Menu

None

Beleef je als autist geloof anders?

Alianna Dijkstra is autist en schreef hier een boek over dat 28 mei verscheen. Zij schreef ter ere van haar boek Is er een hemel voor autisten een blog voor Lazarus. Wij mochten een deel van deze blog publiceren.

Tijdens lezingen over autisme krijg ik regelmatig vragen over hoe ik als autist mijn geloof beleef. Dat zette me aan het denken. Geloof ik autistisch? Anders dan mijn niet autistische vrienden?

Nieuwsgierigheid is wat me drijft in het schrijven van non-fictie boeken. Toen uitgeverij KokBoekencentrum dus vroeg of ik weer een boek over autisme wilde schrijven (eerder schreef ik Autisten liegen niet en Autisteneiland), wist ik meteen het onderwerp: autisme en geloof.

Autisme in de kerk

Nu zijn er zeker kenmerken van autisme te noemen die invloed kunnen hebben op het geloofsleven. Neem zintuiglijke waarnemingen. Alle prikkels die bij ons mensen binnenkomen moeten worden verwerkt. Dan kun je denken aan informatie, maar ook licht, reuk en geluid. Bij mensen met autisme is die verwerking verstoord. Alles komt even hard binnen en het duurt langer voordat het op zijn plekje zit. 

Wanneer we dat toepassen op een kerkdienst kun je stellen dat autisme zeker invloed hierop heeft. Zelf ben ik lid van een Evangelische kerk. Een heel prettige gemeenschap waar zorg is voor elkaar en de Bijbel centraal staat. Maar ik ben niet de enige die dat vindt waardoor er elke zondagochtend tweemaal duizend man de kerk bezoekt. Dat is voor mij te druk, ik raak overprikkeld, met als gevolg dat ik de diensten liever online volg.


Is er een hemel voor autisten?

Omslag 'Is er een hemel voor autisten?' van Alianne Dijkstra

In Is er een hemel voor autisten? brengt Alianna Dijkstra autisme en geloof met elkaar in gesprek. Ben je boos op God omdat je autisme hebt? Is er aandacht voor autisme binnen je kerk? Denk je dat God autisme kan genezen? Alianna Dijkstra schuwt in dit boek geen enkele vraag over mensen met autisme en hun geloof. De schrijfster doet ook verslag van activiteiten rondom dit thema. Zo organiseert een kerk prikkelarme kerkdiensten speciaal voor deze doelgroep. Christelijke professionals komen aan het woord over het werken met cliënten met autisme. De mensen in dit boek komen uit verschillende kerkgenootschappen maar delen hun geloof in God en hun band met autisme. Van Alianna Dijkstra verscheen eerder Autisten liegen niet.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken