Menu

None

Rouw is geen ziekte, maar hoort bij het leven

Waar vinden mensen die een dierbare missen troost, waar niet? Wat is troost en hoe werkt het? Al drie jaar heeft tv-presentator Hella van der Wijst wekelijks een gesprek bij het graf van een geliefde voor het tv-programma Ik Mis Je. Het geeft haar een uniek inzicht in hoe mensen in Nederland rouwen en doorleven. Ze schreef er het boek TROOST als je iemand mist over met ervaringsverhalen en wetenschappers met een verrassende kijk op hoe wij rouwen. In haar interactieve lezing Hella’s Troostcafé vertelt ze hierover en wisselt ze verhalen uit met de aanwezigen.

Hella van der Wijst
Fotograaf: Diana van Vught

Omdat uit Hella’s boek de eenvoud en kracht blijkt van misschien wel de oudste en meest doeltreffende vorm van troost: je verdriet delen. Zoals ook haar boek rouwenden kan troosten, omstanders kan helpen om te troosten en rouwdeskundigen nog meer inzicht geeft in de wondere wereld van verdriet. Zowel het boek als ook de lezing van Hella laat via levensverhalen van gewone mensen zien, dat rouw geen ziekte is, maar bij het leven hoort.

Net als haar vorige succesvolle boek Hella’s Voetsporen is ook dit een boek van Hella van der Wijst een boek vol levensverhalen maar deze keer ligt de nadruk op de verdrietige dingen dingen die mensen mee maken en de troost die ze daarbij vinden.

Een doeltreffende vorm

In het boek Troost zijn twintig levensverhalen van nabestaanden te vinden. Het boek laat de eenvoud en de kracht zien van de misschien wel oudste en meest doeltreffende vorm van troost. Namelijk, je verdriet delen. Ook geven rouwdeskundigen en wetenschappers een verrassende kijk op rouw en troost. Het boek publiceert namelijk een top 10: wat je vooral wel en wat niet moet doen of zeggen bij verdriet. ‘Ik Mis Je’ liet een representatieve enquête uitvoeren door Marktonderzoeksbureau Ruigrok Netpanel met als uitkomst de Top 10 do’s en dont’s bij verdriet.              


De liefde weer mogen vinden

In onderstaand filmpje verteld een meneer over dat hij het geluk heeft gehad dat ondanks al het verdriet en de ellende, hij ook weer de liefde heeft mogen vinden. Hij dacht dat het niet meer mogelijk zou zijn.

Het boek laat zien dat rouwen geen ziekte is, maar gewoon bij het leven hoort. 


Hella geeft binnenkort de volgende lezingen:

  • 20 maart Vrouwen van Nu Hoevelaken

Op 20 maart bij Vrouwen van Nu Hoevelaken geeft Hella van der Wijst onder de titel De kracht van vrouwen een lezing over kracht bij voor en tegenspoed. Met extra aandacht voor verhalen van Troost uit haar net verschenen boek TROOST als je iemand mist. De lezing is in de avond in het Dorpshuis in Hoevelaken en in principe voor vrouwen.

  • 6 maart Alblasserdam

Op 6 maart is Hella van der Wijst te gast bij Boekhandel De Schuilplaats in Alblasserdam. Ze gaat dan in op de verhalen van Troost. Ook is er gelegenheid om met haar in gesprek te gaan. Deze activiteit wordt georganiseerd met de Ontmoetingskerk.


Troost, als je iemand mist

Troost - Hella van der Wijst


ALS JE IEMAND MIST   Dit boek bevat zo’n twintig ervaringsverhalen van mensen die geliefden verloren. Daarnaast geven rouwdeskundigen en wetenschappers vanuit unieke invalshoeken inzichten in de wondere wereld van verdriet en troost.Wat is troost en hoe werkt het? Waar vinden mensen die een dierbare moeten missen troost? Waarom is het delen van verdriet zo belangrijk? Wat moet je als naaste wel en vooral niet zeggen? Dit boek kan rouwenden troosten en omstanders helpen om te troosten.

Bestel het boek hier.

N.a.v. Troost | Hella van der Wijst | Uitgeverij KokBoekencentrum | Als Paperback

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken