Menu

Veelgestelde vragen van premiumleden

In het najaar van 2021 is PreekWijzer verhuisd naar Theologie.nl. Als voormalig PreekWijzer-gebruiker ben je nu premium lid van Theologie.nl, waardoor je toegang hebt tot nog meer materiaal. We denken dat alle tijdschriftartikelen, blogs en boekrecensies een mooie aanvulling je zijn, maar met ruim 8.000 bijdragen kan het natuurlijk zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Speciaal voor wie gewend is met PreekWijzer te werken, beantwoorden we daarom een aantal veelgestelde vragen.

Algemene tips

1. Zorg er in ieder geval voor dat je ingelogd bent

Als je in de oranje menubalk bovenaan de pagina nog de optie ‘Inloggen’ ziet staan, ben je nog niet ingelogd. Klik op ‘Inloggen’ en voer op de inlogpagina het e-mailadres waarmee je geregistreerd bent, en je wachtwoord in.

2. Verken materiaal via de landingspagina’s

Op de landingspagina van Theologie.nl vind je altijd een selectie van recente preekschetsen, tijdschriftnummers en blogs. Je kunt altijd naar de landingspagina door op het logo linksboven op de pagina te klikken, of door gewoon naar www.theologie.nl te gaan.

Op de landingspagina voor prediking vind je een overzicht van recent materiaal op het gebied van prediking, materiaal voor preken in de komende weken en links bij bijbelgedeeltes die op het Oecumenisch Leesrooster staan voor de komende weken. Je komt hier via de knop ‘Tijdschriften’ in het menu, of door naar www.theologie.nl/preekwijzer te gaan.

tip: voeg de landingspagina van preekwijzer toe als bladwijzer aan je browser, of maak een snelkoppeling vanaf je bureaublad.

3. Ga gericht op zoek naar materiaal via de zoekfunctie

Naast de selectie van recent materiaal staan er veel waardevolle bijdragen in het archief. Deze kan je het makkelijkst doorzoeken door op het vergrootglas rechtsboven op de pagina te klikken. Ook als je al het materiaal van een specifieke bron, of uitsluitend preekschetsen wilt bekijken, is de zoekfunctie waar je wilt zijn.

Als je op het vergrootglas klikt, verschijnt er een zoekveld. Als je een zoekwoord in gedachten hebt, kan je deze invullen en op het vergrootglas in het vierkantje klikken, of op ‘enter’ drukken. Als je geen zoekwoord in gedachten hebt, kan je gelijk op het vergrootglas in het vierkantje klikken.

Op de zoekpagina die verschijnt kan je in het filter aan de rechterzijde van de pagina op allerlei onderwerpen, soorten materiaal en bronnen selecteren.

4. Blijf op de hoogte van al het nieuwe materiaal

De laatste manier om materiaal te vinden en ontdekken, is door ons te volgen op sociale media. Hier delen we iedere dag nieuwe blogs, artikelen, boekrecensies, preekschetsen en meer. Als premium lid ontvang je ook iedere twee weken op maandag een overzicht van materiaal dat relevant is voor iedereen die geïnteresseerd is in prediking.

Veel gestelde vragen

Hoe kan ik zoeken vanaf de landingspagina van Theologie.nl?

Je kunt vanaf iedere pagina zoeken door op het vergrootglas rechtsboven op de pagina te klikken en een zoekopdracht in te typen.

Ik zoek materiaal bij een bijbeltekst. Hoe doe ik dat?

Je kunt in alle zoekvelden op Theologie.nl een bijbelboek of bijbelboek met hoofdstuknummer invoeren, bijvoorbeeld ‘Genesis’ of “Genesis 1”. Zet de zoektekst tussen aanhalingstekens, dan krijg je het beste resultaat, anders krijg je bijvoorbeeld ook artikelen waarin Genesis wordt genoemd en een voetnoot 1.

Ik zoek materiaal dat aansluit bij de lezingen uit het Oecumisch Leesrooster. Hoe doe ik dat?

Directe links naar dit materiaal vind je op de landingspagina van PreekWijzer: www.theologie.nl/preekwijzer.

Hoe kan ik mijn zoekresultaten verfijnen?

Je kunt je zoekresultaten verfijnen met alle filters links op de pagina:
– Onder ‘Categorie’ kan je kiezen tussen soorten materiaal, zoals homiletische artikelen, beeldmeditaties en preekschetsen.
– Onder ‘Gebied’ kan je kiezen tussen globale interessegebieden, zoals pastoraat, spiritualiteit en prediking.
– Onder ‘Rubriek’ en ‘Thema’ kan je kiezen tussen onderwerpen, zoals ‘missionaire gemeente’ en ‘overlijden’, maar ook momenten in kerkelijk jaar.
– Onder ‘Auteur’ kan je een specifieke auteur intypen: als je minimaal 3 letters typet, toont het veld je bijpassende auteurs.
– Onder ‘Bron’ kan je kiezen tussen verschillende bronnen, bijvoorbeeld tijdschriften als De eerste dag en Ouderlingenblad, maar ook organisaties en overige bronnen, zoals de prediking-redactie en algemene redactie van Theologie.nl

Let op: het materiaal van PreekWijzer komt uit verschillende bronnen. Materiaal met de bron ‘Preekwijzer’ bestaat uit specifiek die bijdragen die door de voormalige redactie van PreekWijzer zijn gemaakt – wat nu de redactie prediking is.

Kan ik alleen in het materiaal van PreekWijzer zoeken?

Nee, dat kan niet. Het materiaal van PreekWijzer komt uit verschillende bronnen, zoals Postille en van het Steunpunt Liturgie GKV. Die bronnen zijn los van elkaar doorzoekbaar door bij ‘Bron’ de desbetreffende bron te selecteren.

Wat je wel kunt doen is zoeken op het gebied ‘Prediking’. Daar vind je niet alleen het materiaal van PreekWijzer dat met prediking en homiletiek te maken heeft, maar al het materiaal op Theologie.nl dat hier over gaat.

Hoe vind ik preekschetsen uit Postille?

Klik bij het zoeken, in de filterbalk onder ‘Bron’ op het plusje – ‘[+]’ – rechts van ‘Boeken’. Je ziet daar tussen de boeken ook ‘Postille’ staan.

Hoe vind ik exegeses uit oude jaargangen van De eerste dag?

Klik bij het zoeken, in de filterbalk onder ‘Bron’ op het plusje – ‘[+]’ – rechts van ‘Tijdschriften’. Je ziet daar tussen de tijdschriften ook ‘De eerste dag’ staan. Je ziet als je deze selecteert, alle bijdragen uit De eerste dag. Je kunt exegeses filteren door vervolgens onder ‘Gebied’, ‘Bijbelwetenschappen’ te selecteren.

Ik zoek materiaal dat aansluit bij een specifieke feestdag, of een moment in het kerkelijk jaar. Hoe doe ik dat?

Klik bij het zoeken, in de filterbalk onder ‘Rubriek’ op het plusje – ‘[+]’ – rechts van ‘Kerkelijk jaar’. Je ziet daar allerlei momenten in het kerkelijk jaar staan waar je op selecteren kan.

Ik ontvang nog geen nieuwsbrieven. Hoe kan ik me aanmelden?

De redactie van Theologie.nl licht wekelijks een aantal artikelen en blogs uit in haar nieuwsbrief. De redactie prediking licht aanvullend iedere twee weken materiaal uit dat relevant is voor premium leden. Je kunt je aanmelden voor beide nieuwsbrieven via https://www.theologie.nl/nieuwsbrief. Je meldt je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief door aan te vinken dat we je mogen mailen. Je meldt je aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief door ‘Prediking’ als interesse aan te vinken.

Let op: je kunt gerust meer interessegebieden aanvinken, prediking heeft om de 14 dagen haar eigen nieuwsbrief. Schrift en Herademing komen 4x per jaar uit.

Nieuwe boeken