De weg van vrede
Recensie door Laurens van Lavieren

In De weg van vrede geeft Stefan Paas naar eigen zeggen een ‘rondleiding door het christelijk geloof’, zoals een makelaar een rondleiding geeft in een huis om je de kans te geven er verliefd op te raken. Paas maakte er een uitgebreide rondleiding van (acht hoofdstukken, 247 pagina’s) om het voldoende ‘rijk, gelaagd en interessant’ te maken voor mensen ‘die afknappen op samenvattingen van het christelijk geloof in drie plaatjes of twee stappen’.
Meer dan een vervolg op zijn vorige boek (Vrede op aarde) is het een toegankelijke versie daarvan, voor mensen zonder voorkennis van theologie of christelijk geloof. In Vrede op aarde verzamelde Paas middels case-studies een set theologische ‘gereedschappen’ rond het begrip ‘vrede’. In De weg van vrede schildert hij met die gereedschappen zijn visie op het christelijk geloof.
Praktisch en mystiek
Het christelijk geloof, zegt Paas, draait om vrede. Het goede nieuws waar christenen in geloven is dat er vrede komt – in de wereld, in onze relaties, in ons hart. En in en door dat alles: met God. Voor Paas zijn dat niet twee gescheiden verhalen, maar één verhaal. ‘Het evangelie is niet verticaal of horizontaal, maar sociaal.’ Christus is degene die vrede brengt en degene die vrede is. Christelijk geloof is praktisch én mystiek en dat beide tegelijk.
Het christelijk geloof, zegt Paas, draait om vrede
De schildering van Paas kent nadrukken die we van hem kennen, maar die niettemin blijven ontroeren: van Christus die zegt ‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven’ terwijl zijn ‘knieën nog vies zijn van het kruipen over de vloer en zijn handen nog nat van het voetenwassen’. Van Jezus die onder de oppervlakte van gebrekkige mensen kijkt, het potentieel van mensen ziet en blootlegt. Van een kerk waarin we mensen ontvangen als cadeau en laten weten dat ze gewenst zijn, van christelijke missie waarin middel en doel samenvallen, van een God die ons meeneemt zonder zich op te dringen of onze wil te overschrijven. Steeds komt hij terug op vrede als geheel van recht, verzoening en vreugde.
Eerlijke makelaar
Terwijl Paas hartstochtelijk ‘schildert’ blijft hij tegelijk een eerlijke makelaar. Hij is eerlijk over hoe de kerk zo vaak tegenvalt, over hoe God ver weg kan lijken en hoe we onszelf op de weg van vrede kunnen tegenkomen en tegenvallen. Maar in dat alles blijft hij hoopvol. Over het proces van ‘opnieuw geboren worden’, waarbij we mensen van vrede worden, schrijft bijvoorbeeld prachtig hoopvol-realistisch (en geestig):
Hoe de Geest dat doet? Misschien denk je hier direct aan bijzondere ‘bovennatuurlijke’ of ‘spirituele’ verschijnselen. En dat hoeven we niet uit te sluiten. De Geest wrijft Jezus’ leven als olie in de wereld, in alle poriën, cellen, atomen, relaties, gemeenschappen en instituten. Er wil dan wel eens iets losschieten dat muurvast zat, zoals een vastgelopen huwelijk of een beklemde ruggenwervel. (…) Maar in het algemeen is de Geest meer van het subtiele werk. Opnieuw geboren worden gaat doorgaans zoals alle leer- en groeiprocessen werken, geleidelijk en zonder special effects. Dat wil zeggen: via goede gesprekken en stevige confrontaties, door je in te zetten voor anderen en voor de schepping (…), het lezen van boeken en het kijken van films, door gebed en meditatie, het luisteren naar een preek, via artsen en therapie en verstandige adviezen, door liefdevol om te gaan met mensen die zomaar je vijanden of je slachtoffers hadden kunnen zijn (…), door zelfreflectie en trial & error.
Overtuigender verhaal
Juist omdat Paas’ verhaal niet boven de werkelijkheid zweeft maar daar volop mee in gesprek is, wint het aan overtuigingskracht. Nieuw gelovigen na hun eerste fase van ‘verliefdheid’, of gelovigen die langer op weg zijn en hun ‘eerste liefde’ zijn kwijtgeraakt door teleurstellingen, vinden hier een verhaal dat erkenning geeft aan deze ervaringen en tegelijk (en juist ook daardoor) opwekt tot nieuwe hoop.
Terwijl Paas hartstochtelijk ‘schildert’ blijft hij tegelijk een eerlijke makelaar
Tegelijk maakt het boek, juist voor wie door het plaatje dat Paas schetst wordt meegenomen, ongemakkelijk – en dat is goed. Dat vrede niet zoetsappig is, laat Paas heel goed zien. De weerstand tegen Jezus van allerlei van zijn tijdgenoten wordt meesterlijk invoelbaar gemaakt (88). En de reactie van Jezus’ omstanders wordt een spiegel voor ons. Vrede vraagt iets van ons – vraagt héél veel van ons. Allerlei drempels die mensen zouden kunnen ervaren om christen te worden neemt Paas (zo goed als mogelijk) vakkundig weg; onbehulpzame godsbeelden, invoelbare weerstand tegen de kerk, etc.
Opkomende vragen
Maar de drempel die eigen is aan het evangelie van vrede zelf wordt juist haarscherp in beeld gebracht. Heel eerlijk schetst Paas de vragen die vanuit het evangelie op hem, als ‘witte man van middelbare leeftijd met een goede positie, die leeft in een van de rijkste en veiligste landen op de planeet’ afkomen. Vragen als: Ben ik zo vrij van sociale controle en zucht naar waardering dat ik mij zonder angst kan overgeven aan recht doen en verzoening – ook als mijn vrienden en partijgenoten mij daarom minachten? In hoeverre wil ik diepe menselijke relaties opbouwen met mensen uit andere culturen, sociale klassen, levensovertuigingen en van hen leren? Kan ik vergeven en om vergeving vragen? Durf ik er werkelijk te zijn in relaties, mij echt te geven, zonder angst voor afwijzing? Wordt mijn behoefte aan liefde en status verzadigd door de wetenschap dat Jezus voor me wilde sterven? En meer.
‘Als de vrede van God onder je huid komt te zitten door dat geduldige, beïnvloedende werk van de Geest ontstaat er iets van wat je een rouwproces kunt noemen. (…) Jezus vergelijk het niet voor niets met doodgaan.’ (131)
En tegelijk is Paas ook hier weer hoopvol. Want ‘dit is het werk van de Geest die in je werkt’, deel van het proces waarin de Geest ons op Jezus laat lijken. Daarvoor mogen we al onze wilskracht inspannen, maar het is uiteindelijk ook een geschenk waarop we hopen. ‘Het zal ons verrassen’.
Goede toevoeging
Als introductie op het christelijk geloof is deze bijdrage van Paas zeer welkom. Naast inleidingen die een heel andere tijd en context ademen (Lewis, Onversneden christendom), een veel meer apologetische benadering kiezen (Keller, In alle redelijkheid) of een meer evangelicale insteek hebben (Gumble, Een kwestie van leven) neemt De weg van vrede een eigen plek in. De grootste ‘concurrent’ voor dit boek is m.i. het héél anders geschreven Hoopvol leven van Gert-Jan Roest. Beide boeken hebben een vergelijkbaar publiek (geïnteresseerde buitenstaanders met bovengemiddelde intelligentie) en werken vanuit vergelijkbare theologische intuïties (Roest en Paas zijn jaren collega’s geweest).
Bij het boek van Paas is vanwege de diepgang een stevige leeshonger wel vereist
Beide boeken zijn geschikt om zelfstandig te lezen of te gebruiken voor bespreking in groepen, beide boeken zijn voldoende gelaagd en genuanceerd. Het boek van Paas is uitgebreider en verhalender, het boek van Roest is beknopter en vertrekt meer vanuit de ervaring ‘van onderop’. Welk boek je laat lezen aan je geïnteresseerde buurvrouw kun je het beste zelf inschatten. Bij het boek van Paas is vanwege de diepgang een stevige leeshonger wel vereist.
Nieuw enthousiasme
Maar meer nog dan als inleiding voor wie nieuw is in het christelijk geloof, zie ik een markt voor dit boek bij twee andere groepen. Ten eerste bij christenen in een proces van heroriëntatie. Na het lezen dacht ik: had ik dit boek 15 jaar geleden maar gelezen. Toen ik vanuit een christelijke omgeving naar Amsterdam kwam en de ervaringen moest verwerken van een stad waar zo weinig christenen wonen dat ze amper gemist zouden worden, van het vele goede dat buiten de kerk gebeurde en van lieve mensen die geen ‘gat in hun hart’ bleken te hebben.
Paas’ hoopvolle rondleiding had me goed door deze ervaringen van een seculiere stad kunnen loodsen en kunnen helpen me met nieuw enthousiasme aan mijn geloof te geven. Veel christelijke studenten in hun eigen zoektocht naar de relevantie van hun geloof in hun studie en seculiere studentenstad, zijn bij deze rondleiding denk ik zeer gebaat.
Missionaire bevlogenheid
Ten tweede is De weg van vrede een geweldige gids voor iedereen die missionair bevlogen is. Het boek biedt hele mooie en concrete handreikingen om de christelijke ‘missie’ vorm te geven: in het leven als getuigen van Jezus, de vredevorst en zijn vrederijk. Dat is geen project, geen doel dat we moeten halen (en soms dubieuze middelen voor mogen gebruiken), maar een weg. Getuigen, zegt Paas, is net als kunst. ‘het is nergens goed ‘voor’. Het is goed in zichzelf. Het is een van de mooiste dingen die je kunt doen met je leven: jezelf liefdevol en vredestichtend verbinden met anderen (1 Tessalonicenzen 2:8).’.
Laurens van Lavieren (1989) is theoloog, ‘Denker’ voor IFES en was betrokken bij Amsterdam Deugt en de pionierskerk Via Nova.
Stefan Paas, De weg van vrede. Een rondleiding door het christelijk geloof. Uitgeverij: Utrecht, KokBoekencentrum Uitgevers, 2025. 288 pp. € 22,99. ISBN 9789043542470