Laat je inspireren!
Ben je op zoek naar verdieping, nieuwe inzichten of actuele onderwerpen binnen theologie en spiritualiteit? Op Theologie.nl vind je een schat aan waardevolle artikelen van experts en denkers uit verschillende stromingen. We hebben de 10 meest gelezen artikelen voor je verzameld, zodat je direct toegang hebt tot de populairste en meest inspirerende content.
Deze selectie biedt een brede kijk op geloof, bijbelinterpretatie, levensvragen en actuele ontwikkelingen binnen kerk en maatschappij. Of je nu theologisch geschoold bent of simpelweg geïnteresseerd in geloofsvraagstukken, hier vind je gegarandeerd iets dat je raakt en inspireert.
- De acht hartstochten: hoe blijven we opmerkzaam?
In zijn nieuwste boek Hartstochten van de ziel onderzoekt theoloog en voormalig aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams, de diepste drijfveren van de mens. Hij buigt zich over de acht hartstochten zoals opgeschreven in vroegchristelijke teksten: trots, woede, gulzigheid, lusteloosheid, hebzucht, wellust, afgunst en wanhoop. Hoe kunnen we deze hardnekkige neigingen in onszelf opmerken? En hoe leren we ermee omgaan op een manier die ons vrijer maakt? Williams vindt richting in de zaligsprekingen van Jezus en …
- Kerkcontouren: “De kerk wordt een minderheidskerk”
Wat verstaan we anno 2025 onder ‘de kerk’? Welke contouren tekenen zich af? In deze rubriek interviewen we vernieuwende denkers binnen kerk en geloof. Hoe zien zij de toekomst van de kerk? Hoe blijft de kerk betekenisvol en welke rol zou zij moeten innemen? Journalist Kelly Keasberry sprak met Staf Hellemans, emeritus professor aan Tilburg University.
- Pasen 2025
Bestel het paasnummer van Open Deur | Vallen en opstaan, via onze partner BoekenwereldWe hebben allemaal onze verhalen van hoe we gevallen zijn. Hoe we gewond zijn geraakt, en hoe we overeind werden geholpen. Onze wonden zijn geheeld, maar de littekens blijven zichtbaar. Ze tonen onze menselijkheid en kwetsbaarheid. Dat Jezus herkenbaar was aan de wonden in zijn handen, voeten en zij, is een troost. Zoals Hij zichzelf gaf in liefde, kunnen wij dat ook …
- Korte metten: “Kinderogen staren ons aan vanuit alle ellende”
De schoolklas waar wij vandaag mee in gesprek moeten gaan over de oorlog rond Palestina en Israël, blijkt geen gewone klas. Al heel gauw gaat het gesprek deze keer een heel andere kant op.
- Ik zie jou
Compassie is meer dan medelijden – het is een actieve, betrokken houding naar zowel anderen als jezelf. Het betekent dat je niet alleen ziet en hoort, maar je ook laat raken en in beweging komt. In dit artikel onderzoekt theoloog Mirjam Dirkx hoe compassie de balans tussen zorg voor anderen en zelfcompassie beïnvloedt en hoe je dit praktisch toepast in je dagelijks leven.
- Kerkcontouren: “De kerk zit vast in een dwangmatig midden”
Wat verstaan we onder ‘de kerk’ anno 2025? Welke contouren tekenen zich af? In deze rubriek interviewen we vernieuwende denkers binnen kerk en geloof. Hoe zien zij de kerk? Hoe blijft de kerk betekenisvol en welke rol zou de kerk moeten innemen? Maartje Amelink vroeg het dominee en klimaatactivist Rozemarijn van ’t Einde.
- Zegenbedes
Zegen van Sint PatrickDe Heer zij vóór u,om u de juiste weg te wijzen.De Heer zij áchter u,om u in de armen te sluiten en om u te beschermen voor gevaar.De Heer zij ónder u,om u op te vangen als u dreigt te vallen.De Heer zij ín u,om u te troosten wanneer u verdriet hebt.De Heer zij óm u héén,als een beschermende muur, als anderen over u heen vallen.De Heer zij bóven u,om u te …
- Een bloeiende stad
De stad is altijd in beweging. Mensen komen en gaan, gebouwen verrijzen en verdwijnen, trends wisselen elkaar af. In deze dynamiek is de kerk eeuwenlang een baken van rust geweest: een plek van ritme en bezinning. Maar hoe blijft de kerk van betekenis in een wereld die sneller verandert dan ooit? Die vraag stond centraal op de studiedag Een bloeiende stad, gehouden op 29 januari 2025 in de Amsterdamse buurtkerk Hebron.
- Column Júlia: “Haastend liefhebben bestaat niet”
Júlia Herku is de Jonge Theoloog des Vaderlands 2025. Als tiener wilde ze psycholoog worden, maar dat veranderde toen ze besefte wat haar het meeste had geholpen toen ze het zelf moeilijk had. Dat was God. Als Jonge Theoloog des Vaderlands onderzoekt ze hoe gezinsstructuren de godsbeelden van mensen beïnvloeden. In deze columnserie volgen we wat Júlia meemaakt als Jonge Theoloog.
- Lijden en sterven – Is dat het einde?
Hoe beleven katholieke geloofsgemeenschappen het passie- of lijdensverhaal van Jezus? Met deze vraag in gedachten ging redacteur Ko Schuurmans voor Herademing op onderzoek uit.
Lees verder en ontdek de artikelen die de meeste bezoekers niet wilden missen!