Menu

Basis

‘Ik miste mijn oude kaasboer’

Verhuizen naar een andere stad, waar je niemand kent, kan je eenzaam maken. Wonen is meer dan een dak boven je hoofd.

 

Zeven jaar geleden verliet ik mijn woon-en werkplek in Zwolle vanwege mijn kwetsbare gezondheid. Nijmegen was een logische keuze om te gaan wonen: er wonen veel van mijn medezusters Dominicanessen en ik zat er dicht bij het Radboudumc, een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in mijn ‘afwijking’.

Mijn conditie verbeterde, doordat er een goede behandeling werd gevonden. Ik werd sterker, kreeg weer zin om iets buiten de deur te doen. Kerkelijk gezien vond ik mijn plek in het klooster van Huissen, gelegen tussen Nijmegen en Arnhem. Maar in mijn nieuwe woonomgeving, in een buitenwijk van een mij nog onbekende stad, kende ik maar enkele mensen. Als ik de deur uitging voor een wandeling, liep ik door vreemde straten. Ik voelde me in de eerste jaren vaak ontheemd en eenzaam.

NIEMAND DIE ME GROETTE

Na dertig jaar Zwolle, was ik in Nijmegen mijn vertrouwde vaste punten kwijt. De straten, de winkels, het plaatselijk dialect, alles was mij vreemd. Liep ik over de markt, dan ontmoette ik niemand die ik kende, niemand die mij groette, niemand die mij spontaan even aansprak. Stond ik voor een kraam met kaas, dan miste ik mijn oude kaasboer, die aardige man die al jaren wist wat ik lekker vond.

Maar het meeste miste ik een maatje voor een spontane ontmoeting, een kopje koffie zomaar overdag, een babbel met iemand die ik lang niet had gezien, een kennis waarmee ik mijn liefde voor boeken en theater kon delen.

FRANSE LES

Hoe ik mijn eenzaamheid heb doorbroken? Op een dag zag ik in de bibliotheek een folder van de Alliance Française. Ik schreef mij in voor een beginnerscursus en leerde behalve Franse woordjes ook wat nieuwe mensen kennen. Na enkele maanden nodigde ik een paar vrouwen uit om samen koffie te drinken en wat woordjes en zinnetjes te oefenen. Met twee van hen is een vriendschap gegroeid. We spreken nu regelmatig af om in de bioscoop een Franse film te kijken en natuurlijk drinken we na afloop een glaasje Franse wijn, het liefst op een terras aan de Waal in de Nijmeegse zon.

Holkje van der Veer is dominicanes, studeerde cultureel en agogisch werk en theologie, en is redactielid van Open Deur.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken