Menu

Deze wereld anders

politieke geschiedenis van het grote verhaal

Deze wereld anders

politieke geschiedenis van het grote verhaal

Auteur:
Ton Veerkamp

€ 69.99
Direct bestellen

‘Deze wereld anders’ vertelt de geschiedenis van het Grote Verhaal; het is de geschiedenis van het Jodendom en het christendom, van Tora en Bijbel. ‘Deze wereld anders’ is een oefening in een manier van lezen die tekst en context bijeenhoudt: Groot Verhaal en politieke economie.

“Een zeldzaam standaardwerk, met bijbels-theologische hoofdlijnen van praktisch elk bijbelboek”
DR. EGBERT ROOZE, OUDTESTAMENTICUS

Oorspronkelijk was de Tora een politiek ontwerp vanuit het Joodse volk voor een maatschappij met vrijheid en gelijkheid voor iedereen: niet een andere wereld, maar deze wereld anders! Een aards boek over aardse zaken, in de volledig andere taal van die tijd.

Het christendom richtte zich met dit Grote Verhaal op de hemel, de hemel van de volksreligies. De aarde werd bijzaak en daarvoor betaalde het christendom met een vaak buitensporige aanpassing aan een wereld van macht en onderdrukking. Het verlangen naar menselijkheid en rechtvaardigheid is echter nooit gedoofd: het Grote Verhaal blijft.

De geschiedenis die hier wordt naverteld begint bij de eerste verwoesting van Jeruzalem, in de zesde eeuw voor Christus, en eindigt ruim duizend jaar later in de vijfde eeuw, toen het christendom de leer voltooide die standhield tot ver in de moderne tijd. Deze wereld anders is een oefening in een manier van lezen die tekst en context bijeenhoudt: Groot Verhaal en politieke economie.

De Nederlander Ton Veerkamp (1933) is theoloog en filosoof; hij woont en werkt in Duitsland. Daar verscheen dit boek in 2012 onder de titel Die Welt anders.

Een zeldzaam standaardwerk. De schrijver geeft bijbels-theologische hoofdlijnen aan van praktisch alle bijbelboeken, die hij bovendien verrassend contextueel weet te plaatsen. Humaniteit, autonomie en gelijkheid zijn de kernpunten van deze consistente theologie.
DR. EGBERT ROOZE, OUDTESTAMENTICUS

Met zijn boek Deze wereld anders onderneemt Ton Veerkamp de verdienstelijke poging om, uitgaande van de historische bronnen, het ‘Grote Verhaal’ van Israël en de oorsprong van het christendom uit te leggen.
JÜDISCHE ZEITUNG

Een meesterlijk boek door zijn verbinding van gedetailleerde kennis met grote samenhangen.
PROF. ULRICH DUCHROW IN JUNGE KIRCHE

Omdat Veerkamp een niet-idealistische geestesgeschiedenis beoefent, kan hij de ontwikkeling op een nieuwe manier begrijpelijk maken.
CONCILIUM, INTERNATIONALE ZEITSCHRIFT FÜR THEOLOGIE

Veerkamp laat zien hoe de geschiedenis verhalen voortbrengt die zelf weer geschiedenis maken. Hij heeft ons een grandioos boek geschonken, meer nog: een boek dat de huidige tijdgeest uitdaagt, een boek dat beweegt.
DICK BOER, THEOLOOG

Uitvoering
Hardback

ISBN: 9789490708887
Pagina's: 504 pagina's
Publicatiedatum: 2014-09-26

Op voorraad
Gratis verzending vanaf €19,95

Op werkdagen voor 21.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

Je bestelt en rekent af bij:

  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Regelmatig gratis e-books

Onze veilige betaalmethoden: