Menu

Samen met de CIA

Operaties achter het IJzeren Gordijn

Samen met de CIA

Operaties achter het IJzeren Gordijn

Auteur:
Cees Wiebes

€ 26.90
Direct bestellen

Cees Wiebes laat in Samen met de CIA. Operaties achter het IJzeren Gordijn, zien dat de Nederlandse Inlichtingendiensten, zoals de Buitenlandse Inlichtingendienst (BID) en de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) tijdens de Koude Oorlog een veel grotere rol speelden dan tot nu toe werd gedacht. Dat Nederlandse diensten tijdens de Koude Oorlog samenwerkten met de Amerikaanse CIA was wel bekend, maar dat deze diensten gezamenlijk zeer geheime operaties uitvoerden bleef onderbelicht. De Nederlandse geheime dienst en de CIA waren samen actief achter het IJzeren Gordijn, in Noorwegen en in Den Haag. Het resultaat was soms desastreus. Wat bezielde hen?

Mislukte operaties
Spionagedeskundige Cees Wiebes onthult op basis van recent vrijgegeven archieven hoe de operaties achter het IJzeren Gordijn meestal uitliepen op mislukkingen, waarbij tientallen geparachuteerde agenten omkwamen. De Nederlandse inlichtingendienst schroomde niet om daarvoor, net zoals de CIA en MI6, gebruik te maken van agenten die tijdens de oorlog betrokken waren bij oorlogsmisdaden en voor de SS, Gestapo of Waffen SS hadden gediend. Dubbelspel, verraad en Amerikaans amateurisme waren aan de orde van de dag.

Successen
Niet alle operaties liepen uit op grote mislukkingen. Wiebes bespreekt in zijn boek hoe Operatie Tom en Operatie Leunstoel wél tot intelligence leidde. De zeer clandestiene operaties worden in dit boek uitgepluisd en inzichtelijk gemaakt.

Bronnen
Cees Wiebes is de eerste Nederlandse onderzoeker die exclusief toegang kreeg tot de archieven van de voormalige inlichtingen- en veiligheidsdiensten in Roemenië, Bulgarije, Hongarije en Polen. Verder heeft hij zeer geheime en nooit eerder geraadpleegde documenten kunnen consulteren op het ministerie van Algemene Zaken en bij de AIVD.

Uitvoering
Ebook

ISBN: 9789461278173
Publicatiedatum: 2017-12-07

Op voorraad
Gratis verzending vanaf €19,95

Op werkdagen voor 21.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

Je bestelt en rekent af bij:

  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Regelmatig gratis e-books

Onze veilige betaalmethoden: