Menu

None

Luigi Gioia: 'Eigenlijk is bidden heel eenvoudig'

Bram Beute heeft een interview gedaan met schrijver en leraar Luigi Gioia over zijn inspiratie voor zijn twee uitgekomen boeken Zeg het tegen God en Aangeraakt door God.


Luigi Gioia: ‘Eigenlijk is bidden heel eenvoudig. Als het voor jou belangrijk is, is het belangrijk voor God. Zeg het tegen God!’ (beeld Bram Beute)

Hoe kun je bij God zijn en de blijdschap, liefde en vrede van zijn aanwezigheid ervaren? Luigi Gioia schreef daarover twee boeken en vertelt er graag over. Hij doet dat rustig met wel overdachte zinnen. In zijn woorden ervaar ik enthousiasme, ruimte en liefde. Na het gesprek voel ik me lichter en vrolijker dan ik in lange tijd geweest ben. Heb ik in Gioia’s aanwezigheid ook iets van Gods aanwezigheid ervaren?

De Italiaan Luigi Gioia is een benedictijner monnik. Hij studeerde in Oxford en doceert nu systematische theologie in Cambridge. Hij schreef twee boeken over het gebed.

Hoe kunnen mensen echt in contact met God komen? Hoe kunnen ze bidden?
‘Eigenlijk is bidden heel eenvoudig, maar vaak denken we dat het lastig is. Je hebt bijvoorbeeld besloten om te bidden en opeens denk je aan iets anders. Je ziet die gedachte als een afleiding en je probeert het weg te stoppen. Maar dat hoeft niet. Het is iets wat jou bezighoudt en dat hoort juist in je gebed thuis. Als het voor jou belangrijk is, is het belangrijk voor God. Bid dus voor de dingen die je “afleiden”. Zeg het tegen God!’

Lees het hele interview op de website van OnderWeg.

Zeg het tegen God

Met zijn boek ‘Zeg het tegen God’ daagt Luigi Gioia je uit om (weer) te gaan bidden. Luigi Gioia laat zien hoe je kunt bidden zoals Jezus het zijn discipelen leerde. Het gebed kwam voor Jezus op de eerste plaats. Het was de manier om zijn weg door het leven te vinden: in vertrouwen dat God voor hem zorgt als een liefdevolle vader. Dit vertrouwen maakt het mogelijk om ook de moeilijke weg te gaan, als God dat van je vraagt. In korte hoofdstukken moedigt de auteur je aan om te bidden. Zonder te theologiseren geeft hij praktische aanwijzingen die je hierbij helpen. Vanuit de Bijbel weet hij je te inspireren om (meer) te bidden. Het laatste hoofdstuk vat het boek prachtig samen. Let bij bidden hierop: hou het kort, hou het simpel, doe het vaak en wees echt.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken