Gratis leesfragmenten uit recent verschenen boeken
Herman J. Selderhuis
Nieuw Handboek Nederlandse kerkgeschiedenis
In dit herziene standaardwerk neemt een team van specialisten ons mee in de wonderlijke geschiedenis van het christendom in de Lage Landen. In heldere taal en met ruime aandacht voor de samenhang van maatschappelijke, culturele en kerkelijke ontwikkelingen wordt een compleet overzicht tot het jaar 2025 aangeboden. Het handboek is volledig geactualiseerd en heeft een full colour binnenwerk met prachtige kerkhistorische afbeeldingen.
Waarom vragen we? Een reis naar de diepte van ons bestaan – Erik Oevermans
De mens is een vragend wezen. Maar wat gebeurt er eigenlijk als we vragen? Wie of wat doet ons die vragen stellen? En waar brengen vragen ons uiteindelijk naartoe? In Waarom vragen we? neemt Erik Oevermans ons mee op een verrassende ontdekkingstocht naar de oorsprong en diepte van ons vragen. Al schrijvend volgt hij het spoor van de vraag zelf – door in gesprek te gaan met grote denkers, maar evenzeer met zijn eigen verwondering en ervaring. Zo ontvouwt zich een fascinerende reis die niet alleen ons vragen, maar ook ons mens-zijn in een oorspronkelijk licht zet.
De mens is al sinds het begin der tijden gefascineerd door liefde en seksualiteit. In zijn nieuwe boek Betoverd door begeerte. Liefde en lust in de wereld van Bijbel en oudheid neemt Daniël De Waele ons mee op een intrigerende reis naar de oudheid en bijbelse tijden. Hoe keek men destijds naar seksuele geaardheden, voortplanting, prostitutie en grensoverschrijdend gedrag? De Waele laat zien hoe de mensheid naar manieren zocht om de ontembare vurigheid van liefde en seksualiteit toch te bedwingen. Hoe ongeremdheid in heidense tijden aan de andere kant doorsloeg in christelijke ascese. En hoe de rabbijnen het verlangen niet als last maar als iets positiefs beschouwden.
In Holy plot reiken Henk Stoorvogel en Bart van Nes een methode aan om de oude bijbelverhalen op een nieuwe manier te lezen. Ze hebben het gedachtegoed van literatuurwetenschappers op het gebied van de interpretatie van bijbelverhalen gecomprimeerd tot een eenvoudig model dat het lezen van bijbelverhalen aantrekkelijk maakt. Het geheim dat tot nu toe alleen toegankelijk was voor theologen, wordt zo toegankelijk voor een breed publiek.
De magie van het geloof. Theologie over bezinning en betovering
We snakken in onze cultuur naar bezieling. Maar we zijn ook cynisch en achterdochtig. Als Theoloog des Vaderlands pelgrimeerde Kees van Ekris door onze cultuur en ontdekte de kracht van het mythische op allerlei plekken: in de politiek, de sport, de techniek, het theater, het laboratorium, de Zuidas en de Bijlmer. In De magie van het geloof verweeft hij deze ontmoetingen op straat met bekende en onbekende tijdgenoten tot een theologie die op zinvolle wij ze over geloof spreekt, soms met een mythische gloed.
De kerk belijdt dat de heilige Geest Heer is en levend maakt. Maar wat betekent dit concreet voor ons dagelijks leven en de wereld om ons heen? In Een weldadige kracht. Christelijk geloof en het alledaagse in het licht van de Geest onderzoekt Kees van der Kooi de betekenis van de Geest voor het leven van Jezus, voor zijn volgelingen en voor ons alledaags bestaan. Waar blijkt die creatieve en leven gevende kracht van Christus’ Geest in onze wereld, waar chaos en geweld de overhand lijken te hebben? Zijn er criteria om de geesten te onderscheiden?