EO als bedenker van nieuwe programma’s. Voor NPO Radio 1 maakt hij deel uit van het Nieuwsforum van Langs de Lijn EO en hij is te horen als side-kick in het programma Dit is de Zondag.  Benieuwd wat je verwachten kunt? Beluister de nieuwste aflevering!

Nieuwe boeken