Menu

None

'Autisme heeft voornamelijk te maken met het verwerken van informatie'

Alianna Dijkstra geeft lezingen over autisme en schreef eerder Autisteneiland en Autisten liegen niet. Zelf kreeg ze vijftien jaar geleden de diagnose autisme. Ter ere van haar nieuwe boek heeft EVA haar mogen interviewen. Lees een deel van dit interview hieronder.

Schrijfster Alianna Dijkstra (45) interviewde voor haar nieuwe boek Is er een hemel voor autisten? twaalf christenen met autisme. “De kerk moet een veilige plek zijn, maar autisten ervaren dat niet altijd zo. Met dit boek hoop ik dat hun verborgen eenzaamheid zichtbaar wordt.”

Alianna Dijkstra geeft lezingen over autisme en schreef eerder Autisteneiland en Autisten liegen niet. Zelf kreeg ze vijftien jaar geleden de diagnose autisme. Op een boerderij in de luwte van Zwolle blikt ze daarop terug. “Ik werkte als pr-functionaris voor een blindenbibliotheek, maar liep vast in mijn werk. Al vrij snel kreeg ik de diagnose ‘autisme’, maar daar was ik het niet mee eens.” Ze schudt haar hoofd:

“Bij het woord autisme dacht ik aan een kind dat de hele dag aan een wiel van een speelgoedautootje draaide. Maar ik ontdekte dat autisme voornamelijk te maken heeft met het verwerken van informatie.”

Game over

Lachend: “Zo zeg ik weleens dat ik een Tetris-hoofd heb. Dat is een spelletje waarin blokjes naar beneden vallen. Als je die niet snel genoeg op de juiste plek laat neerkomen, is het op den duur game over. Zo werkt het ook in mijn hoofd. Als ik te veel informatie binnenkrijg, kan ik die niet goed verwerken. Nu – vijftien jaar later – kan ik zeggen dat ik blij ben met de diagnose. Want ik begrijp inmiddels beter waarom ik bepaalde dingen doe of juist laat.’’


Is er een hemel voor autisten?

Omslag 'Is er een hemel voor autisten', van Alianna Dijkstra

In Is er een hemel voor autisten? brengt Alianna Dijkstra autisme en geloof met elkaar in gesprek. Ben je boos op God omdat je autisme hebt? Is er aandacht voor autisme binnen je kerk? Denk je dat God autisme kan genezen? Alianna Dijkstra schuwt in dit boek geen enkele vraag over mensen met autisme en hun geloof. De schrijfster doet ook verslag van activiteiten rondom dit thema. Zo organiseert een kerk prikkelarme kerkdiensten speciaal voor deze doelgroep. Christelijke professionals komen aan het woord over het werken met cliënten met autisme. De mensen in dit boek komen uit verschillende kerkgenootschappen maar delen hun geloof in God en hun band met autisme. Van Alianna Dijkstra verscheen eerder Autisten liegen niet en Autisteneiland.  

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken