Menu

None

Orgels in ‘Lego Ideas’

Deze blog is oorspronkelijk verschenen in De Orgelvriend 2021, nr. 4. Ben je benieuwd naar meer materiaal uit dit nummer? Lees, beluister en bekijk de download, het geluid en de video van de maand hier! Er is ook een voorproefje van het nummer.

Een aantal jaren geleden besloot speelgoedreus Lego (groot geworden van kleine blokjes) de interactie te zoeken met hun publiek. Zo werd onder meer het platform Lego Ideas opgezet.

Liefhebbers van dit speelgoed en creatieve geesten kunnen hier hun eigen ontwerp presenteren. Bezoekers van de website kunnen een account aanmaken en inloggen, en de ontwerpen die zij het mooist vinden ondersteunen door eenvoudig op de knop ‘support’ te klikken. Wanneer een ontwerp op die manier 10.000 keer is ondersteund, bekijkt het ontwerpteam van Lego of er een officiële set van gemaakt kan worden, die vervolgens in productie wordt genomen en overal ter wereld wordt verkocht.

Op die manier zijn in de afgelopen jaren inmiddels al verschillende grotere en kleinere ‘publieksontwerpen’ op de markt gebracht. Bij de passie die organisten voor hun instrument aan de dag leggen, was het wachten op een moment dat orgels hun intrede op het platform zouden doen. Twee ontwerpen, een Noord-Duits barokorgel, en een orgel in ‘Bach-stijl’ met als minifiguur de meester zelf, zien er – voor de orgelliefhebber althans – veelbelovend uit. Zou het niet prachtig zijn als het orgel op deze manier eens wereldwijd gepromoot werd?

Dat muziekinstrumenten van een idee kunnen uitgroeien tot echte set, bewijst de Lego-vleugel die momenteel verkrijgbaar is. Geheel nieuw is het idee van een Lego-orgel trouwens niet. De directeur van een bekende Nederlandse orgelmakerij liet in een gesprek op internet weten als kind ook al Lego-orgels te hebben ontworpen. Echt serieus was de aanpak van een ‘certified professional’, die een model bouwde van het Gray & Davison / William Hill & Son-orgel van Chester Cathedral. De set werd aanvankelijk via de souvenirwinkel van de kerk verkocht, maar is inmiddels praktisch alleen nog via veilingen verkrijgbaar.

Ook Lego had al eens een orgeltje uitgebracht. De admiraal van het Imperial Flagship (setnr. 10210 uit 2010) beschikte in zijn kapiteinshut namelijk over een positief (foto 2).

U kunt het ontwerp van Arpád Majoros ondersteunen. Hij heeft op het moment van schrijven nog ruim 8.700 van de 10.000 benodigde supports nodig.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken

Lid worden