Reisgids voor het heilige land
Het feit dat de reisgids Israël en de Palestijnse gebieden in vijf jaar tijd aan zijn derde druk toe is, geeft wel aan dat hij in een duidelijke behoefte voorziet. Piet van Midden is dan ook – voorzichtig gezegd – geen onbekende in Israel, verbonden aan een bekende christelijke reisorganisatie en hij heeft (grote) kennis van zaken; tevens is hij docent Hebreeuws en predikant in de PKN.
Aardig is het voorwoord dat bijna klinkt als een excuus: ‘Deze reisgids is eigenlijk een handboek voor de geïnteresseerde reiziger. Als u wilt weten waar de gezelligste terrassen liggen en welke hotels echt waar voor hun geld bieden, kunt u beter een toeristengids kopen’, pag 14. Slechts één keer kwam ik in het boek een verwijzing naar een terrasje tegen…. (in Berseba, pag 125).
Opmerkelijk is de opening: een hoofdstuk over kalksteen! Daarin is de auteur zondermeer origineel. De meeste gidsen beginnen bij het hedendaagse Israel en gaan vervolgens terug naar de geschiedenis of zij geven ‘vanaf het begin’ een historische beschrijving van land en volk. Dit alles komt ook aan bod maar na het geologische kader van de kalklagen die het land hebben gevormd tot wat het is.
Het boek beschrijft de gebruikelijke plaatsen en besteedt ook veel aandacht aan bijbelse achtergronden en noemt relevante teksten. Dat is zinvol voor de lezer en bezoeker die hierdoor steeds gemakkelijk een verbinding kan leggen met de bijbel. De toon is verklarend, niet vanuit een achtergrond om aan te tonen ‘de bijbel heeft toch gelijk’.
De stijl is die van een verslaggever die mensen wijst op wat de moeite waard en hier en daar zijn enthousiasme of emotie toont (zoals bij Yad Vashem). Het boek is informatief van aard maar tegelijk praktisch van formaat en kan gemakkelijk worden meegenomen.
Het fotomateriaal is in het algemeen wat karig. Ook de kwaliteit van de foto’s zou hier en daar beter of uitdagender kunnen zijn. Maar fotoboeken zijn in Israel zelf meer dan voldoende te koop! Sterker: ze worden tot vervelens toe aangeboden en ook opgedrongen. Ook dat hoort bij een bezoek aan het ‘heilige land’: veel alledaagse, onheilige business.
Opmerkelijk is ook dat er aandacht aan de Palestijnse gebieden wordt besteed al is wel de vraag in hoeverre daar door de meeste bezoekers gebruik van wordt gemaakt.
De politieke situatie speelt in dit land op de achtergrond wel een nadrukkelijke rol. Dat heb ik zelf vorig najaar ondervonden toen een geplande excursie naar een prachtige canyon in de Negev geen doorgang kon vinden omdat de weg erheen – de grensweg met Egypte – was afgesloten na een incident waarbij verschillende Egyptenaren waren gedood.
—
Evert van der Veen, predikant Protestantse Gemeente Nunspeet is vaste recensent op Theoblogie. Hij recenseert ook voor Nederlands Dagblad en Christelijk Weekblad.
Israël en de Palestijnse gebieden
Israël en de Palestijnse gebieden is een reisgids voor onderweg en thuis. Een boek dat je op reis neemt door Israël en de Palestijnse gebieden. Een boek waarin historische en spirituele verbanden zichtbaar worden gemaakt, een boek dat je ter plaatse op ideeën brengt. Het bevat gerichte en verdiepende informatie voor de bewuste bezoeker van Israël, waarbij informatie over flora, fauna en voedsel niet ontbreekt. Ook is het een makkelijk naslagwerk voor thuis, om snel iets te weten te komen over de bezienswaardigheden in deze fascinerende regio. Voor wie het gebied wil gaan bezoeken of voor wie thuis een bijbelverhaal wil plaatsen tegen zijn geografische achtergrond. Het boek is toegankelijk geschreven. Hebreeuwse en Arabische woorden zijn vertaald. De registers, waaronder een index op aangehaalde bijbelteksten, en de vele illustraties in kleur maken deze reisgids extra toegankelijk.