Menu

None

Word jij onze nieuwe columnist?

Theologie.nl zoekt schrijftalent voor haar nieuwe rubriek

Schrijftafel met notitieboek, ipad en koffie

Klim jij graag in de pen, maar laat je nog weinig mensen proeven van je kunsten? Of ben je een gearriveerd schrijver, en zoek je een vaste plek voor jouw geluid? Wij zoeken jou; of je nu theoloog, geestelijk verzorger of predikant; en evengoed of je kerkganger, student of ondernemer bent. Schrijf jij krachtig en-of met een frisse blik? Meld je uiterlijk zaterdag 3 februari aan, en wie weet wordt jij een van de stemmen van kerk en theologie!

We kijken ernaar uit om een nieuw tijdperk in te luiden

Iedere maandag beginnen we de werkweek met een column. Nu is dat de Theologencolumn, waar door de jaren heen mensen als Erik Borgman, Hanneke Schaap en Nikolaas Sintobin aan bijdroegen. In de loop van 2024 gaat er iets veranderen: na 152 columns, gaan we over na een nieuwe rubriek. Zes columnisten, uit alle hoeken van het christelijk Nederlandstalig gebied, worden samen de spil van ons platform. Ben jij een van hen?

In een notendop:

 • Word vaste columnist van Theologie.nl en verzorg:
  • iedere zes weken een column; en
  • ieder half jaar een à twee andere bijdragen (zoals verslag van een evenement of opinie over actualiteit).
 • Niet alleen theologische en-of kerkelijke ‘professionals’ worden uitgenodigd om zich aan te melden, juist ook:
  • studenten;
  • kerkgangers; en
  • ondernemers.
 • Je begint een half jaar op proef, en samen kiezen we per jaar of je columnist blijft.
 • Ieder kwartaal neem je deel aan een inhoudelijk overleg met alle columnisten.
 • Per half jaar ontvang je een vergoeding van €500,-.
 • Stuur uiterlijk zaterdag 3 februari jouw aanmelding naar redactie@theologie.nl, met:
  • 150 woorden over jouw achtergrond (leeftijd, woonplaats, dagelijkse bezigheden en religieuze/spirituele achtergrond); en
  • een schrijfvoorbeeld van een column van 600 à 800 woorden (onderwerp naar eigen keuze).

Heb je vragen? Mail dan naar redactie@theologie.nl.

‘Kan ik ook columnist worden?’

Ja, eigenlijk wel. Als redactie nemen we alle aanmeldingen in overweging. Wat we belangrijk vinden is dat we alle leden van Theologie.nl goed vertegenwoordigen. Natuurlijk hebben we het dan over jouw hoek van christen-zijn, of je nu evangelisch, hersteld hervormd, rooms-katholiek, of randkerkelijk bent. Daarnaast zijn we erop uit om niet alleen de ‘professionals’ binnen kerk en theologie een plek te geven; ook de ondernemer (zoals een boekhandelaar of coach), de student en doorsnee kerkganger heeft hier een plek.

‘Columnist worden is vast niet voor iedereen weggelegd!’

Fair enough: niet iedereen is in de wieg gelegd om columnist te zijn; het is toch wel heel handig als je vaardig bent in schrijven. Maar of je nou doorwinterd auteur bent, of dat je in je vrije tijd wel eens schrijft, en met niemand je creaties deelt; we zijn ook naar jou op zoek. Voor de columns zijn we op zoek naar mensen die goed kort kunnen schrijven. Krijg jij altijd te horen ‘dat was kort, maar krachtig’? Of sta je bekend om je frisse blik? Je zou wel eens een perfecte match kunnen zijn.

Je krijgt een inkijkje in ons bruisende platform, en natuurlijk gratis toegang tot alle content

‘Hoe gaat mijn columnist-zijn eruitzien?’

Als vaste columnist van Theologie.nl, schrijf je iedere zes weken de maandagcolumn. Daarnaast verzorg je ieder half jaar een à twee andere bijdragen, bijvoorbeeld als verslaggever bij een evenement, of voor een extra bijdrage die ingaat op de actualiteit. Je overlegt ieder kwartaal met de andere columnisten en de redacteur over wat er zoal op Theologie.nl verschijnen gaat, en over de inhoud van jouw bijdragen. Al met al wordt je een gezicht van kerk en theologie.

‘Wat krijg ik ervoor terug?’

De vergoeding voor het columnistschap is €500,- per half jaar. Daarnaast krijg je een inkijkje in ons bruisende platform, en krijg je uiteraard gratis toegang tot alle content.

‘Hoe meld ik me aan?’

Je meldt je aan door uiterlijk zaterdag 3 februari een mail te sturen naar redactie@theologie.nl met daaraan twee dingen toegevoegd. Allereerst een korte introductie (c. 150 woorden) over jezelf: hoeveel jaar jong je bent; waar je woont; wat je in je dagelijks leven doet en bezighoudt; en wat je religieuze en-of spirituele achtergrond is. Daarnaast ontvangen we graag een schrijfvoorbeeld, namelijk een column van 600 à 800 woorden over een onderwerp naar keuze. Dit mag een eerder verschenen tekst zijn – zo lang je maar van mening bent dat het een goed voorbeeld is van je schrijfvaardigheid.

Tot slot

We kijken er als redactie erg naar uit een om nieuw tijdperk van Theologie.nl in te luiden met deze groep nieuwe columnisten. Heb je vragen? Mail ze dan gerust naar redactie@theologie.nl.

Namens de redactie,

Marc Lamain
Redacteur Theologie.nl

Nieuwe boeken