De theologie podcast

De theologie podcast dompelt je iedere drie weken drie kwartier onder in een theologisch onderwerp of debat. Aan de podcast werken toonaangevende Nederlandse theologen van dit moment mee. De focus van De theologie podcast ligt op actuele theologische publicaties in de breedste zin van het woord.

De theologie podcast wordt gepresenteerd door twee duo’s: Elsbeth Gruteke & Mark de Jager en Tom Mikkers & Tabitha van Krimpen.

Elsbeth Gruteke, radiopresentator, historicus, theoloog en predikant. Als presentator werkt zij voor de Evangelische Omroep. Mark de Jager, de Jonge Theoloog des Vaderlands 2019/2020 en predikant, is haar vaste gast.

Tom Mikkers is theoloog, predikant en werkzaam voor de EO als bedenker van nieuwe programma’s. Voor NPO Radio 1 maakt hij deel uit van het Nieuwsforum van Langs de Lijn EO en hij is te horen als side-kick in het programma Dit is de Zondag. Tabitha van Krimpen is de Jonge Theoloog des Vaderlands 2021/2022 waarin zij de verbinding zoekt tussen theologie, bedrijfskunde en maatschappelijke thema’s.

Benieuwd wat je verwachten kunt? Beluister de trailer, of de nieuwste aflevering. Luister je liever via Apple Podcasts of Google Podcasts? Dat kan!

Aflevering 26: Is woede tot vrede in staat?

Met Gied ten Berge

Gied ten Berge (Haarlem, 1 mei 1948) is socioloog, theoloog, publicist en vredesactivist. Hij schreef in het themanummer van Herademing het artikel Is woede tot vrede in staat? Tom en Tabitha gaan in gesprek met Gied over woede, vrede en de relatie tussen beide verschijnselen.


Aflevering 25: In gesprek over de betekenis van de sacramenten

Met Vonne van der Meer

In 2008 ging Vonne van der Meer te rade bij pastoor Nico de Gooijer, met de vraag of hij iets kon vertellen over het Heilig Oliesel, ook wel de laatste sacramenten genoemd. Algauw werd het Van der Meer duidelijk dat zij deze heldere en levendige verteller nog veel meer te vragen had. In een reeks bijeenkomsten spraken ze over zijn ervaringen als priester, één die alle veranderingen in de kerk in de jaren zestig, zeventig had meegemaakt, met als uitgangspunt: de zeven sacramenten die de katholieke kerk kent.


Aflevering 24: In gesprek over verandering en vernieuwing in de kerk

Met Wilbert van Iperen

Als classispredikant staat Wilbert van Iperen met zijn neus bovenop trends en ontwikkelingen in Nederlandse kerken, vooral op de Veluwe waar hij werkt. Elsbeth en Mark gaan in deze podcast met Wilbert in gesprek over een thema dat goed bij hem past: verandering en vernieuwing in de kerk.


Aflevering 23: In gesprek over Psalmen anders, de aanvulling op Liedboek, zingen en bidden in huis en kerk

Met Roel Bosch

Roel Bosch was lid van de redactie van Liedboek – Zingen en bidden in huis en kerk dat in 2013 verscheen. Deze maand verschijnt er een nieuwe bundeling met zo’n 100 nieuwe varianten bij de 150 Psalmen onder de titel Psalmen anders als aanvulling op het Liedboek. Tabitha en Tom gaan met Roel in gesprek over het Liedboek, de ‘nieuwe’ Psalmen en over liturgie. 


Complete playlist:

Meer van De theologie podcast?

Beluister via jouw favoriete platform nog meer De theologie podcast, met onder meer te gast: Erik Borgman, Mechteld Jansen, Arnold Huijgen en Nikolaas Sintobin. Klik op de onderstaande knoppen om de afleveringen te bekijken.


Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven wanneer de nieuwste podcast online staat. Lees wekelijks de nieuwste artikelen, blogs en ontvang het E-book Spiritueel bijbellezen cadeau.