Als het over heil gaat… dan natuurlijk ook over de hemel. Hoe stellen we ons die voor? En, belangrijker wellicht, hoe komen we daar, en wanneer eigenlijk? Wie jonge mensen ontmoet, zal daar helder en concreet wat over moeten zeggen. Welaan dan…
Lees meer
Waar vind ik God? Zijn wonderen in de Bijbel echt gebeurd? Hoe moet ik bidden? Wat is de zin van het mijn leven? Waarom bestaat er lijden?
Onze redactie Geloofsvragen houdt zich bezig met geloofsvragen en levensvragen. Theologen met kennis van zaken beantwoorden veelgestelde vragen via verdiepende artikelen en ander materiaal.
Ook tref je hier werkmaterialen aan voor gebruik in kerken, kringen, leesgroepen en toerustingsavonden.
Zelf een vraag stellen? Dat kan, neem contact op!
Veelgelezen: over geloof- en levensvragen
Thema: Eeuwig leven, hemel en hel

Arjan Markus
We gaan straks niet eeuwig met pensioen

Redactie Boeken
Thema: Het einde van de hel
Reinier Sonneveld voert in deze aflevering een pleidooi voor een radicale stelling: alle mensen zullen eeuwig met elkaar voortleven. Daders zullen verantwoording moeten afleggen tegenover hun slachtoffers, en uiteindelijk zullen we ons allemaal met elkaar verzoenen en genezen. Reinier Sonneveld gebruikt daarbij algemene argumenten die hij noemt in zijn boek Het einde van de hel, zoals het wetenschappelijke onderzoek naar bijna-doodervaringen.
Lees meer
Hans Fortuin
‘Mijn schapen geef ik eeuwig leven’
Tempel en altaar in Jeruzalem zijn ingewijd (2 Kronieken 7:5.9). Die nacht verzekert de Heer Salomo dat Hij in dit huis voor eeuwig zijn intrek zal nemen en bij grote plagen het volk dat het hoofd buigt zijn zonden al vergeven en het land zal genezen (7:11-16). In Efeze is de gemeente Gods woning (Efeziërs 2:21-22); door het geloof woont Christus in de gemeente. Zo zal zij de liefde van Christus kennen (3:14-21).
Lees meerMateriaal over geloofsvragen of levensvragen
- Wat betekent het woord 'geloof' volgens het bijbelboek Galaten? Is geloof vooral rationeel?
- Als ouder en kind anders geloven: 'Ik geloof het wel'
- 'Ik geloof niks meer, maar blijf wel lid van de kerk'
- Zoeken en vinden in de bijbel
- Omgaan met geloofsvragen van jongeren
- 'Ik flirt met God, maar ik weet niet of ik verkering wil'
Thema: Op zoek naar God

Coen Wessel
Katholiek: openheid en eigenheid
Tijdens mijn predikantschap ben ik er achter gekomen dat ik eigenlijk niets van de Katholieke kerk wist. Ik heb in de opleiding nooit les gehad over de Katholieke Kerk. Ja, we lazen de Kerkvaders, de mystici, we lazen de Summa van Thomas – allemaal heel keurig in het Latijn, maar van de Katholieke Kerk na de Reformatie leerden we niets. Ook niet van de Katholieke spiritualiteit of het Katholieke zelfverstaan.
Lees meer
Matthijs den Otter
Korte Metten: ‘Westerse waarden bieden geen garantie dat het goed blijft gaan’
Theologie: ooit was het de koningin van de wetenschappen. Theologen bestudeerden het hoogst denkbare: het goddelijke. Maar tegenwoordig houden een stuk minder mensen zich bezig met dit soort thema’s, althans in Nederland. Maakt dat de discipline gedateerd? Niet als het aan Matthijs den Otter ligt. ‘Sterker nog, ik denk dat juist in deze tijden theologie hard nodig is’, betoogt hij in Korte Metten.
Lees meer
Redactie Theologie.nl
Thema: De katholieke kerk
Wat is katholiek? Pastoor Jan-Jaap van Peperstraten geeft een inkijk in de katholieke wereld van dit moment en laat zien wat wij hiervan kunnen leren. En dat is nodig, want de huidige cultuur schuurt met de katholieke leer en lijkt er soms haaks op te staan. Van Peperstraten presenteert de belangrijkste overtuigingen van het katholieke geloof en laat zien dat de katholieke kerk heilzaam kan zijn voor onze cultuur. Elsbeth gaat in gesprek met hem n.a.v. zijn boek Katholiek.
Lees meerBoeken over geloof