Menu

None

Reacties op Borgmans Alle dingen nieuw

“Ik geloof dus dat het kan: schaamteloos en zonder terughoudendheid theologisch spreken en denken, en zo precies de eigen tijd en de eigen situatie in het hart treffen. God is in zijn liefde altijd al bij deze situatie, of we ons dit nu realiseren of niet.” – Erik Borgman in zijn inleiding op KokBoekencentrum.nl/alle-dingen-nieuw

Een theologische visie voor de 21ste eeuw

In deze bijdrage vindt u o.a. reacties van o.a. een bisschop, een hoogleraar, een scriba en een redacteur op het boek Alle dingen nieuw. Normaal gesproken zou er een boekpresentatie plaatsvinden om het boek te presenteren. Nu met de corona-crisis kan dat niet. Daarom heeft KokBoekencentrum een pagina gelanceerd. Hierop vindt u een inleiding van Erik Borgman, het boek in de media, reacties over het boek, filmpjes en bijdragen op theoblogie. Wij besloten om op theoblogie de reacties met u te delen. Er zullen komende tijd nog nieuwe reacties bij komen, dus houdt de site of deze pagina in de gaten!

Ook vindt u hieronder de bijdragen van Erik Borgman over zijn boek die op Theoblogie verschenen zijn op een rijtje. Dan kunt u ze gemakkelijk terugvinden en nog eens nalezen.

Veel leesplezier gewenst!


Reacties op het boek Alle dingen nieuw

De reactie van Mgr. Dr. Gerard De Korte

Mgr De Korte

Bisschop van ’s-Hertogenbosch

Prof. Erik Borgman moet een stalen gezondheid en veel energie hebben. Hij gaf, tot aan de coronacrisis, overal lezingen, schrijft artikelen en heeft ook een aantal boeken op zijn naam staan….

De reactie van Peter-Ben Smit

Peter Ben Smit

Bijzonder hoogleraar vanwege het Oud-Katholiek Seminarie aan de Universiteit Utrecht

In zijn vriendelijke uitnodiging om op zijn nieuwe boek te reageren verzocht Erik Borgman vooral om kritiek en uitdaging; lof wilde hij, bij wijze van spreken, alleen in een noodgeval. 

De reactie van René Dinklo OP

René Dinklo
Fotograaf: Arjan Broers

provinciaal van de Nederlandse provincie van de dominicanen

Je moet het maar durven om een theologische visie voor de 21e eeuw aan het papier toe te vertrouwen! Het klinkt ambitieus en dat is het ook, maar het is wel een ambitie die gefundeerd is in het gelovig vertrouwen van één van de creatiefste katholieke theologen in het Nederlands taalgebied. 

De reactie van Dr. Richard Steenvoorde o.p.

Richard Steenvoorde
Fotograaf: Marloes van Doorn

MPhil (Oxon), STB, MA
KU Leuven/Dominicanen Rotterdam

Als jonge rechtenstudent viel ik voor het spel waarmee G.K. Chesterton (1874-1936) de paradoxen tevoorschijn toverde in zijn filosofische apologieën. Pas later, als beginnend theoloog, besefte ik…

De reactie van Arjan Broers

Arjan Broers

Redacteur www.dominicanen.nl

In een recente podcast zei de Amerikaanse leraar James Finley dat je een mysticus moet lezen om te proeven wat het jou zegt. Uiteindelijk gaat het er niet zozeer om dat je de denker precies kunt reproduceren, maar dat jij op jouw manier de werkelijkheid gaat verstaan als de werkelijkheid van God.

De reactie van dr. René de Reuver

René de Reuver
Dr. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN)

Scriba van de Protestantse Kerk in Nederland 

Dit eerste deel van de  drieluik waar Erik Borgman aan begonnen is, is veelbelovend. Het neemt ook mij als protestantse lezer mee. Het daagt uit, vertolkt, bemoedigt en bekritiseert vanuit christelijk perspectief de alledaagse werkelijkheid, alsook de dominante gesloten neoliberale westerse 21e eeuwse cultuur. 

De reactie van Stephan van Erp

Stephan van Erp

Professor fundamentele theologie aan de KU

Het nieuwe boek van Erik Borgman, Alle dingen nieuw, gaat over de theologie. Waarom zou iemand in hemelsnaam een heel boek wijden aan de aard en de methode van een wetenschappelijke discipline?

De reactie van Wolter Huttinga

Wolter Huttinga

Verbonden aan de Theologische Universiteit Kampen en regelmatig schrijvend voor Dagblad Trouw

Een vraag waarop ik natuurlijk geen nee kan en wil zeggen: of ik een reactie wil geven op het nieuwe boek van Erik Borgman, Alle dingen nieuw. Ja, ik ben fan van zijn werk en zijn denken, vooral aangehaakt sinds Waar blijft de kerk (2015) en Leven van wat komt (2017). 

De reactie van Patrick Chatelion Counet

Patrick Chatelion Cournet

Exegeet Nieuwe Testament
Secretaris-generaal Van de Konferentie Nederlandse Religieuzen

Alle dingen nieuw (ADN) van Erik Borgman is zijn meest gelovige boek tot nu toe. Het boek van de geconstrueerde hoop. Erik identificeert zich met (verbergt zich achter of verdwijnt in) een reeks van auteurs, dichters, romanciers, literatuurcritici, die allen op de rand van de hoop balanceren. 

De reactie van Anton de Wit

Anton de Wit

Hoofdredacteur Katholiek Nieuwsblad

Over welke componist ging ook alweer het verhaal, dat hij, gevraagd naar de diepere betekenis van een werk dat hij zojuist gespeeld had, het stuk simpelweg nog een keer speelde? Het maakt ook niet uit, het is zo’n anekdote die vermoedelijk in verschillende varianten over verschillende kunstenaars rondgaat.

De reactie van Ellen van Stichel

Ellen van Stichel

Professor christelijke sociale en politieke ethiek aan de KU Leuven

Vooreerst omwille van het uitgangspunt. In de lijn van zijn eigengereide en bij momenten provocerende manier van theologiseren, spreekt Borgman vanuit het geloof, en niet over. 

De reactie van Stefan Mangus

Stefan Mangus
Fotograaf: Ed Thompson

Theoloog en supervisor,
Tilburg School of Catholic Theology

Een waagstuk is het, het nieuwe boek van Erik Borgman. Het is zijn bedoeling dat Alle dingen nieuw een volledige systematische theologie zal worden, en wat hij nu presenteert is het eerste deel hiervan.

De reactie van Kees van der Kooi

Professor Emeritus of Systematic Theology
Herman Bavinck Center of Reformed and Evangelical Theology
Distinguished Lecturer ESAA/EURAC Erasmus University Rotterdam

Naar de verschijning van  Alle dingen nieuw van Erik Borgman werd al lang uitgekeken. Collega’s wisten dat hij ermee bezig was, vroegen er naar, en nu ligt het eerste deel er. De lancering van wat vermoedelijk zijn magnum opus wordt roept hoge verwachtingen op – niet zonder reden stelt hij zich in de schaduw van zijn mede dominicaan Thomas van Aquino. 


Bijdragen van Erik Borgman op Theoblogie

de stilte van gezelschap

1. De stilte van het gezelschap

Ik ben om meerdere redenen sinds mijn studententijd gefascineerd door de scholastiek. De belangrijkste reden is de vorm. De middeleeuwse theologen verzamelde verschillende standpunten die naar het schijnt onderling tegenstrijdig zijn, of in tegenspraak met het christelijk geloof.

erikborgman

2. Het evangelie dat zich uitdrukt als verheldering van de wereld

Newman was een van de voorlieden van de zogenoemde Oxford Movement, een beweging die de Anglicaanse kerk sterker wilde verbinden met de vroegchristelijke wortels en daarbij tal van accenten zette die door tegenstanders als ‘Rooms’ werden beschouwd.

Vrij in de kooi die het geloof is Erik Borgman

3. Vrij in de kooi die het geloof is

Ik vind dit beeld – ontleend aan de Amerikaanse dichter en poëziecriticus Christian Wiman – verhelderend als we het hebben over religie, spiritualiteit en geloof. Veel mensen keren zich tegenwoordig af van institutionele vormen van religie omdat ze – zo zeggen ze – vrijheid willen.

Henri Nouwen leerde ons Erik Borgman

4. Henri Nouwen leerde ons dat verheffing alleen mogelijk is als we de minste willen zijn

De Nederlandse priester Henri Nouwen (1932-1996), die begin jaren zeventig van de vorige eeuw naar de Verenigde Staten emigreerde, is nog altijd een veelgelezen spirituele auteur. 

Van burn-out naar brandend verlangen Erik Borgman

5. Van burn-out naar brandend verlangen

De Leuvense psychiater Dirk de Wachter laat in zijn boek De kunst van het ongelukkig zijn (2019) zien dat veel mensen de overtuiging hebben dat pech onze eigen schuld is en geluk onze eigen verdienste.  Problemen worden weggedrukt…


Andere boeken van Erik Borgman:

leven-van-wat-komt

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken