Levenslessen voor moderne devoten, door Thomas a Kempis
Recensie van Levenslessen voor moderne devoten, een boek van Thomas a Kempis. Het is vertaald door Jacques Koekkoek.
Recensie van Levenslessen voor moderne devoten, een boek van Thomas a Kempis. Het is vertaald door Jacques Koekkoek.
De kracht van verwondering is een verzameling van de beste essays van de Britse schrijver Gilbert Keith Chesterton (1874-1936). Met zijn vloeiende stijl wist Chesterton de weg terug te wijzen naar een betoverde wereld – voorbij de bezwaren van de Verlichting. Hiermee legde hij de basis voor Lord of the Rings en de Narnia-reeks van zijn leerlingen Tolkien en Lewis. In Nederland is Chesterton vreemd genoeg nog niet zo bekend. Hieronder een fragment uit het boek De kracht van verwondering:
Hoe moet je omgaan met herinneringen die het liefst verborgen blijven? Esther Veerman ontdekte de kunst als een vorm om ervaringen van seksueel misbruik te delen.
De spiritualiteit van Ignatius van Loyola en zijn Geestelijke Oefeningen vertrekken van een ervaring van existentiële onzekerheid. Ze reiken een pedagogiek aan die leert om de crisis in kaart te brengen. Vervolgens is er een traject van vijf stappen om er mee om te gaan.
Het woord ‘roeping’ wordt niet alleen gebruikt bij geloof en kerk. Nicole van Schouwenburg studeerde grafisch ontwerpen aan de kunstacademie. Zij is sinds het maartnummer verantwoordelijk voor de lay-out van Woord & Dienst. Hoe denkt zij over roeping?
Dromen waarin een Bron, een Aanwezigheid, God de dromer iets wil zeggen, zijn van alle tijden. Oude verhalen, de Bijbel en kerkvaders nemen dromen serieus. Hedendaagse gelovigen zijn dat besef kwijtgeraakt. Barbara Koning geeft veel voorbeelden en handvaten om met dromen om te gaan.
Theoloog en Herademing-redacteur Neely Kok vertelt in haar Handreiking over verschillende doorbraak-ervaringen, van Jona, Paulus, Meester Eckhart, Dag Hammarskjöld en haarzelf. Ze biedt teksten en vragen ter overdenking.
Wie biecht, geeft niet op. Je laat zien dat je hoopt op een nieuw begin, dat je Gods vergeving kunt aanvaarden en dat je klaar bent om nieuwe verantwoordelijkheid te dragen.
De karmeliet, theoloog, psycholoog en oud-hoogleraar mystieke theologie Hein Blommestijn vertelt hoe het besef van ‘eeuwig bemind zijn’ kan doorbreken. ‘Mensen zitten opgesloten in hun denken óver God. Ze komen hem niet tegen als hij hen ontmoet.’