Menu

5 vragen aan… Edjan Westerman

Redactie Theologie.nl

Vorige week verscheen het boek De Messias leren. Israel en de volken van ds. Edjan Westerman. We stelden de auteur 5 vragen, die hij hieronder beantwoordt.
 
1.           Uw boek in één zin
Tegen de donkere achtergrond van zo’n 2000 jaar ont-Joodst lezen van de Schriften is het boek een soort bijbels-theologisch DNA-onderzoek van het eeuwenlang gangbare christelijk verhaal over de Messias, Israël en de volken. Een vergelijking van de ‘genetische structuur’ van het traditionele canonieke verhaal met de ‘genetische structuur’ van de Schriften.
2.           Hoe helpt uw boek de lezer verder?
Het biedt een alternatief voor het eeuwenlang gangbare christelijke canonieke
verhaal. Het geeft een weergave van het verhaal van de Schriften waarin tot in de
onderliggende structuren van het verhaal is afgerekend met enige vorm van
vervangingsdenken. Een canoniek verhaal dat de trouw van God serieus neemt.
En dat de consequenties daarvan tekent.
3.          Waarin onderscheidt uw boek zich van andere boeken in dit genre?
Het roept op om de weg van de God van Israël opnieuw te leren lezen en daagt de hele christelijke geloofsgemeenschap uit tot  een herbezinning op het eigen zicht op Gods wegen. Tegelijk biedt het één doorlopend verhaal waarin God, Israël, de Messias, de volken, de weg door de eeuwen van héél het volk Israël en de wegen van de christelijke kerk onderweg naar Gods toekomst samengebracht zijn.
Het gaat om een bijbels-theologisch boek dat binnen het kader van een ‘nieuw’ canoniek verhaal tegelijk systematisch theologische vragen aan de orde stelt. Tenslotte is het ook een heel concrete oproep tot omkeren en omdenken op allerlei terreinen van christelijk denken en leven in de ontmoeting met de God van Israël, zijn Messias en zijn volk.
4.          Met wie zou u het liefst over uw boek van gedachten wisselen?
Met mijn Joodse vrienden in Israël en daarbuiten.
5.          U gaat een tijdje naar een zonnig eiland zonder wifi.
Welke 5 boeken gaan in elk geval op de e-reader?
Ik wil graag Mark S. Kinzer, Searching Her Own Mystery, Nostra Aetate, The Jewish People and the Identity of the Church herlezen. Verder zou ik Nicolaus Wachsmann, Een geschiedenis van de Naziconcentratiekampen willen lezen. Dan is mijn tijd wel gevuld op dat eiland.

5 vragen aan… Edjan Westerman

Vorige week verscheen het boek De Messias leren. Israel en de volken van ds. Edjan Westerman. We stelden de auteur 5 vragen, die hij hieronder beantwoordt.   1.           Uw boek in één zin Tegen de donkere achtergrond van zo’n 2000 jaar ont-Joodst lezen van de Schriften is het boek een soort bijbels-theologisch DNA-onderzoek van het […]

Boekomslag De messias leren van Edjan Westerman
Boekomslag De messias leren van Edjan Westerman

Nieuwe boeken

Lid worden