Menu

Podcast

De theologie podcast dompelt je iedere drie weken onder in een theologisch onderwerp of debat. Aan de podcast werken toonaangevende Nederlandse theologen van dit moment mee. De focus van De theologie podcast ligt op actuele theologische publicaties in de breedste zin van het woord.

Aflevering 69: Verstilling als revolutionaire daad

Met Barbara Zwaan

De mysticus Henri Nouwen zag hoe mensen zich slachtoffer voelen van een systeem waarover ze geen controle hebben. Oorlog, milieuvervuiling, armoede… Hij zag een weg: bidden. Een radicale levenshouding waarin mystiek en revolutie hand in hand gaan en verstilling tot vernieuwing leidt, van jezelf en de wereld. Elsbeth gaat in deze aflevering in gesprek met Barbara Zwaan over hoe mystiek en revolutie hand in hand kunnen gaan door gebed.

Aflevering 68: Wat is typisch protestants?

Met René de Reuver en Marusja Aangeenbrug

Wat is nu typisch protestants? Hoe herken je een protestants kerkgebouw? Waarom dragen veel predikanten een toga? Welk snoep is het populairst tijdens de preek? Wat wordt bedoeld met het zogenaamde avondmaal? Tom en Tabitha spreken erover met René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland en Marusja Aangeenbrug, auteur van de Canon van het Nederlandse protestantisme.

Aflevering 67: Hoe kun je de Bijbel verstaan?

Met Henk van den Belt

Het gezag van de Bijbel staat onder orthodoxe protestanten in Nederland ter discussie. Niet in de eerste plaats om de wonderen die erin staan of om de historiciteit van de bijbelverhalen, maar omdat christenen de Bijbel in de praktijk heel verschillend uitleggen en toepassen. In zijn boek Geestspraak betoogt theoloog Henk van den Belt dat de Bijbel onfeilbaar betrouwbaar is omdat de heilige Geest daarin spreekt. Maar wat betekent dit precies? Tom en Tabitha gaan uitvoerig met hem in gesprek over hoe we de Bijbel kunnen verstaan. 

Aflevering 66: Hoe ervaren nooit- en ooit-kerkelijken de vorming van nieuwe geloofsgemeenschappen?

Met Marinka Verburg

Marinka Verburg is bestuurskundige en religiewetenschapper en promoveerde op een etnografische studie naar de vorming van nieuwe geloofsgemeenschappen met nooit- en ooit-kerkelijken binnen de pioniersbeweging van de Protestantse Kerk in Nederland. Hoe ervaren deze nooit- en ooit-kerkelijken de vorming van nieuwe geloofsgemeenschappen? Wat is nodig om hen er thuis te laten voelen? Duidelijk is dat het ervaren van vertrouwdheid en openheid belangrijke voorwaarden zijn. Elsbeth gaat in deze aflevering in gesprek met Marinka over haar onderzoek en de uitkomsten ervan.

Aflevering 65: Tijd voor een andere blikrichting: wachten op wat God gaat doen

Met Alain Verheij

‘Andrew Root begrijpt als geen ander de noodzaak van rust en verwachting voor de kerk. Juist in deze tijden van crisis! Soms moeten je handen uit de mouwen, soms moet je juist je handen openvouwen.’ Een uitspraak van Alain Verheij over het boek Wachten op God van Andrew Root waarin hij duidelijk maakt dat het tijd is voor een andere blikrichting. We moeten wachten op wat God gaat doen! Of anders gezegd: we moeten vanuit geloof en geduld bouwen aan onze gemeente. Elsbeth gaat in deze aflevering in gesprek met Alain.

Aflevering 64: Het kostte Jezus bijna duizend jaren voordat hij stierf!

Met Alfred C. Bronswijk

Het kostte Jezus bijna duizend jaren voordat hij stierf. Afbeeldingen van zijn dode lichaam waren nergens in kerken te vinden tot de negende eeuw. De religieuze kunst levert daarvoor het bewijs. Waarom niet? En wat dan wel? Het maakte dr. Alfred Bronsdijk nieuwsgierig en was de aanzet tot een lange zoektocht door het landschap van de christelijke kunst en de theologie. Met een biografie van het kruis als resultaat. Tom en Tabitha gaan in deze aflevering in gesprek met Alfred Bronswijk over zijn ontdekkingen.

Aflevering 63: Het ‘groene geloof’ samengevat in een ‘catechismus’

Met Sam Janse

Predikant Sam Janse heeft het ‘groene geloof’ samengevat in een ‘catechismus’. Hij spaart de niet-groene gelovigen niet. Tom en Tabitha gaan in deze aflevering in gesprek met hem. Hoe ziet het goede ‘groene leven’ eruit?

Aflevering 62: De breuk tussen Rome en Reformatie moet worden geheeld

Met Arjan Plaisier en Marcel Sarot

God is een weg gegaan door de Rooms-Katholieke kerk, de kerk die teruggaat tot de tijd van de apostelen. God is ook een weg gegaan door de kerken van de Reformatie. De breuk tussen Rome en Reformatie mag daarom na ruim 500 jaar niet als vanzelfsprekend beschouwd worden. Dat is de inzet van de betrokkenen bij het Platform Rome Reformatie. Arjan Plaisier en Marcel Sarot, beiden betrokken bij het opstellen van de Verklaring Rome Reformatie zijn vandaag te gast in De theologie podcast. Elsbeth gaat met hen in gesprek.

Aflevering 61: Hoe ben je als christen onderweg naar de toekomst?

Met Evert Leeflang

De toekomst is datgene wat met zestig minuten per uur op ons afkomt. Het is niet iets dat losstaat van het heden, iets dat ‘daar ergens’ is en dat zal dan wel. Het is naar ons onderweg en we gaan ermee te maken krijgen. De toekomst is voor veel generaties op nieuwe manieren onbestendig geworden. ? De toekomstige wereld waarin onze kinderen opgroeien, wordt onzekerder en onbekender. Hoe ben je als christen daarnaar op weg? Hoe blijf je onderweg? Hoe blijf je hoopvol? Elsbeth Gruteke gaat in deze aflevering in gesprek met Evert Leeflang, auteur van God verwachten. Een theologie van de toekomst.

Aflevering 60: Overal waar je staat kun je staan voor de brandende braambos

Met rabbijn Awraham Soetendorp

Awraham Soetendorp is bij een groot publiek bekend geworden door zijn internationale politieke activisme. Als vertegenwoordiger van het liberaal-joodse gedachtegoed zette hij zich onophoudelijk en onvermoeibaar in voor verzoening en vrede, en ontving daarvoor vele prijzen. De naam ‘Rabbi Soetendorp’ is wereldwijd een begrip. Tom en Tabitha gaan met hem in gesprek naar aanleiding van zijn boek Levenslessen van een rabbijn dat werd verkozen tot hét Theologisch Boek van 2023.

De theologie podcast wordt gepresenteerd door Elsbeth Gruteke, Tom Mikkers en Tabitha van Krimpen. Elsbeth Gruteke, radiopresentator, historicus, theoloog en predikant. Als presentator werkt zij voor de Evangelische Omroep. Tom Mikkers is theoloog, predikant en werkzaam voor de EO als bedenker van nieuwe programma’s. Voor NPO Radio 1 maakt hij deel uit van het Nieuwsforum van Langs de Lijn EO en hij is te horen als side-kick in het programma Dit is de Zondag. Tabitha van Krimpen is de Jonge Theoloog des Vaderlands 2021/2022 waarin zij de verbinding zoekt tussen theologie, bedrijfskunde en maatschappelijke thema’s. Benieuwd wat je verwachten kunt? Beluister de trailer, of de nieuwste aflevering. Luister je liever via Apple Podcasts of Google Podcasts? Dat kan!

Nieuwe boeken