Menu

De ladder van de kloosterlingen

Spiritualiteit van de lectio divina

De ladder van de kloosterlingen

Spiritualiteit van de lectio divina

Auteur:
Guigo Ii de Kartuizer Jos de Heer

De twaalfde-eeuwse kartuizer monnik Guigo II schetst in zijn beroemde geschrift ‘De ladder van de kloosterlingen’ (Scala Claustralium) een weg naar vereniging met God, een verlangen dat van alle tijden is.
In de bijbelse Jakobsladder, die hemel en aarde verbindt, ziet Guigo vier treden: lezing, meditatie, gebed, contemplatie. De vier stappen samen noemt Guigo lectio divina, een biddende manier van bijbellezen, die God intiem nabij brengt.

Guigo was een van de eersten die de fases in de mystieke eenwording zo uitgebreid op schrift stelde. Zijn geschrift was razend populair en kreeg veel navolging. Aanvankelijk werd het toegedicht aan tijdgenoot Bernardus van Clairvaux. Het circuleerde volop en werd vanuit het Latijn vertaald in onder andere het Middelengels.

Jos de Heer biedt een nieuwe vertaling van Guigo’s wonderschone geschrift. Hij voorziet het van zorgvuldige uitleg, schetst de monastieke spiritualiteit van Guigo en de twaalfde eeuw, en confronteert op uitdagende wijze deze spirituele levenswijze met de onze in een persoonlijk getinte zoektocht. Ook geeft hij praktische aanwijzingen voor de meditatieve lezing.

Ladder van de kloosterlingen nodigt uit tot aandachtig lezen én leven. Een basisgids voor ieder die de lectio divina wil leren kennen en in praktijk wil brengen.

Jos de Heer (1954), theoloog en predikant, is gespecialiseerd in het Nieuwe Testament en kenner van de spiritualiteit van de lectio divina.

Bindwijze
Paperback

 

Taal: Nederlands
ISBN: 9789492183859
Pagina's: 240 pagina's
Publicatiedatum: 2019-08-15

Op voorraad
Gratis verzending vanaf €19,95

Op werkdagen voor 21.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

€ 22.95
Direct bestellen

Je bestelt en rekent af bij:

  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Regelmatig gratis e-books

Onze veilige betaalmethoden: