Menu

Basis

De digitale gespreksgroep: ‘Je hebt de tijd om over je reactie na te denken’

Predikant Waldemar Epp organiseert voor Doopsgezinden in de regio Noord-Holland digitale gespreksgroepen via e-mail.

‘Als eerste stap stuur ik de deelnemers een mail waarin ik het thema introduceer. Ze krijgen ook meteen een opdracht, in de zin van: zoek een citaat of stelling bij dit thema en geef daar je eigen reactie bij. Wat roept dit citaat in je op aan vragen, herkenning, irritatie misschien? Ter inspiratie stuur ik ook een link mee naar bronnen die mensen hierbij kunnen gebruiken.
Alle reacties komen bij mij binnen, en in de volgende mail-rondes deel ik steeds de bijdrage van één van de deelnemers en vraag de anderen om daarop te reageren.
Zo kun je alle deelnemers recht doen, en kunnen deelnemers op elkaar reageren. Met een maximale groepsgrootte van 6-8 is dat goed te doen.

Ik functioneer als moderator. Om privacy redenen hebben mensen elkaars mailadres niet, ik stuur alles als blinde kopie door. Bovendien kan ik bewaken dat de omgeving waarin we met elkaar communiceren, veilig blijft. Je mist immers de toon waarop iets gezegd wordt, je mist iemands lichaamstaal – dus een boodschap kan anders overkomen. En iets op schrift zien staan werkt ook anders dan wanneer iemand iets tegen je zegt.
Het is wat afstandelijker zo. Ik wil wel toestemming vragen om voornamen te gebruiken, zodat het niet te onpersoonlijk wordt.

Het idee om de gespreksgroepen per mail te organiseren, is tijdens de eerste coronagolf ontstaan. Ik zou het ook via Skype of Zoom willen proberen, maar ik merk dat een groep oudere gemeenteleden daar wat huiverig voor is. Met e-mail zijn zij wel vertrouwd.
In de zomer heb ik ook al een e-mail gespreksgroep georganiseerd. Bij de evaluatie vertelden mensen dat ze het fijn vonden dat je een paar dagen met een vraag kunt rondlopen, kunt nadenken over je reactie. Je hoeft ook niet op een bepaald tijdstip klaar te zitten, maar je kunt zelf kiezen op welk moment je je bijdrage schrijft en opstuurt. Natuurlijk spreken we wel een uiterste inlevermoment af.
Een voordeel is ook dat je op deze manier goed de regionale contacten gaande kunt houden, en mensen uit verschillende gemeentes met elkaar in een gespreksgroep zitten.

Ik zie dit niet als een vervanging van een ‘echte’ gespreksgroep. Het is meer iets voor erbij. Het zorgt ervoor dat je betrokken blijft bij je gemeenschap, dat je zelf met vragen bezig blijft, en in gesprek blijft met anderen uit je geloofsgemeenschap.
Er is behoefte aan, blijkt. Ik heb al genoeg aanmeldingen om drie groepen te starten.’

Waldemar Epp is predikant van de Doopsgezinde gemeentes in De Rijp/Oost-Graftdijk, Broek op Langedijk, Nieuwe Niedorp en Twisk/Abbekerk, en werkt daarnaast een klein deel van zijn werktijd voor Doopsgezinden in de regio Noord-Holland.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken