Menu

"Boos, verdrietig en wanhopig bad ik tot God"

Redactie Theologie.nl

Elise Brouwer heeft reeds het zeer persoonlijke boek Woestijnregen geschreven over een moeilijke periode in haar leven. Hierin beschrijft ze eigen ervaringen met haar depressie en met haar worsteling met God. Het boek is bedoeld voor ieder die door een lastige periode heen gaat of is gegaan.
In januari 2019 heeft Marina de Haan van CIP.nl Elise geïnterviewd. Een deel van het interview kunt u in dit artikel vinden.
 


Elise was jarenlang depressief: “Boos, verdrietig en wanhopig bad ik tot God”

Haar dagen waren donker. Verschrikkelijk donker. Ze zat heel diep in de put. Ze voelde enkel leegte, zinloosheid. En ze had geen perspectief, zag geen lichtpuntjes. Stel je een eindeloze tunnel voor waar je niet uit kan. Elise Brouwer zat jarenlang opgesloten in de tunnel van depressie. Ze schreef het boek ‘Woestijnregen – dagboek voor donkere dagen’ om zichzelf en anderen te bemoedigen.
 
“Voor iemand die het niet kent, zijn die donkere dagen niet te bevatten. Ik kan het uitleggen, maar woorden schieten te kort. Ik had geen enkele mogelijkheid om te ontsnappen uit die tunnel”, begint Elise bij haar thuis op de bank rustig te vertellen. Met een kopje thee in de hand en de verwarming lekker hoog praten we over lijden, depressie, angsten en Gods liefde. Bij iedere vraag denkt ze diep na voordat ze antwoordt.
 

Depressief

Zo’n 4,5 jaar geleden was Elise drie jaar getrouwd met Jeroen. Ze werkte toen (en nog steeds) in het onderwijs. Op de pabo geeft ze Engels en Nederlands. Toen kwam ze in een depressie. “Dat was afschuwelijk.”
Elise had vanaf haar pubertijd last van overmatig zweten, oftewel hyperhydrosis. “Ik deelde dat nooit met anderen uit onzekerheid en schaamte. Behalve bij mijn man. Ik worstelde er vooral zelf mee.” Ze besloot zich te verstoppen. “Dat maakte dat ik nog somberder en wanhopiger werd. Artsen namen me niet serieus. Dus ik dacht dat ik me aanstelde.”

Ze besloot haar moeder te bellen om erover te praten. Zo’n belletje lijkt eenvoudig, maar voor Elise was dat allerminst het geval. Ze komt uit een traditioneel gezin, met twee broers en een zus, uit Breda. Thuis was het lastig om over persoonlijke dingen te praten. Dat telefoontje was daarom een grote stap. “Toen ging de deksel van de put. Ik wist niet dat er zoveel dieper zat.”
“Lijden geeft je de kans om God te dienen, omdat Hij God is. Puur omdat Hij de Schepper is en weet wat goed voor je is.”

 

(…)

 

Lees het volledige interview op CIP.nl hier.

 


Woestijnregen – Elise Brouwer


Woestijnregen - Elise Brouwer

Een metgezel voor mensen die donkere dagen meemaken

Woestijnregen van Elise Brouwer is een bemoedigend dagboek voor mensen die lijden aan depressie en angsten. Wat als je ten onder lijkt te gaan aan gevoelens van hopeloosheid, zinloosheid en intens verdriet? Waar is God als alles donker is?
Aan de hand van zeven thema’s neemt de auteur de lezer mee op haar weg door depressie en angst. Zonder gemakkelijke antwoorden, openhartig en eerlijk, vertelt ze over haar ervaringen met depressie en het leven met God. Zo is dit boek een metgezel voor mensen die donkere dagen meemaken.
 

Bestel het boek hier.

 


N.a.v. Woestijnregen | Elise Brouwer | Uitgeverij KokBoekencentrum | Als paperback | Als e-book

"Boos, verdrietig en wanhopig bad ik tot God"

Elise Brouwer heeft reeds het zeer persoonlijke boek ‘Woestijnregen’ geschreven over een moeilijke periode in haar leven. Hierin beschrijft ze eigen ervaringen met haar depressie en met haar worsteling met God. In januari 2019 heeft Marina de Haan van CIP.nl Elise geïnterviewd.

Boekomslag Woestijnregen van Elise Brouwer
Boekomslag Woestijnregen van Elise Brouwer

Nieuwe boeken