Menu

None

Hét probleem van deze tijd

Eenzaamheid. Het is een algemeen bekend probleem en speelt in de gehele wereld. Iedereen voelt zicht wel eens eenzaam. Bij zowel jong als oud, arm en rijk komt het voor. Maar wat houdt eenzaamheid nou precies in. Wanneer is het een probleem?
 

Alleen zijn

Allereerst is eenzaamheid niet hetzelfde als alleen zijn. Het kan wel samenvallen, maar wanneer iemand geen of nauwelijks sociale contacten heeft, wordt er gesproken pas van sociaal isolement, oftewel eenzaamheid.
Wanneer je je eenzaam voelt, ervaar je een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met anderen dan je wenst. Eenzaamheid heeft de volgende kenmerken: negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.
 

Vanaf wanneer is eenzaam zijn een probleem?

Eenzaamheid huy-phan
In veel gevallen verdwijnt het eenzame gevoel vanzelf, bijvoorbeeld wanneer je weer beter in je vel zit. Eenzaamheid is met name een probleem voor mensen die het gevoel sterk of langdurig voelen. Er kan dan een negatieve spiraal ontstaan.
Het is en blijft een persoonlijke ervaring. De één heeft meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan de ander. Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of je je eenzaam voelt. Dat je het moeilijk vindt om relaties te verbeteren, of zelfs de moed hebt opgegeven. Het is iets wat je alleen zelf kunt voelen. Dit maakt eenzaamheid zo moeilijk in te schatten.
 

Inspiratie om te zoeken naar oplossingen

Eenzaam van Nels Fahner brengt het grote maatschappelijke probleem van eenzaamheid voor het voetlicht. Het doet verslag van een boeiende en schrijnende zoektocht naar de oorzaken en gevolgen, maar inspireert ook om te zoeken naar oplossingen.
Welke invloed heeft eenzaamheid op individuele mensen en op een samenleving als geheel; wat zijn de belangrijkste oorzaken en wat kun je doen om eenzaamheid te voorkomen? Dat zijn vragen die als een rode draad door dit boek lopen.
 

Interviews

Voor dit boek interviewde de auteur ervaringsdeskundigen, filosofen, psychologen, beleidsmakers en mensen uit de praktijk, onder wie wetenschapper Anja Michielse, filosoof Ad Verbrugge en lekenbenedictijn Wil Derkse.
Fred Beekers is ook één van de geïnterviewden. Hij is werkzaam als kwartiermaker van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid en oprichter van Resto VanHarte.

“Eenzaamheid is één van de laatste taboes. Met Resto VanHarte pakken we dat aan. Want als er één plek is waar mensen niet alleen zijn, dan is dat wel aan een gemeenschappelijke eettafel.” – Fred Beekers.

 


 

Eenzaam

eenzaam nels fahner

Een zoektocht naar betekenis, oorzaken en oplossingen

Voor dit boek interviewde de auteur ervaringsdeskundigen, filosofen, psychologen, beleidsmakers en mensen uit de praktijk, onder wie wetenschapper Anja Michielse, filosoof Ad Verbrugge en leken-benedictijn Wil Derkse.
 

Bestel het boek hier

 
 


N.a.v. EenzaamNels Fahner | KokBoekencentrum | Als e-book | Als paperback

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken