Menu

Dag 6 – Psalm of opwekkingslied? (3)

Redactie Theologie.nl

Nog één keer het lied van Zacharias.
Dank zij de liefdevolle barmhartigheid van onze God zal het stralende licht uit de hemel over ons opgaan, zingt Zacharias. God bekommert zich om ons!
Hij is naast ons komen wonen, in dít leven, in de duisternis van ons bestaan: Immanuël, God met ons! Alles heeft Hij met ons gedeeld, Hij is door al onze donkere angsten heen gegaan.
Als je bang in het donker bent, als de angst als een kille schaduw over je leven valt, angst voor de toekomst, angst voor het alleen zijn, angst voor de dood – Hij weet ervan. Hij weet hoe het voelt. En Hij heeft het stralende licht uit de hemel erover laten schijnen: God met ons! Dáár, in het donker van jouw angst!
Zacharias is niet voor niets zo oud geworden, hij heeft het opgeschreven en God heeft het in de bijbel voor ons laten bewaren: de mensen zijn bang. Ze zijn bang omdat ze in het donker zitten! Omdat ze allemaal leven in de slagschaduw van de dood. Bang voor een terreuraanslag. Bang voor pesten op school of op het werk. Bang voor ontslag. Bang voor kanker. Ten diepste bang om niets en niemand meer te zijn.
Maar God wil niet dat we zullen omkomen in het duister van de leegte zonder liefde. Hij heeft naar ons omgezien. Hij wil ons leven redden.
Hij heeft zijn liefde uitgestort in die vijandige, duistere leegte van de haat. Jezus is er helemaal in ondergegaan, kwetsbaar als een kind in een kribbe, alleen in de pijn en de angst van drie uur diepe duisternis aan het kruis… Hij voor ons – God met ons! In onze angst. In onze duisternis.
Er zijn mensen die de duisternis liever hebben dan het licht, zegt de bijbel. Dat gaat God aan het hart! En je komt er ook bedrogen mee uit. Zonder God tast je in het donker: waarom ben ik er, waar dient het allemaal voor, als ik toch een keer dood ga, wat is dan de zin van mijn leven? Je komt nooit van je diepste angsten af en uiteindelijk ben je niets en niemand meer.
Nee, laat je optillen in het Licht – het stralende Kerstlicht uit de hemel. Laat je koesteren in de warme liefde van God die naar jou omziet en die je de weg wijst.
Kerst, de komst van Jezus naar deze wereld, is niet zoiets als een standpunt: dus als ik dat geloof dan ben ik er. Kerst is een startpunt: blijf nu niet zitten waar je zit, maar kom in beweging! God heeft zijn stralende licht over ons op laten gaan zegt Zacharias, zodat wij onze voeten kunnen zetten op de weg van de vrede! De vrede met Hem – de vrede met elkaar.
Blijf niet in het donker zitten, zet je voeten op de weg naar het Licht, de weg van de vrede. Kom maar over de weg die Hij je wijst. Kom maar – via Jezus!
 
We zijn benieuwd naar uw reactie. Reageer nu via Facebook.
 
Geschreven door: Dien de Haan

Dag 6 – Psalm of opwekkingslied? (3)

Nog één keer het lied van Zacharias. Dank zij de liefdevolle barmhartigheid van onze God zal het stralende licht uit de hemel over ons opgaan, zingt Zacharias. God bekommert zich om ons! Hij is naast ons komen wonen, in dít leven, in de duisternis van ons bestaan: Immanuël, God met ons! Alles heeft Hij met […]

Nieuwe boeken