Menu

None

Een kwetsbaar initiatief

Van biografieën houd ik, bij voorkeur geschreven door gekwalificeerde auteurs.  Een goede biografie blijft altijd toetsbaar vanuit de onderzoeksresultaten. Met autobiografieën ben ik altijd voorzichtiger. Hoeveel gezonde distantie kan de auteur opbrengen jegens zichzelf? En zo begon ik ook aan deze autobiografie. Want dat is het toch, een kwetsbaar initiatief, zo’n boek.

Het raadsel van God (Paperback)

Maar laat ik maar direct met de deur in huis vallen: dit is een eerlijke en uitnodigende poging van de auteur om twee doelen te dienen. Hij wil ons, m.i. oprecht, laten delen in zijn eigen verbazing over zijn levensgang en hij wil de lezer uitnodigen om zijn fundamentele waardering voor het christelijk geloof te delen. Hoewel Alister McGrath onder ons vooral vanwege zijn theologische publicaties en bijdragen bekend is, is hij dat niet van huis uit.  Hij is toch vooral de natuurkundige die gegrepen is door het christelijk geloof en daarom ook theoloog is geworden. Tussen [ …]: geweldig dat dit allemaal zo kan in het Britse model. Hij is bijvoorbeeld niet met het doel om predikant te worden begonnen met theologie. En heeft zich dus ook niet een bepaalde omgang met de gemeente eigen gemaakt. Hij is een gelovige met kennis van zaken als het om bijbel en theologie gaat. Dat maakt zijn boek sympathiek en (voor wat mij betreft) geloofwaardig. Natuurlijk heeft het hem maatschappelijk niet tegen gezeten. Het lijkt erop dat hij van de ene positie vanzelf doorrolde naar de andere.

Maar ik kan daarin geen zelfgenoegzame houding of iets dergelijks ontdekken. Al lezend ga ik delen in zijn verbazing. En zo wordt de biografie een getuigenis. Een getuigenis waarop wij zuinig moeten zijn. In onze voortgaand seculariserende cultuur.

Alister McGrath / Het raadsel van God / als paperback en e-book

Nieuwe boeken