Menu

De legende van de kerstroos

Redactie Theologie.nl

De herders liepen gehaast naar de stal waarover de engelen hadden verteld. Ze wilden het Kind van Kerst met eigen ogen zien. De jongste had onderweg een witte roos met prachtige rode besjes gezien. Die had hij geplukt om aan het Kind te geven. Onderweg zag hij een paar vogels die honger hadden en gaf hun een paar besjes van zijn roos. Een hongerig eekhoorntje kreeg ook wat. Elke keer dat hij er een besje aftrok, knakte de roos een beetje of scheurde er een stukje van de steel.
Zo kwam de jonge herder bij het kind in de kribbe. De wijzen uit het Oosten hadden prachtige geschenken: goud, wierook, mirre. De herder had alleen zijn verlepte roos. Het kind in de kribbe strekte zijn handje uit. Hij greep niet naar het goud en de andere kostbare geschenken maar naar de kapotte roos. Hij raakte de roos aan en op dat moment werd deze weer fris, recht en even mooi als tevoren. Want deze roos was een geschenk uit een goed hart. Sindsdien heet deze roos de kerstroos. Mooi wit, maar zonder besjes. De vogels en de eekhoorn weten waarom.

Beeld en tekst: Stephan de Jong, predikant in de Protestantse Gemeente Bussum, verhalenverteller, beeldend kunstenaar en redactielid van Open Deur.

ODcover1512-240-212x300

Het Kerstnummer van Open Deur: kersttraktatie voor uitdeelprijzen
‘De legende van de kerstroos’ staat in het Kerstnummer voor 2015 van het blad Open Deur. Veel kerken en organisaties geven aan de mensen met Kerst een attentie mee: dit kerstnummer van maandblad Open Deur is een heel geschikt cadeau. Kijk hier voor meer informatie.

De beste kerstverhalen van Mozaïek

De beste kerstverhalen van Mozaïek - Els Florijn

De beste kerstverhalen van Mozaïek van Irma Joubert, Guurtje Leguijt, Arie Kok, Frans Willem Verbaas, Joke Verweerd e.a. bevat een keuze van de beste kerstverhalen van de fondsauteurs van Uitgeverij Mozaïek, aangevuld met twee fonkelnieuwe verhalen.
Zeer geschikt om voor te lezen in het gezin, in de kerk of op de vereniging. Of om er zelf van te genieten.

De legende van de kerstroos

Hieronder is de legende van de kerstroos beschreven.

Boekomslag De beste kerstverhalen van Joke Verweerd, Els Florijn en Frans Willem Verbaas
Boekomslag De beste kerstverhalen van Joke Verweerd, Els Florijn en Frans Willem Verbaas

Nieuwe boeken