Menu

Dag 5: Een verwachtingsvolle advent met kinderen

Redactie Theologie.nl

Wat is het mooi om ook samen met het gezin een invulling te zoeken voor de inhoudelijke voorbereiding op het kerstfeest. Het boek Van feest naar feest geeft tips en concrete ideeën om de Adventsperiode voor kinderen levend te maken.

De weken voor kerst noemen we de adventstijd. De adventstijd begint vier zondagen voor kerst. Veel mensen markeren het begin van deze tijd door het ophangen van een ster voor het raam of een krans aan de deur. Advent is een periode die je met je kinderen heel verwachtingsvol kunt invullen.

Adventskalender

In de negentiende eeuw heeft het fenomeen adventskalender opgang gemaakt. De commercie heeft daar in onze tijd handig op ingespeeld. Ze zijn in alle soorten en maten te koop. Het is een leuke manier om met kinderen aan de hand van een adventskalender de adventstijd te beleven. Naast mooie, zinvol ingevulde en lekkere gekochte exemplaren is het ook mogelijk om zelf een kalender te maken. Een adventskalender heeft 24 hokjes, deurtjes, doosjes, enzovoort voor 24 dagen van 1 tot en met 24 december. Je kunt het aantal ook aanpassen aan het aantal dagen, geteld vanaf de eerste adventszondag tot 24 december. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Plak op een lint 24 luciferdoosjes en stop in ieder doosje een kleinigheidje. Knip na ieder geopend doosje een stuk van het lint, of laat de doosjes open staan.
  • Maak een soort ladder (van stroken karton) met 24 treden. Lijm op een knijper een (gouden) ster en bevestig de ster op de bovenste trede van de trap. De ster komt iedere dag een treetje lager. Onderaan kan een tekening van bijvoorbeeld de kribbe of een andere kerstvoorstelling gehangen worden. Deze trap kan aan de wand in de kamer hangen of aan een deur. Ook kan er een ‘adventstrap’ worden gemaakt zoals op de tekening. Snijdt een stevig stuk gekleurd karton diagonaal doormidden. Draai één helft om zodat ze tegen elkaar geplakt kunnen worden. Maak eerst nog 24 deurtjes in de ene helft. Maak met de kinderen kersttekeningen, bijv. met vetkrijt op de andere helft. Plak de twee stukken op elkaar en knip aan de schuine bovenkant 24 traptreden. Rol het karton strak om een deegroller of ronde thermoskan om het enigszins rond neer te kunnen zetten. Iedere dag daalt ook bij deze trap een ster aan een knijper een treetje lager en gaat er een deurtje open. Ook hier kun je achter de deurtjes teksten of plaatjes plakken.
  • Maak in een groot vel stevig papier of dun karton 24 deurtjes. Plak achter deze deurtjes (zelfgemaakte) tekeningetjes, spreuken, bijbelverzen, enzovoort.
  • Idem als de vorige: plak achter ieder deurtje een verwijzing naar een bijbelgedeelte. Degene die het deurtje opendoet, mag het bijbelgedeelte op zoeken en (eventueel met hulp) voorlezen. Door de bijbelgedeelten thematisch te ordenen, kun je als gezin heel goed stilstaan bij de inhoud van de adventstijd.
  • Een ordening is bijvoorbeeld mogelijk aan de hand van de volgende thema’s:

Week 1: bijbelgedeelten rond beloftes voor de komst van Jezus (symbool: hand op het hart of op de bijbel)

Week 2: bijbelgedeelten over het Licht (symbool: kaarsje of vlammetje)

Week 3: bijbelgedeelten rond het thema liefde (symbool: hart)

Week 4: bijbelgedeelten rond het thema hoop (symbool: takje met groene blaadjes). Met behulp van een concordantie en Bijbelse dagboekjes zijn vrij gemakkelijk passende bijbelgedeelten te vinden. De vier thema’s kunnen ook op de kalender geplakt of geschreven worden. Met behulp van leuke plaatjes kan het een wezenlijk onderdeel van de viering van advent vormen.

Bron: Site van der Gugten, Tineke Lous en Annette Noordhof, Van feest naar feest. Vieren in het gezin

Van feest naar feest

Van feest naar feest - Site van der Gugten

Feestvieren is voor kinderen het mooiste wat er is. Welk kind streept niet de dagen af naar zijn verjaardag of naar Sinterklaas?
Maar ook andere feesten beleven kinderen zeer intens, zeker als je de mogelijkheid hebt om er naar toe te leven en het kind er met zijn hart, ziel en alle zintuigen bij te betrekken.
Feesten zijn dan ook dé momenten om iets over te brengen op kinderen. Vooral wanneer het gaat om geloofsopvoeding, is het ondenkbaar om feesten voorbij te laten gaan zonder hierover met de kinderen te praten.

Dag 5: Een verwachtingsvolle advent met kinderen

Wat is het mooi om ook samen met het gezin een invulling te zoeken voor de inhoudelijke voorbereiding op het kerstfeest. Het boek Van feest naar feest geeft tips en concrete ideeën om de Adventsperiode voor kinderen levend te maken.

Boekomslag Van feest naar feest van Site van der Gugten, Tineke Lous en Annette Noordhof
Boekomslag Van feest naar feest van Site van der Gugten, Tineke Lous en Annette Noordhof

Nieuwe boeken

Lid worden