Menu

Bidden. Hou het kort en hou het simpel

Redactie Theologie.nl

Vandaag staat in Trouw een uitgebreid en inspirerend interview met Luigi Gioia, Benedictijner monnik en hoogleraar systematische theologie. ‘Ik geloof dat bidden altijd tot een verandering leidt,‘ vertelt Gioia, van wie vorige week het boek Zeg het tegen God werd gepresenteerd in de Abdij van Egmond. Onder dit artikel kunt u een aantal foto’s bekijken die zijn genomen tijdens de presentatie.
Een fragment uit het interview in Trouw:zeg het tegen god luigi gioia
‘Gioia vindt de vraag of een gebed beantwoord wordt eigenlijk niet zo belangrijk. Niet voor niets besteedt hij er in zijn boek, dat afgelopen week in Nederlandse vertaling verscheen, nauwelijks aandacht aan. “Bidden helpt alleen al doordat ik als ik bid de dingen anders ga zien. Mijn perceptie verandert. Volgens mij is dat een wonder. Mensen realiseren zich vaak onvoldoende dat op het moment dat ze begonnen te bidden, zich al anders voelden. Ze voelden zich in harmonie met iets groters, noem het God. Ik wil het niet minimaliseren, begrijp me goed. Ik heb in mijn leven aak gebeden voor dingen, soms hele wereldse dingen en ze zijn gewoon gebeurd. Ik weet neit of ze plaatsvonden, omdat dit nu eenmaal moest, of omdat God erachter zat. Ik geloof dat bidden altijd tot een verandering leidt. Vaak is het alleen miet op de manier dat we gehoopt of gedacht hadden.”
En even verderop:
“In de Bijbel lees je hoe Jezus mensen geneest, hoe hij met zijn leerlingen rondtrekt, hoe hij praat met de Samaritaanse vrouw, daar kan je God ontmoeten in de Psalmen. Bidden is vaak een antwoord op God die ons ‘aanraakt’ met Zijn woorden. Tegen mensen die God niet kunnen vinden, zou ik willen zeggen: ‘Alleen al het feit dat je dingen aan hem toevertrouwt, maakt een verschil in je leven.’ Zelfs als een gebed niet beantwoord wordt. Maar zeg wel tegen Hem: ‘Ik vind het frustrerend dat ik niets van U hoor.’ Het is belangrijk het gesprek niet te beëindigen. Je moet altijd door blijven bidden. Zoals Jezus op het kruis. Zelfs op het moment dathij het gevoel had dat God hem had verlaten, bleef hij met Hem praten.”
Lees het volledige interview op de website van Trouw.
N.a.v. Zeg het tegen God / Luigi Gioia / Uitgeverij Kok / als paperback en als e-book

luigi gioia zeg het tegen god abdij van egmond

Luigi Gioia tijdens de presentatie van Zeg het tegen God.

luigi gioia zeg het tegen god abdij van egmond b

Enthousiaste reacties van het publiek tijdens de boekpresentatie van Zeg het tegen God van Luigi Gioia.

luigi gioia zeg het tegen god abdij van egmond a

Overhandiging eerste exemplaar aan de emeritus bisschop Van Burgsteden.

 

Bidden. Hou het kort en hou het simpel

Vandaag staat in Trouw een uitgebreid en inspirerend interview met Luigi Gioia, Benedictijner monnik en hoogleraar systematische theologie. ‘Ik geloof dat bidden altijd tot een verandering leidt,‘ vertelt Gioia, van wie vorige week het boek Zeg het tegen God werd gepresenteerd in de Abdij van Egmond. Onder dit artikel kunt u een aantal foto’s bekijken die […]

Boekomslag Zeg het tegen God van Luigi Gioia
Boekomslag Zeg het tegen God van Luigi Gioia

Nieuwe boeken