Menu

De moeite waard?

Redactie Theologie.nl

In afwachting van je eerste opvlieger of zit je midden in de overgang? Mariëtte Woudenberg en Petra Butler voorzien je in Even met m’n hoofd in de vriezer van talloze tips, feiten en ervaringen. Zij hielden voor dit boek een enquête onder vijftig vrouwen en ook onder diverse mannen, interviewden tientallen deskundigen en vroegen bekende Nederlandse christenvrouwen (Carla van Weelie, Elly Zuiderveld, Marianne Grandia, Jeannette Westerkamp, Jannie Slingerland, Anja de Jong en Janne IJmker) naar hun ervaringen tijdens de overgang. Van dat alles maakten ze een informatief, (h)eerlijk, prettig leesbaar en hier en daar ook vermakelijk boek. Hieronder een column van Petra Butler. Bekijk hier ook het video-interview met beide auteurs.

***

Mens, mens, die menstruatie! Maandelijks is het feest. Klungelen met kruisjes en tampons, al dan niet voorzien van vleugels en aloë. Als je de commercials ziet, zou je denken dat het vooral léuk is om het spul te dragen: je bent pas hip en actief met maandverband in de juiste snit. Maar in werkelijkheid voel je je hondsmoe en zwak, omdat je kostbare ijzer in het riool verdwijnt.
Jawel, het houdt een keer op, maar bij tachtig procent van de vrouwen niet geruisloos. Want aan het eind van je eierenvoorraad krijg je als pittig toetje de overgang, met uit de bocht gierende hormonen, zweetaanvallen, wisselende stemmingen, bloedbaden, zere gewrichten en huilbuien. Een kwetsbare tijd.
Veel vrouwen vinden het oneerlijk dat wij voorzien zijn van dit energievretende systeem, terwijl mannen nergens last van hebben. Waarom zit er geen schakelaar in dat lichaam waarmee je je vruchtbaarheid simpelweg uit kunt zetten, net zo makkelijk als je de koelkast ontdooit?
En toch… zou ik dan een man willen zijn? Driewerf hartgrondig nee!
Dat is vreemd. Zeker als je het bovenstaande in aanmerking neemt. Blijkbaar heeft vrouw-zijn voordelen die je niet aan de meest zichtbare feiten af kunt lezen. Of misschien is het meer een gevoel, dat je bevangt als je je verdiept in de werking van je lichaam. De prachtige manier waarop alles op alles is afgestemd. De mogelijkheden die je hebt, die geen man ooit kan ervaren.
Maar allermooiste? Dat is voor mij dat we sámen met mannen Gods evenbeeld vormen. Zonder vrouwen is dat beeld incompleet. Wij weerspiegelen net zo goed een onmisbaar deel van onze Schepper als mannen dat doen. Je vrouwzijn afwijzen is dus: de helft van dat beeld van God afwijzen! Met zachte eigenschappen als liefdevolle zorg en koestering, maar ook sterke vleugels waaronder bange kinderen mogen schuilen.
Ouder worden doet niets aan ons beeld-zijn af. Gerry Velema zegt paradoxaal genoeg in ‘Even met m’n hoofd in de vriezer’ dat je moederschap gróeit na de overgang: “…je kunt dichter bij mensen komen. Als vrouw heb je daardoor meer mogelijkheden om anderen tot zegen te zijn als je ouder wordt.” Zijn die jaren altijd leuk? Nee, zegt overgangster Irene Kasteleijn in hetzelfde boek en ze vraagt zich af: “Hoe omarm ik ondanks alles mijn levensfase?” Ze ontdekt: “Ouder worden en de overgang brengen mijn relatieve kwetsbaarheid aan het licht. Dat is soms moeilijk, anderzijds is kwetsbaarheid altijd de weg van God geweest… en is dat nog steeds.”
God laten zien, juist in onze kwetsbaarheid.
Misschien is het dát wat alles uiteindelijk de moeite waard maakt?
Petra Butler

Petra Butler (1965) is freelance-journalist en aankomend psycholoog.

De moeite waard?

In afwachting van je eerste opvlieger of zit je midden in de overgang? Mariëtte Woudenberg en Petra Butler voorzien je in Even met m’n hoofd in de vriezer van talloze tips, feiten en ervaringen. Zij hielden voor dit boek een enquête onder vijftig vrouwen en ook onder diverse mannen, interviewden tientallen deskundigen en vroegen bekende Nederlandse […]

Boekomslag Even met m'n hoofd in de vriezer van Mariëtte Woudenberg en Petra Butler
Boekomslag Even met m'n hoofd in de vriezer van Mariëtte Woudenberg en Petra Butler

Nieuwe boeken