Menu

None

Interview met Jan Willem van Straten

Vorige week is Je kunt het van Jan Willem van Straten verschenen. In dit boek deelt Dominee Baardmans zijn tien lessen voor een zinvol leven. Jan Willem staat bekend om zijn positieve geluid en spreekt jong en oud aan met heldere, gewone taal en een optimistische kijk op het leven. Lees hier het interview met de auteur.

1. Kun je het boek typeren?

Jan Willem van Straten

Als iemand vraagt wat voor boek het is of waar het over gaat zeg ik dat het gaat over: ‘dingen in het leven die ik heb geleerd en waar ik heel veel aan heb die ik graag wil delen met de lezer’. Ik schrijf persoonlijk, met scenes waarin mijn vrouw en ik de dag beginnen door koffie in bed te drinken en weten dat we beiden naar onze to-do lijstjes moeten. Steeds koppel ik het dagelijks leven aan inzichten uit de Bijbel, maar ook de wijsbegeerte en psychologie. 

2. Je schrijft vanuit een heel persoonlijk perspectief. Wat zijn de drie belangrijkste lessen die je zelf hebt geleerd?

Het boek bevat tien hoofdstukken waarvan ik zou zeggen dat ze allemaal belangrijk zijn, maar als ik er dan toch drie moet kiezen.. poeh hee?! Ik ga de uitdaging aan om het hier te verwoorden

  1. Ten eerste het besef dat het feit dat je leeft niet vanzelfsprekend is. Daar denk je niet elke dag over na als je een boterham met pindakaas smeert, maar hoe je ten diepste kijkt naar het leven bepaalt alles. Volgens de Bijbel staat het allerhoogste dat je je voor kunt stellen aan de basis van jouw leven. Jij bent geen product van chaos, maar van scheppende creativiteit, een meesterwerk. Dat betekent veel op allerlei vlakken.
  2. Dat betekent o.a. dat er bijzondere talenten en potentieel in je gelegd is en het is aan jou en mij om dat te ontdekken en te ontwikkelen. Daar komt veel bij kijken, bijvoorbeeld discipline. Dat zie je terug in hoofdstukken als ‘overwin jezelf’ en ‘geef er een klap op’ en ‘leer afzien en hou vol’.
  3. Een van de belangrijkste die ik leerde is dat er een deel is in het leven dat binnen jouw sfeer van invloed ligt, en een deel daarbuiten. In de filosofische stroming ‘stoa’ ontdekte een slaaf dat hij er niets aan kon doen dat hij slaaf is, maar wel hoe zijn innerlijke belevingswereld is. Jij en ik hebben ook controle over ons binnenste als het ware. Het gedeelte dat we niet onder controle hebben is volgens de Bijbel het domein van dat allerhoogste dat aan de basis van ons bestaan staat. Iets waar je je mee kunt verzoenen om een parate houding te hebben in de trant van ‘ik ben klaar voor het leven’.

3. Je koppelt het christelijk geloof met bewust leven. Maar heb je voor dat bewuste leven het christelijke geloof wel nodig?

Ook buiten het christelijk geloof en de Bijbel kun je volgens mij waarheid herkennen en inspiratie op doen. In het boek zeg ik bijvoorbeeld dat ik in de lade van een hotelkamer in Singapore naast de Bijbel een boek vond over het leven van Boeddha. Daarin stond ‘het is beter jezelf te overwinnen dan duizend veldslagen’. Jaren later kwam ik erachter dat het letterlijk in de Bijbel staat. Ik ben geen ander boek tegen gekomen dat zo compleet, veelzijdig, en diepzinnig vertelt over wat het betekent om mens te zijn. 

4. Welke les wil je jouw lezers meegeven?

Wees eerlijk naar jezelf en zoek in alle kleine en grote dingen naar wat wijs is en goed of in sommige situaties het minst slecht. Je zal verstelt staan, je kunt het!


Je kunt het

In Je kunt het! deelt Dominee Baardmans zijn tien lessen voor een zinvol leven. Jan Willem van der Straten staat bekend om zijn positieve geluid. Hij spreekt jong en oud aan met heldere, gewone taal en een optimistische kijk op het leven. Hij deelt persoonlijke ervaringen en slaat bruggen tussen gelovig en niet-gelovig. In een tijd waarin echte verbinding tussen mensen schaars is en depressie in overvloed stelt hij een manier van leven voor die gebaseerd is op beproefde zaken: geloof, hoop en liefde. Jan Willem van der Straten is ZZP-dominee. Bekend geworden van zijn vlogs gaat hij op tournee door het land en preekt hij elke zondag in een andere plaats. Hij heeft elke maandag een positieve videoboodschap op EO-visie en vaste radiocolumns op Radio 2 en 5.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken