Menu

Wie ben jij, o liefde – een recensie

Redactie Theologie.nl

De vermoorde pater Frans van der Lugt liet teksten achter die resulteerden in een verzameld werk. Roos Bergers schreef voor Book Barista een recensie over het Wie ben jij, o liefde. Lees hier de recensie.


Dit is een bijdrage n.a.v. Wie ben jij, o liefde

wie ben jij o liefde pater frans van der lugt

Het boek Wie ben jij, o liefde bevat het verzamelde werk van pater Frans van der Lugt (1938-2014). Pater Frans is een inspiratiebron voor velen, vanwege zijn inzet voor de onderdrukte Syrische bevolking. In de jaren ’90 schreef hij verschillende teksten over de liefde, die nu zijn vertaald vanuit het Arabisch. Hij schrijft over de vele vormen van liefde: liefde voor God, voor je naasten en voor jezelf. Belangrijke waarden hierbij zijn aandachtig luisteren, de weg naar binnen en de goddelijke dimensie. Een indrukwekkend boek, geschreven vanuit het hart. Frans van der Lugt zond in januari 2014 een inmiddels beroemde videoboodschap op YouTube uit waarin hij hulp vroeg voor de achtergebleven bevolking in Syrië. Hij werd in 2014 in Homs vermoord en wordt sindsdien wereldwijd herdacht.


Een graag te lezen boek

Dit boek wilde ik zo graag lezen! Ik was erg geïnspireerd door Pater Frans. Hij leefde al een tijd in Syrië om daar de bevolking te helpen. Hij bleef ook in Syrië terwijl hij wist wat er komen kwam toen IS opkwam. Hij werd dan ook inderdaad vermoord daar. Onder andere deze teksten liet hij achter in het Arabisch en deze zijn nu ook vertaald in het Nederlands!

Mijn eerste indruk

Wat een mooie inspirerende teksten! Zo liefdevol, wijs en verbonden aan het Christelijke geloof. Het boek begint met teksten over falen en slagen. Pater Frans deelt een inspirerende, zachte en verfrissende manier waarop je falen kunt accepteren en daardoor echt kunt slagen. Hier kunnen veel mensen wat aan hebben!

De verzamelde werken

Het boek is opgebouwd in verschillende delen. Daarbij komen falen en slagen aan bod, net als liefde en luisteren en liefde. Binnen deze delen behandelt Pater Frans verschillende aspecten. Zo schrijft hij bij falen en slagen over de maatschappelijke visie daarop en falen in de liefde en studie. Maar ook slagen komt aan bod en het succes van God’s liefde.

Bij het deel liefde en luisteren beschrijft Pater Frans verschillende manieren waarop wij luisteren. Daarnaast laat hij zien dat er een verschil is tussen horen en luisteren en wijst hij ons op wat écht luisteren voor positieve zaken brengt.

Vervolgens gaat het over de liefde en waar we soms zaken zoals jaloezie of tekorten verwarren met liefde. Inspirerend!

Wat ik ervan vond

Deze verzamelde werken zijn mooi om te lezen. Ik vind de nadruk op zuiver luisteren, zuivere liefde en vergeving prachtig en inspirerend.

Oftewel: een inspirerend boek van een wijze Pater. Erg mooi! Uitermate geschikt voor een Christelijk publiek of mensen die daar op zijn minst niks tegen hebben. De boodschap van liefde en zuiverheid lijkt mij universeel!

Wilt u meer lezen over het boek Wie ben jij, o liefde? Lees het interview met C.F. ter Horst.

Meer actuele boeken:

wie ben jij o liefde pater frans van der lugt
Verlangen naar een nieuw christendom Samuel Lee
Liefde is licht Simone Weil

Wie ben jij, o liefde – een recensie

De vermoorde pater Frans van der Lugt liet teksten achter die resulteerden in een verzameld werk. Roos Bergers van Book Barista schreef een recensie over het boek.

Boekomslag Wie ben jij, o liefde van Frans van de Lugt
Boekomslag Wie ben jij, o liefde van Frans van de Lugt

Nieuwe boeken