Menu

None

Boekentips voor de winter

Vrouw met een boek bij de open haard
(Bron: Liudmila Chernetska via iStock)

De winter met zijn lange avonden is dé periode om een goed boek te lezen. Daarom heeft de redactie een boekenlijst samengesteld met 10 theologische uitgaven die perfect zijn om te lezen tijdens de voorjaarsvakantie, tijdens een lange winteravond of op een vrij moment.


1. Het einde van de hel

In ‘Het einde van de hel’ pleit theoloog Reinier Sonneveld voor een tijdelijke, open hel. Hij tart de overtuiging dat er niets na de dood is en beroept zich daarbij op recente wetenschappelijke inzichten over bijna-doodervaringen. Daarnaast keert hij zich tegen de leer van een eeuwige hel. Hij laat dit idee steunen op oude christelijke bronnen. Hiermee maakt hij ruimte voor een toekomst waarin iedereen uiteindelijk zal voortleven en biedt soelaas aan diegenen die door de leer van de eeuwige hel zijn beschadigd.


2. Geestelijke vorming

De set gesprekskaarten ‘Geestelijke vorming’ is een nieuwe tool om bij de kern te komen in pastorale gesprekken. Ze geeft richting aan een gesprekkenreeks die leidt tot verdieping en verrijking van het geestelijk leven. Daarbij komen vier gebieden van menszijn aan bod: geloofspraktijken, geestelijk karakter, moreel karakter en emotioneel welzijn. Naast 44 gesprekskaarten bevat deze set een handleiding met achtergrondinformatie en praktische tips voor de geestelijk begeleider, en informatie voor de pastorant.


3. Virtuoos leven

In ‘Virtuoos leven’ betoogt Ariaan Baan dat de zeven deugden stabiliteit kunnen bieden in deze hectische tijd. Hoe blijf je staande? Hoe blijf je trouw aan God en je naasten? Als je oprecht en waarachtig wil leven in deze soms ongenadige wereld heb je innerlijke stabiliteit nodig. Dit boek behandelt achtereenvolgens de theologische deugden geloof, hoop en liefde en de filosofische deugden verstandigheid, rechtvaardigheid, matigheid en dapperheid.


4. Meer dan het leven

In ‘Meer dan het leven’ betoogt emeritus hoogleraar en lekendominicaan Erik Borgman dat het christelijk geloof uitzicht biedt in ellendige situaties. De aarde wordt aangetast en grote groepen mensen zijn op drift, verjaagd van hun geboortegrond. Anderen vrezen hun komst. Maar wie zich opent voor de bron van een ‘meer dan het leven’, wordt vrij van angst en moedeloosheid, vrij voor en in verlangen en liefde.


5. Christus

In Christus laat Henk Bakker zien hoe vroegchristelijke schrijvers hun Jezusbeeld hebben laten kleuren door eigen ervaringen, in de context van politieke en sociale veranderingen, vervolgingen, onderlinge strijd, studie en groei. In het boek vervolgt Bakker zijn boeiende studie Jezus uit 2020. Daarin ging de auteur op zoek naar de ‘historische Jezus’ en duidde hij hem binnen de Joodse context van zijn tijd.


6. Genesis

In haar boek ‘Genesis’ geeft Pulitzerprijswinnaar Marilynne Robinson een betoverende interpretatie van het gelijknamige, eerste boek van de Bijbel. Het bijbelboek Genesis is niet alleen schitterende literatuur, maar bevat ook een rijkdom aan ideeën. Het biedt niet alleen schoonheid, maar ook hoop: de standvastigheid en welwillendheid van Gods blijvend geloof in de schepping. Kortom, een van de grootste romanschrijvers en denkers van deze tijd presenteert een onnavolgbare interpretatie van het boek Genesis.


7. De imitatie van Christus

De imitatie van Christus van Thomas Kempis viert zijn 600e verjaardag. Tijd voor een nieuwe en verbeterde vertaling, direct uit het Latijn, en toch in sprankelend Nederlands, met aandacht voor de stilistische en poëtische rijkdom van deze tijdloze klassieker. Het notenapparaat ontsluiert de duizenden verborgen citaten en biedt een ongezien inzicht in zowel de Bijbelse als buiten-Bijbelse bronnen. In de inleidingen wordt alle relevante kennis over Thomas Kempis samengevat, en zijn bovendien veel nieuwe ontdekkingen bijeengebracht.


8. Leven

Leven is het buitengewoon persoonlijke levensverhaal van paus Franciscus. Aan de hand van cruciale momenten sinds de Tweede Wereldoorlog, zoals de maanlanding in 1969, de val van de Berlijnse muur, de aanslag op de Twin Towers, de grote economische recessie van 2008 en de coronapandemie, reflecteert hij op de dramatische veranderingen die hemzelf en de wereld hebben getekend. In zijn scherpe en liefdevolle observaties blikt deze pastor niet alleen terug, maar schrijft hij ook een geestelijk testament.


9. Verlangen naar het heilige

In ‘Verlangen naar het heilige’ laat theoloog Jan Martijn Abrahamse zien dat we het heilige nodig hebben. Na decennia waarin ons leven gedirigeerd werd door maakbaarheid, efficiëntie en groei-denken, klinken er in toenemende mate geluiden van machteloosheid, gemis aan houvast en een gevoel van ontheemding. Het heilige laat ons anders kijken naar deze wereld, de schepping en elkaar. Een vernieuwend boek dat aansluit bij zowel het eigen protestantse gemis als bij het gevoel dat ook mensen buiten de kerk kunnen hebben.


10. Heilige woorden

In deze vakkundige en toegankelijk geschreven handleiding ontsluit Daniël De Waele de wonderlijke wereld van het Nieuwe Testament en de vroege kerk. Heilige woorden bestaat uit drie delen. In het eerste deel bespreekt De Waele elk Bijbelboek, verduidelijkt waar de teksten vandaan komen en waarom precies al die evangeliën, brieven en andere geschriften in het Nieuwe Testament te vinden zijn. In het tweede deel laat De Waele zijn licht schijnen over de geschriften van de apostolische vaders en de apocriefe boeken. Het derde deel bevat een boeiende zoektocht naar de historische Jezus.





Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken