Studenten, stress en geloof
Kunnen geloof en levensbeschouwing studenten helpen bij stressgeleerde klachten? Studentenpastor Jorn den Hertog onderzocht in gesprekken met hen het belang van reflectie. Een herontdekking.
Kunnen geloof en levensbeschouwing studenten helpen bij stressgeleerde klachten? Studentenpastor Jorn den Hertog onderzocht in gesprekken met hen het belang van reflectie. Een herontdekking.
Door een goed gesprek kun je je ‘als nieuw’ voelen. Je gesprekspartner stelt vragen waardoor je aan het denken wordt gezet. Of hij vertelt je iets, en ineens valt het kwartje. Je kunt behoefte hebben aan zo’n gesprek dat je verder helpt. Dit is het geval bij Nicodemus.
Als mensen verlangen we naar nieuwe spullen, een nieuwe versie van onszelf, een andere, frisse omgeving. En als we dat splinternieuwe ding dan hebben, of ons in een chique outfit hebben gewurmd, of arriveren op onze volgende plek, verlangen we weer terug naar vroeger, naar hoe het was.
In 2015 bracht de HGJB een nieuwe methode voor de belijdeniscatechese uit met een naam Hou(d)vast. Deze methode behandelt de kernpunten van de gereformeerde belijdenis. Elk hoofdstuk begint met een introductie, die uitnodigt tot gesprek
Waar komt de zoektocht naar je diepste, authentieke zelf vandaan en wat betekent die zoektocht voor de kerk? Fulco Timmers onderzoekt dit levensdoel aan de hand van verschillende denkers. Naar een einde aan het hollen.
Welke visies zijn er vanuit het jodendom op het ego? De Bijbel spreekt over de neiging tot het kwaad, maar ook, schrijft Hannah Nathans, kunnen we niet zonder.
Lang niet alle psalmen gaan over een ‘ik’, al resoneren de ik-psalmen bij kloosterlinge Marga Zwiggelaar vaak wel meer en anders.
In dit artikel neemt zuster Katharina Michiels van Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth in Brecht het woord en gaat ze in op het monastieke habijt van haar orde, die leeft volgens de Regel van Sint-Benedictus en de spiritualiteit van de trappisten.
Recensie van Bidden met de Bijbel, in de leer bij Ignatius van Loyola, een boek van Nikolaas Sintobin. Het boek is op een prettige manier methodisch.