Menu

5 vragen aan… Ad Prosman

Redactie Theologie.nl

Onlangs verscheen het nieuwe boek De onverwerkte Holocaust. Spiegel voor de kerk van nu van Ad Prosman. We stelden de auteur 5 vragen, die hij hieronder beantwoordt.
 
De onverwerkte Holocaust-omslag
 
1.    Uw boek in één zin:
Het is onthullend dat Bekennende Kirche zo weinig oog had voor de Joden. Het is ook onthullend dat de theologie zich na de oorlog zo weinig aangetrokken heeft van de Holocaust. Soms denk je: zou het voor de theologie iets uitgemaakt hebben of de Holocaust er wel of niet geweest is?
2.    Hoe helpt uw boek de lezer verder?
Het geeft niet alleen meer inzicht in de rol van de kerk in het recente verleden maar wil ook gevoelig maken voor de vragen van het heden. Je kunt de Holocaust niet in een theologisch museum zetten om er af en toe eens naar te kijken.
3.    Waarin onderscheidt uw boek zich van andere boeken in dit genre?
Er is heel veel over de Holocaust geschreven en ook over Israël, maar er is eigenlijk geen theologisch werk dat nagaat wat de betekenis van de Holocaust is voor kerk en theologie en wat de gevolgen van de Holocaust voor de theologie zijn. Hierover moet meer nagedacht worden.
4.    Met wie zou u het liefst over uw boek van gedachten wisselen?
In mijn boek heb ik geprobeerd het gesprek aan te gaan met verschillende theologen. Ik merk dat de meningen nogal uiteen lopen. Het zou mooi zijn als we in een openbaar gesprek elkaar op dit punt zouden kunnen bevragen. Dat zou een heel boeiend gesprek worden. Er zou wel een goede gespreksleider nodig zijn.
5.    U gaat een tijdje naar een zonnig eiland zonder wifi. Welke 5 boeken gaan in elk geval op de e-reader?
Op dit moment lees ik God in de oorlog van Jan Bank. Dat boek gaat zeker mee. Ik moet De geschiedenis van de Joden van Simon Schama nog uitlezen, dus dat moet ook op dat zonnige eiland gebeuren. Voor de rest zie ik het wel.
 
Klik hier voor meer informatie over het boek, ook verkrijgbaar als e-book.
 
Lees hier de inleiding op het boek.

5 vragen aan… Ad Prosman

Onlangs verscheen het nieuwe boek De onverwerkte Holocaust. Spiegel voor de kerk van nu van Ad Prosman. We stelden de auteur 5 vragen, die hij hieronder beantwoordt.     1.    Uw boek in één zin: Het is onthullend dat Bekennende Kirche zo weinig oog had voor de Joden. Het is ook onthullend dat de theologie […]

Boekomslag De onverwerkte Holocaustvan Ad Prosman
Boekomslag De onverwerkte Holocaustvan Ad Prosman

Nieuwe boeken

Lid worden