Menu

Filters

Rubriek

Soort materiaal

Bron

Kerkelijk jaar

Lidmaatschap

Praktische theologie

None

Aankondiging studiebijeenkomst

Op donderdag 12 oktober 2023 van 13.30 tot 16.00 uur is er in samenwerking met het Kennisinstituut christelijke ggz (Kicg) in Dordrecht een (studie)bijeenkomst met Koen Hilberdink, Gerrit van Meijeren, Ewoud de Jong en Hanneke Schaap-Jonker. Tijdens deze (studie)bijeenkomst staat het boek Strijd om de ziel. Het leven van P.C. Kuiper (1919-2002) in de psychiatrie door Koen Hilberdink centraal.

None

Het creatieve proces van de spreker

Eén van de basisvaardigheden voor een spreker is het ontwikkelen van een effectief creatief proces. Natuurlijk is het proces van de totstandkoming van een preek een diep geestelijk proces, maar het is ook een creatief proces. God, de grote creator, heeft ons creatieve vermogens gegeven om iets nieuws te creëren. Elke spreker zou dan ook vertrouwd moeten zijn met het eigen creatieve proces. Maar hoe werkt dat dan?

None

Congres | Verdragen en verbinden | vrijdag 6 oktober 2023

In de ggz en psychosociale hulpverlening is toenemend aandacht voor de betekenis van relaties en gehechtheidsprocessen. Vaak worden die relaties getekend door onmacht bij zowel de cliënt als de behandelaar. Machteloosheid neemt toe naarmate de personen, behandelmethoden en samenwerking onder druk staan van prestatiedrang, individualisering en financiën. Dat doet afbreuk aan ‘de helpende relatie’.

None

Welke bronnen heeft een preek?

Preek, overdenking, verkondiging, meditatie: preken zijn er in soorten en maten. De verschillende benamingen hebben echter gemeen dat het aanduidingen zijn voor de toespraak die in een liturgische context – meestal een kerkdienst – gehouden wordt. In de christelijke traditie is de prediking misschien wel het meest gewaardeerde én het meest bekritiseerde element van de eredienst. Iedereen heeft er een mening over, meestal in termen van ‘goed’ of ‘slecht’.

None

De theoloog als kunstenaar

Onlangs was ik in het Kröller-Müller Museum. Terwijl ik daar liep, viel het me ineens op: het contrast tussen de rijke uitstraling van het museum en de onderwerpen die Van Gogh koos. Denk aan titels als ‘Kop van vrouw,’ ‘De zaaier’ en natuurlijk ‘De aardappeleters.’ Wat een kunstenaar ben je als je miljoenen mensen vol bewondering kunt laten genieten van een armelui’s familie die een pan met het goedkoopste voedsel naar binnen lepelt!

Nieuwe boeken

Lid worden