Menu

Dag 4 – Psalm of opwekkingslied? (1)

Redactie Theologie.nl

Wat zingt u liever: een opwekkingslied of een psalm?
Ik ben opgegroeid met de Psalmen – iedere maandagmorgen stond er op school weer een nieuw vers op het bord, dat we dan in die week moesten leren.
Maak me midden in de nacht wakker, en vraag me wat er in Psalm 42:5 oude berijming staat, dan zeg ik meteen: Maar de Heer zal uitkomst geven!
Ik houd van de psalmen!
 
Laten we eens nadenken over het lied dat de oude priester Zacharias zong (Lucas 1).
Ik moet eerlijk zeggen: ik kon daar eerst niet zoveel mee. Het lied van Maria sprak me veel meer aan! Veel warmer, veel persoonlijker – als je ze in zou moeten delen dan zou je bijna zeggen: Maria zong een makkelijk te begrijpen opwekkingslied en Zacharias een plechtige psalm.
Maar weet u wat ik mooi vind? Dat ze allebei vlak na elkaar in de bijbel staan: dat warme opwekkingslied van Maria en de plechtige psalm van Zacharias.
Soms heb ik de neiging om de bijbel te claimen voor mezelf. Om er bepaalde gedeelten uit te halen en naar me toe te halen, teksten die mij aanspreken. En de rest laat ik liggen. Maar zo verschillend als de mensen zijn die de bijbel lezen, zo verschillend zijn ook de mensen die erin aan het woord komen.
Leg ze maar eens naast elkaar, het ‘opwekkingslied’ van Maria en de psalm van Zacharias. Ze zingen allebei op hun eigen manier en met verschillende woorden, maar ze zeggen allebei hetzelfde!
In de weergave van de NBV zingt Maria: De Heer heeft oog gehad voor mij. En Zacharias: Hij heeft zich om zijn volk bekommerd.
Maar in de de NBG-vertaling staat daar beide keren het woord omzien: Hij heeft naar ons omgezien. Maria en Zacharias zeggen allebei hetzelfde maar toch net even anders, want Maria gebruikt in het Grieks het gewone, alledaagse woord, en Zacharias het plechtige. Je zou kunnen zeggen: Maria heeft het over kijken, en Zacharias over zien.
Soms kun je je helemaal alleen en in de steek gelaten voelen: geen mens kijkt naar me om, ze zien me niet eens staan. Dan zegt Maria: zal ik eens een opwekkingslied voor je zingen, in heel gewone woorden? Moet je horen: God heeft naar mij omgekeken, en denk nou niet dat Hij jou niet ziet staan!
En dan komt Zacharias, en hij zegt: Daar ken ik óók een lied over. Een psalm. Wil je ’t horen? Luister: God heeft Zich om zijn volk bekommerd, Hij heeft naar ons omgezien!
Maria zingt heel persoonlijk: God heeft naar mij omgezien.
En Zacharias zegt: ja, maar als je gelooft, dan blijf je nooit alleen, dan weet je je verbonden met allen die allang vóór jou op God hebben vertrouwd, en je wordt erdoor bemoedigd: God heeft naar zijn volk omgezien!
 
We zijn benieuwd naar uw reactie. Reageer nu via Facebook.
 
Geschreven door: Dien de Haan

Dag 4 – Psalm of opwekkingslied? (1)

Wat zingt u liever: een opwekkingslied of een psalm? Ik ben opgegroeid met de Psalmen – iedere maandagmorgen stond er op school weer een nieuw vers op het bord, dat we dan in die week moesten leren. Maak me midden in de nacht wakker, en vraag me wat er in Psalm 42:5 oude berijming staat, […]

Nieuwe boeken

Lid worden