Zou dit nu ook gewoon God kunnen zijn?

Gisteren werd bekend dat de titels Steeds leuker van Jelle Hermus, Rebible van Inez van Oord, De Kracht van Betekenis van Emily Esfahani Smith en Gewoon God van Philip Troost zijn genomineerd om het Beste Spirituele Boek van 2018 te worden! Speciaal voor Theoblogie schreef Philip Troost dit artikel over zijn boek Gewoon God:
Geloven krijgt zomaar iets zweverigs. Of het wordt hard werken om verder te komen. Of het wordt nogal grootsprakig als het gaat over hoe het zit en hoe het moet. Of alle drie tegelijk. Drie manieren om met het geestelijke leven weg te gaan bij de werkelijkheid zoals die is.
In mijn boek Gewoon God kijk ik juist naar die alledaagse werkelijkheid, hoe ik daarin leef met al mijn kleinmenselijke eigenaardigheid, en dán steeds dingen op het spoor kom waarvan ik denk: Zou dit nu ook gewoon God kunnen zijn?
Ik schrijf vanuit mijn eigen zoektocht en ervaringen.
- Down to earth, maar daarom nog niet minder geestelijk.
- Veertig columns over werkwoorden, maar dan geen werkwoorden die je weer aan het geloofswerk zetten. Je doet het allemaal al, dag in dag uit. Door er met meer aandacht naar te kijken, ontdek je hoe concreet en dichtbij God is te ervaren in dat alledaagse.
- Ik schrijf niet hoe het moet maar hoe het gaat. Bij mij althans en ik vermoed bij jou niet veel anders. Wil je kennis maken, open dan mijn column gehoorzamen uit Gewoon God.
Eerst was ik verrast dat mijn boek genomineerd is voor ‘Beste spirituele boek 2018’. Omdat in de Happinez-cultuur het christelijk geluid niet zo heel populair is. Inmiddels kan ik het me ook voorstellen: Gewoon God heeft iets universeel herkenbaars: op de een of andere manier is ieder mens op zoek naar God, ook als je dat het goddelijke of het hogere of nog iets anders noemt. Ook als dat godsverlangen er niet zo bovenop ligt en je jezelf niet als zo’n spiritueel figuur ziet, ergens vanbinnen voel je aan dat er ‘meer’ is dan het gewone van alle dag. In Gewoon God komt dat ‘hogere’ en dat ‘lagere’ bij elkaar en blijken die woorden hoog en laag niet te kloppen. Best verrassend, toch?!
Philip Troost, 12 januari 2017
N.a.v. Gewoon God / Philip Troost / Uitgeverij Kok / als paperback en als e-book
Energie van de Geest
In Energie van de Geest herijkt Philip Troost de kernwoorden van het christelijk geloof. We zijn verlost, maar echt vrij leven is een ander verhaal. We gaan voor onderlinge gemeenschap, maar je verbinden met elkaar, hoe doe je dat? Philip Troost laat zien hoe deze kloof tussen ideaal en werkelijkheid geen bron van frustratie hoeft te zijn maar een boeiend avontuur kan worden, vol beweging, groei en vitaliteit. Hiervoor hebben we de ogen te openen voor wat misschien wel het belangrijkste is van hoe Gods Geest werkt: energie. Troost ontdoet het woord energie van zijn oosters jasje en haalt het terug binnen het christelijke verhaal: energie is schepping van God. ‘Als de Heilige Geest ons in beweging wil zetten, dan is daar energie voor nodig.’