De theologie podcast

De theologie podcast dompelt je iedere drie weken drie kwartier onder in een theologisch onderwerp of debat. Aan de podcast werken toonaangevende Nederlandse theologen van dit moment mee. De focus van De theologie podcast ligt op actuele theologische publicaties in de breedste zin van het woord.

De theologie podcast wordt gepresenteerd door Elsbeth Gruteke, radiopresentator, historicus, theoloog en predikant. Als presentator werkt zij voor de Evangelische Omroep. Mark de Jager, de Jonge Theoloog des Vaderlands 2019/2020 en predikant, is haar vaste gast.

Benieuwd wat je verwachten kunt? Beluister de trailer, of de nieuwste aflevering. Luister je liever via Apple Podcasts of Google Podcasts? Dat kan!

Beluister de trailer

Luister op je favoriete platform

Bekijk de besproken boeken

Aflevering 12: Kerk en christen zijn in coronatijd

Met Thomas Quartier, Theoloog des Vaderlands

Wat kunnen we van Benedictijner monnik en Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier leren over kerk en christen zijn tijdens corona? Elsbeth Gruteke gaat met hem in gesprek. Uiteraard schuift Andries Knevel aan met een boekentip: Bidden als Paulus van D.A. Carson.

Aflevering 11: Aandacht vinden voor het innerlijke leven in veeleisende tijden

Met Niek Tramper

Waar ben je veilig? Waar vind je rust als je je voortdurend moet meten met anderen? Hoe ontsnappen we aan de spiraal van consumeren en produceren? Elsbeth en Mark spreken met Niek Tramper die op zoek ging naar leefregels voor het innerlijke leven, naar rust voor de ziel.

Aflevering 10: Theologische en ethische vraagtekens bij de vanzelfsprekendheid van euthanasie

Met Theo Boer

Theo Boer onderzoekt de protestantse, ethische kijk op euthanasie in Nederland. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw waren kerken en christenen in Nederland de eersten die euthanasie bespreekbaar maakten. Vijftig jaar later is euthanasie medisch, ethisch en juridisch een bijna alledaags verschijnsel geworden. Elsbeth Gruteke en Mark de Jager spreken Theo Boer over de vanzelfsprekendheid van euthanasie en de theologische en ethische vraagtekens die hierbij geplaatst kunnen worden.

Meer van De theologie podcast?

Beluister via jouw favoriete platform nog meer De theologie podcast, met onder meer te gast: Erik Borgman, Mechteld Jansen, Arnold Huijgen en Nikolaas Sintobin. Klik op de onderstaande knoppen om de afleveringen te bekijken.