Menu

Dag 9 – Drie tips om keuzes te maken van Jozef

Redactie Theologie.nl

Driving Home For Christmas – Onderweg Theoblogie
Een van de ultieme kerstklassiekers die deze tijd door de radiozenders galmt is driving home for christmas. Het nummer maakt een warm gevoel in je los en is bij vlagen erg herkenbaar. In je auto, onderweg naar huis. Verkeer zit wat tegen maar je hebt iets moois in het vooruitzicht. Je gaat naar huis. Duizenden gedachten in jouw hoofd. Luisterend naar de woorden van Chris Rea moet ik denken aan Jozef. Onderweg met Maria naar ‘huis’. Onderweg naar een administratieve gebeurtenis. Zelf waarschijnlijk niet helemaal rekening gehouden met een mogelijke bevalling van zijn vrouw. Qua timing komt het allemaal niet echt lekker uit, lijkt het weer allemaal anders te gaan dan wenselijk. Een teken voor de rest van het leven van de jongen die onder de hoede van Jozef geboren gaat worden. Een korte googlemaps zoektocht laat zien dat de rit van 164 km ongeveer 34 uur kost. Driving home for christmas is dus een behoorlijk lange trip geworden. Een paar dagen onderweg. Maar het moet. En Jozef gehoorzaamt.
 
In het hele kerstverhaal lijkt Jozef een stille getuige. De knecht in de Tour van Jezus. En ondanks het feit dat we weinig weten over de man van de moeder van Jezus was Jozef wel een man die keuzes maakte, zelfopofferende keuzes. Zijn keuze om Maria stilletjes weg te sturen, zodat zij niet gestenigd zou hoeven te worden. Zijn keuze om toch bij haar te blijven. Zijn keuze om te vluchten naar Egypte voor de veiligheid van Maria en Jezus. En nadat hij daar een leven opgebouwd had, zijn keuze om terug te gaan.
Ik zie drie dingen in de acties van Jozef, die mij inspireren bij de keuzes die ik maak:
 

  1. Richting geven

Jozef kreeg meerdere keren een opdracht van God en gehoorzaamde. Hij nam de weg van God als richting voor het leven van hemzelf en zijn gezin. Daarin toonde hij moed, trouw en nederigheid ten opzichte van God. Door niet weg te lopen van een verantwoordelijkheid die hem gegeven was, toonde hij zich een man die initiatief nam en standvastig was.
 

  1. Bevestigen

Door Maria te steunen in haar roeping en haar daarin te (er)kennen bevestigde Jozef haar in haar identiteit. Hij was daarin bemoedigend, ruimhartig, liefdevol en opbouwend.
 

  1. Voorzien

Jozef koos voor de veiligheid van zijn gezin en niet voor zijn eigen gemak. Hij nam verantwoordelijkheid om in de behoefte van zijn gezin te voorzien. Wat moet dat moeilijk zijn geweest toen alle gastenverblijven in Betlehem vol waren. Heb je bij de bevalling één belangrijke taak, dan is het wel het zorgen voor een goede plek waar je vrouw kan bevallen. Maar zelfs dat lukte niet zoals Jozef het wilde. En toch voorzag hij met wat hij had. Jozef is een mooi voorbeeld voor ons: rechtvaardig, gehoorzaam en beschermend. Een man die richting gaf, bevestigde en voorzag.
 
Als je deze dagen voor kerst in de auto naar huis zit en je hoort Chris Rea langskomen, laat een van die duizenden gedachtes die je hebt over Jozef gaan. Denk na over wat je van hem kunt leren en kunt toepassen in jouw leven. Hoe jij richting kunt geven, kunt bevestigen en kunt voorzien.
 
We zijn benieuwd naar uw tips. Reageer nu via Facebook.
 
 
Kris Vermaas, co-auteur inspiratieboek MAN
Korting op inspiratieboek MAN: van 19,90 voor 15,00
 

Dag 9 – Drie tips om keuzes te maken van Jozef

Driving Home For Christmas – Onderweg Theoblogie Een van de ultieme kerstklassiekers die deze tijd door de radiozenders galmt is driving home for christmas. Het nummer maakt een warm gevoel in je los en is bij vlagen erg herkenbaar. In je auto, onderweg naar huis. Verkeer zit wat tegen maar je hebt iets moois in […]

Nieuwe boeken

Lid worden