< Terug

Kempis – Leven van Geert Grote

cover van 'Leven van Geert Grote' geschreven door Kempis.

Geert Grote wordt in de inleiding op Leven van Geert Grote door Frank de Roo omschreven als geestelijke vader van Thomas Kempis. Thomas Kempis heeft zijn bewondering voor Geert Grote in bloemrijke en bijna hagiografische taal opgeschreven en geeft in het boek Leven van Geert Grote een inkijkje in de drijfveren van Geert Grote: het vermijden van wereldse wegen en God dienen in een geest van nederigheid.

Frank de Roo heeft het boek van Thomas Kempis uit de oorspronkelijke taal vertaald en van een uitgebreide inleiding voorzien, waarin naar een veelheid aan andere teksten over Geert Grote verwezen wordt. In deze goed leesbare vertaling wordt naast het boek van Thomas Kempis over Geert Grote in mooi taalgebruik een breder beeld geschetst van hoe anderen Geert Grote ervaren hebben. Deze teksten ondersteunen de zienswijze van Thomas Kempis.

Tanja van Leeuwen is gepromoveerd op een onderzoek naar uit welke bronnen van waarden leerkrachten binnen een stichting voor katholiek basisonderwijs bezig waren met de morele opvoeding van hun leerlingen, is redactielid van Herademing en is bezig met een onderzoek naar welke invloed het vrouw-en-geloofgebeuren heeft gehad op de levens van vrouwen die hierin actief zijn geweest.


Thomas Kempis, Leven van Geert Grote. Utrecht: Kokboekencentrum, 2021. 192 pp. €17,99. ISBN 9789043537131.


< Terug