Menu

5 vragen aan… Annemarie van Heijningen

Redactie Theologie.nl

Van Annemarie van Heijningen verscheen het nieuwe boek Het geheim van de Hoogste. Psalmendagboek. We stelden de auteur 5 vragen, die ze hier beantwoordt.
 
Omslag_geheimvandehoogste_3.indd
 
1. Uw boek in één zin:
In een jaar de psalmen door.
2. Hoe helpt uw boek de lezer verder?
Het geheim van de Hoogste wordt op de achterflap omschreven als ‘Puntig, praktisch en poëtisch.’ Less is more, was mijn motto bij het schrijven. Ik wilde in weinig woorden veel gezegd hebben. De compacte stukjes maken dit dagboek onder meer geschikt voor een kort meditatief moment in de ochtend. Het was mijn streven dat de slotzin een eyecatcher zou zijn, een uitsmijter die bij de lezer blijft hangen.
3. Waarin onderscheidt uw boek zich van andere boeken in dit genre?
Het dagboek onderscheidt zich in die zin van andere dagboeken, dat ik de ‘lastige’ bijbelgedeelten niet wilde overslaan. Ik begon op 1 januari met psalm 1 en eindigde op 31 december met psalm 150. Een rigide route. Ik dwong mezelf om onderweg stil te staan bij die teksten die ik in een reflex met een grote boog wilde omzeilen. Ik heb mezelf verfoeid om dat dwangmatige. Soms kwam ik er, ondanks een stapel naslagwerken, gewoon niet uit. Denk bijvoorbeeld aan psalm 105:25. Egypte werd gestraft omdat het God tartte, maar God Zelf had eerst het hart van de Egyptenaren verhard. Dat voelt unfair. Het dagboekstukje bij deze tekst werd een open vraag: durf je God te vertrouwen, ook als je Hem niet helemaal (of helemaal niet) begrijpt?
Achtergrondinformatie bij de psalmen heb ik verwerkt in de maandelijkse ‘psalmenweetjes’. Neem nu de zogenaamde wraakpsalmen. Liederen waar je je tanden op stuk kunt bijten. Maar volgens Dietrich Bonhoeffer hoeft dat niet. Hij stelt dat de wraakpsalmen in Jezus worden vervuld op Golgotha. Bonhoeffers gedachten daarover werk ik uit in de psalmenweetjes.
Juist omdat ik geen theoloog ben, is dit dagboek laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk. Er is niets ingewikkelds aan 🙂
4. Met wie zou u het liefst over uw boek van gedachten wisselen?
Met Christa Rosier. Haar leven was een psalm in de praktijk. Ze worstelde met God als Asaf, ze zwierf door duistere dalen als David, ze spuwde haar gal naar God als Heman. Met Etan beriep ze zich op de trouw van de Eeuwige. Met Korachs kinderen hunkerde ze naar de Heilige. Haar geloof werd aanschouwen, toen ze op 19 juni 2011 vroegtijdig aan kanker overleed.
Ik ben haar man Victor dankbaar dat een kunstwerk van haar hand de voorzijde van dit boek mag sieren. Hier op aarde heb ik Christa nooit ontmoet, maar aan de overkant hoop ik haar te zeggen dat zij voor mij een bron van inspiratie was.
5. U gaat een tijdje naar een zonnig eiland zonder wifi. Welke 5 boeken gaan in elk geval op de e-reader?
Ik heb geen e-reader. Boeken moeten van papier zijn en na een tijdje lekker muf gaan ruiken. Ik denk dat mijn nieuwste project iets zal worden over de doop en het verbond. Het verbond triggert me. Wat is dat toch voor magische afspraak tussen God en de mens? Daar wil ik, liggend in een hangmat onder een palmboom, graag mijn gedachten over laten gaan. Eeuwige vriendschap van dr. J. Hoek en dr. W. Verboom, zou ik daarom in mijn trolley stoppen. Evenals Een eeuwig verbond van dr. H. v.d. Belt, Genade als erfgoed van ds. A.J. Mensink en Bij je naam genoemd van dr. M. van Campen. Als tegenhanger wil ik ook nog graag iets luchtigs en plats bij me hebben. Een bundel columns van Daphne Deckers ofzo. Ja sorry, die lees ik.
Van Annemarie van Heijningen verschenen bij Boekencentrum: Het geheim van de Hoogste. Psalmendagboek; Refomeisje; Voor U wil ik de allerbeste dochter zijn; Voor jou wil ik de allerbeste mama zijn; Ik kan het niet loslaten.

5 vragen aan… Annemarie van Heijningen

Van Annemarie van Heijningen verscheen het nieuwe boek Het geheim van de Hoogste. Psalmendagboek. We stelden de auteur 5 vragen, die ze hier beantwoordt.     1. Uw boek in één zin: In een jaar de psalmen door. 2. Hoe helpt uw boek de lezer verder? Het geheim van de Hoogste wordt op de achterflap […]

Boekomslag Het geheim van de Hoogste van Annemarie van Heijningen-Steenbergen
Boekomslag Het geheim van de Hoogste van Annemarie van Heijningen-Steenbergen

Nieuwe boeken

Lid worden