De theologie podcast

De theologie podcast dompelt je iedere drie weken drie kwartier onder in een theologisch onderwerp of debat. Aan de podcast werken toonaangevende Nederlandse theologen van dit moment mee. De focus van De theologie podcast ligt op actuele theologische publicaties in de breedste zin van het woord.

De theologie podcast wordt gepresenteerd door Elsbeth Gruteke, radiopresentator, historicus, theoloog en predikant. Als presentator werkt zij voor de Evangelische Omroep. Mark de Jager, de Jonge Theoloog des Vaderlands 2019/2020 en predikant, is haar vaste gast.

Benieuwd wat je verwachten kunt? Beluister de trailer, of de nieuwste aflevering. Luister je liever via Apple Podcasts of Google Podcasts? Dat kan!

Beluister de trailer

Luister op je favoriete platform

Bekijk de besproken boeken

Aflevering 10: Theologische en ethische vraagtekens bij de vanzelfsprekendheid van euthanasie

Met Theo Boer

Theo Boer onderzoekt de protestantse, ethische kijk op euthanasie in Nederland. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw waren kerken en christenen in Nederland de eersten die euthanasie bespreekbaar maakten. Vijftig jaar later is euthanasie medisch, ethisch en juridisch een bijna alledaags verschijnsel geworden. Elsbeth Gruteke en Mark de Jager spreken Theo Boer over de vanzelfsprekendheid van euthanasie en de theologische en ethische vraagtekens die hierbij geplaatst kunnen worden.

Aflevering 9: Tomáš Halík nodigt uit om geloof als een levensexperiment te zien

Met Erik Borgman

Theater voor engelen is het nieuwe theologisch-filosofische boek van Tomáš Halík over de zoektocht naar en de ontmoeting met God. God zoekt de mens vaak op in de stilte en in het verborgene, zonder dat iemand het zelf merkt. Elsbeth Gruteke en Mark de Jager gaan in gesprek met Erik Borgman over de inhoud en de betekenis van het nieuwe boek. Hij verwondert zich over de populariteit van Halík onder protestanten en en zijn relatieve impopulariteit onder katholieken.

Aflevering 8: Op zoek naar een vorm van samenleven waarin ‘thuis’-zijn onverdacht is en die niemand buitensluit

Met Mechteld Jansen

In haar boek Volk en elite peilt Mechteld Jansen de actuele afgrenzingen tussen volk en elite, die gemakkelijk tot polarisatie kunnen leiden. Het biedt een theologische tegenstem aan het soort politiek waarin deze kloof tussen volk en elite wordt verdiept en wordt gevoed. Elsbeth Gruteke en Mark de Jager gaan met Mechteld in gesprek en gaan op zoek naar een vorm van samenleven waarin ‘thuis’-zijn onverdacht is en die niemand buitensluit.

Aflevering 7: Durven leven vanuit het vertrouwen dat het leven een geschenk is

Met Geert Jan Blanken

Kernthema’s van de Deense filosoof Søren Kierkegaard zijn: vertwijfeling, angst, de zoektocht naar vreugde en de aanvaarding van het leven als een geschenk dat je mag genieten. Elsbeth Gruteke en Mark de Jager gaan in gesprek met Kierkegaard-kenner Geert Jan Blanken over de actuele betekenis van de Deense filosoof en theoloog. Aanleiding voor dit gesprek is het nieuwe boek van Geert Jan Blanken, Kierkegaard in gewone taal.

Aflevering 6: De erfenis van Cornelis Graafland

Met Wim Dekker

Recent verschenen twee boeken over Cornelis Graafland (1928-2004). Van Arjen Boersma verscheen de biografie over deze tegendraads gereformeerde theoloog. Wim Dekker werkte mee aan een bundeling van teksten van Graafland over de Heilige Geest. Elsbeth Gruteke gaat met Wim Dekker na in hoeverre het gedachtengoed van Graafland ook voor de huidige generatie nog actueel is.

Aflevering 5: Psychische problemen in het pastoraat

Met Hanneke Schaap

In Handboek pastoraat bij psychische problemen geven deskundigen informatie over de meest voorkomende psychische stoornissen in relatie tot pastoraat. Elsbeth Gruteke gaat in gesprek met Hanneke Schaap en praat met haar over de do’s en don’ts in pastorale contacten waarbij psychische problematiek een rol speelt.

Aflevering 4: Protestants eerherstel voor "de Moeder Gods"

Met Arnold Huijgen

In Maria: Icoon van genade laat Arnold Huijgen zien dat Maria in een rij van sterke Bijbelse vrouwen staat die alten zien dat de kerk niet zonder de vrouwelijke stem kan. Elsbeth Grutteke gaat met hem in gesprek over de betekenis van Maria voor protestanten en ze belichten haar rol vanuit verschillende invalshoeken.

Aflevering 3: Voorbij het zwart-wit-denken over wetenschap en geloof

Met Gijsbert van den Brink

In Onderzoek alle dingen. Bijbelstudies over wetenschap en geloof gaat Gijsbert van den Brink in op bijbelgedeelten die rond het thema schepping of evolutie relevant zijn. Elsbeth Gruteke gaat met Gijsbert in gesprek over de verhouding tussen wetenschap en geloof. Andries Knevel bespreekt het boek Het raadsel van God van Alister McGrath en Tom Mikkers verzorgt de column.

Aflevering 2: Verstandig omgaan met je gevoel

Met Nikolaas Sintobin

In Vertrouw op je gevoel. Keuzes leren maken met Ignatius van Loyola verkent de Vlaamse jezuïet en internetpastor Nikolaas Sintobin hoe je verstandig om kan gaan met je gevoel. Hij is te gast in deze tweede aflevering van De theologie podcast. Paul Visser verzorgt de column en Andries Knevel bespreekt de nieuwste theologische boeken.

Aflevering 1: Laat ons supermensen maken

Met Maarten Verkerk

In de eerste aflevering van De theologie podcast is Maarten Verkerk, senator van de ChristenUnie en emeritus-hoogleraar christelijke filosofie, te gast. Hij spreekt met Elsbeth en Mark over de ethiek van gentechnologie. Henk Stoorvogel verzorgt de column en boekhandelaar Gert-Jan van Rietschoten bespreekt de nieuwste theologische boeken.