Menu

5 vragen aan… Piet Schelling

Redactie Theologie.nl

Onlangs verscheen het nieuwe boek Vreemd en bizar. Lastige bijbelverhalen van dr. Piet Schelling. We stelden de auteur 5 vragen, die hij hieronder beantwoordt.
 
 
1. Uw boek in één zin:
Onverteerbare  bijbelverhalen kunnen we uit de Bijbel scheuren of ze voor zoete koek aannemen; dit boek wijst een andere weg:  het ontvouwt die onmogelijke teksten zodanig, dat ze tot spreken komen in onze tijd.
2. Hoe helpt uw boek de lezer verder?
Het opent de lezer de ogen voor interpretaties die de teksten voor hem of haar bruikbaar maken; het helpt de lezer om te ontdekken dat in een verhaal een diepere laag zit die na grondig spitten zichtbaar wordt.
3. Waarin onderscheidt uw boek zich van andere boeken in dit genre?
Het boek herkent en erkent dat veel teksten weerzin oproepen, geeft ruimte voor weerstand tegen de tekst ; tegelijkertijd zoekt het achter de weerzin naar een boodschap die van betekenis kan worden in onze tijd. En dat  beschrijft het in begrijpelijke taal voor een breed publiek.
4. Met wie zou u het liefst over uw boek van gedachten wisselen?
Ik zou over de aanpak van het boek van gedachten willen wisselen met christenen die de Bijbel als het gezaghebbende Woord van God hoog in hun vaandel hebben staan én met mensen die de Bijbel  vanwege de kloof tussen de tijd en cultuur van ons en die van de Bijbel als achterhaald beschouwen .
5. U gaat een tijdje naar een zonnig eiland zonder wifi. Welke 5 boeken gaan in elk geval op de e-reader?
De gebroeders Karamazov, van  Fjodor Dostojevski
Komrij’s Nederklandse poëzie (2 delen), van Gerrit Komrij
Alle rivieren stromen naar de zee en … toch wordt de zee niet vol – Memoires I en II, van Elie Wiesel
De geschiedenis van de Joden, van Simon Schama
Misschien wisten zij alles, van Toon Tellegen

5 vragen aan… Piet Schelling

Onlangs verscheen het nieuwe boek Vreemd en bizar. Lastige bijbelverhalen van dr. Piet Schelling. We stelden de auteur 5 vragen, die hij hieronder beantwoordt.     1. Uw boek in één zin: Onverteerbare  bijbelverhalen kunnen we uit de Bijbel scheuren of ze voor zoete koek aannemen; dit boek wijst een andere weg:  het ontvouwt die […]

Boekomslag Vreemd en bizar van Piet Schelling
Boekomslag Vreemd en bizar van Piet Schelling

Nieuwe boeken

Lid worden